Актуалната ситуация и събитията от последните седмици в България бяха

...
Актуалната ситуация и събитията от последните седмици в България бяха
Коментари Харесай

ЕП ще продължи мониторинга на събитията в България

Актуалната обстановка и събитията от последните седмици в България бяха разисквани в Брюксел от Групата за наблюдаване на демокрацията, върховенството на закона и главните права, която е част от правната комисия в Европарламента.

Дискусията е проведена от Европейския парламент по предложение на основния прокурор за разискване на настоящите провокации пред Прокуратурата на Република България в подтекста на засилен политически и медиен напън.

Евродепутатите изслушаха външния министър Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на, зам.-министъра на правораздаването Десислава Ахланова, зам.-главния прокурор Красимира Филипова, представители на неправителствени организации и медии. Наблюдението на групата върху България ще продължи, съобщи пред Българска национална телевизия председателката й Софи инт Велд. Тя посочи, че доста въпроси не са получили отговори и по тази причина ще бъдат изпратени писмени запитвания до българските институции, съответно държавното управление и основния прокурор с молба да получат повече информация.

Софи инт Велд съобщи, че се надява в скоро време евродепутатите още веднъж да се занимават с тематиката за протичащото се в България.

Зам.-министърът на правораздаването Десислава Ахладова сподели, че съгласно нея срещата е минала добре, само че не може да разяснява всъщност, тъй като е била при закрити врата. Със същия мотив отговори на въпроса ни за повече информация за полемиката и Марин Лесенски от Институт "Отворена общество. "

В прессъобщение Прокуратурата на Република България заяви, че акценти по време на срещата са били "усилията и постигнатото по делата с висок публичен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и пълномощията на основния прокурор ". Тя е отбелязала, че прокурорите могат да взимат решения, които не могат да се управляват от основния прокурор.

По време на полемиката зам.-главният прокурор Красимира Филипова е отбелязала, че прокурорите могат да взимат решения, които не могат да се управляват от основния прокурор.

"По Конституция прокуратурата е единна, само че не и централизирана. Единственото послушание, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона. Те не са в йерархични връзки нито с основния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съгласно вътрешното си разбиране, без значение за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се управляват от основния прокурор ", сподели по време на полемиката зам.-главният прокурор Красимира Филипова.

От Европарламента не оповестиха детайлности, тъй като чуването беше закрито. Групата преглежда случаи на закани за демокрацията, върховенството на закона и главните права, както и битката с корупцията в страните-членки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР