Актуализацията на държавния бюджет за 2022 година не бе приета

...
Актуализацията на държавния бюджет за 2022 година не бе приета
Коментари Харесай

Провал: актуализацията не мина през бюджетна комисия заради ИТН и опозицията

Актуализацията на държавния бюджет за 2022 година не бе призната от водещата комисия по бюджет и финанси. Провалът пристигна след паритет на гласовете. " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и Българска социалистическа партия имаха едвам 11 гласа, против 8 от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ". Решаващите 3 гласа " въздържал се " пристигнаха от " ИТН ".

На процедура това значи, че комисията ще предложи отчет за отменяне на актуализацията пред залата на Народното събрание. По-рано денем бюджетите за пенсии и здраве минаха безпроблемно, само че обещанието на Има Такъв Народ, че ще неодобрява другите текстове бе спазено. Все отново законът влиза в зала за първо четене евентуално през идната седмица.

Не е ясно и какво ще стане сред двете четения, когато партиите имат право да вършат нови оферти. Има Такъв Народ може и да се въздържат, само че опозицията сигурно ще опита да напомпа разноските.

Така по-голямата част от антикризисните ограничения на властта може и да не видят в никакъв случай своята реализация. Всичко зависи от депутатите в Народното събрание, само че нищо не подказва опция да смяна в болшинството. Това значи, че намаляването на акцизите за електричество и газ, премахването на Данък добавена стойност за хляба, увеличението на прага за регистрация по Данък добавена стойност и другите ограничения е евентуално да не влязат в действие - най-малко не и с тази актуализация.

Напълно неразбираемо и по какъв начин тъкмо ще бъдат признати измененията в пенсионната система и НЗОК, само че без да се одобряват другите параметри, тъй като всички те влизат в параграф първи на бюджета, който би трябвало да бъде гласуван, с цел да минат най-малко пенсиите (бел. ред. - параграф едно съдържа така наречен " рамка " на бюджета - доходи, разноски, недостиг. По него се управляват всички останали параграфи в бюджета). Депутатите би трябвало да намерят метод да разделят текстовете, само че това ще бъде комплицирано.

Припомняме, че " ИТН " отхвърлят да гласоподават актуализацията, отвън нарастването на пенсиите, поради мнението на ръководителя на партията, че финансовото положение на страната е застрашено. Трифонов счита и че ограниченията са проинфлационни. В същото време обаче стана ясно, че партията е поискала над 3 милиарда лева повече за подопечното й министерство на районното развиване и благоустройството.
Какво предлага МФ?
Основните положения, на които МФ предлага актуализацията са следните:

- МФ чака средногодишна инфлация от 11,9%.
- таванът на дълга ще бъде повишен с нови 3 милиарда лева до общо 10,3 милиарда лева
- дефицитът в хазната остава на планувания до момента размер от 4,1%
- оферират се две нараствания на пенсиите, надлежно от 1 юли и 1 октомври.

Най-важното - с плана на актуализация държавното управление ще опита да конституира антикризисните ограничения, които разгласи още преди месец. В тях влизат отстъпките за гориво за жителите, понижените акцизни ставки за електрическа енергия и газ за колите, помощта за бизнеса.

Увеличението на дълга се изяснява с потребността през 2023 година да се изплатят остарели отговорности по държавни облигации, а взимането на парите в този момент ще е по-евтино за страната, тъй като се чака лихвите по този тип държавно кредитиране единствено да се подвигат.

За недостига

Засега обещанието на Асен Василев, че дефицитът няма да бъде в допълнение надут от " хеликоптерните " пари, които държавното управление счита да раздаде под формата на антикризисни ограничения - е спазено. Мотивите към плана демонстрират, че главното финансиране ще пристигна за сметка на по-високите над заложените в проекта доходи за годината в сходство с променените макроикономически упования в обновената прогноза на Министерството на финансите (МФ) и по-високи от предстоящите приходи по сметката за средства от Европейски Съюз на Националния фонд.

Растеж и инфлация

Данните, които МФ показва за упования напредък и инфлация са ревизирани по отношение на последното развиване на обстановката в района и света. Така предстоящото повишаване на Брутният вътрешен продукт е сведено до 2,9%, което в номинална стойност значи Брутният вътрешен продукт от малко над 150 милиарда лева

В същото време кабинетът твърди, че чака безработицата да остане на рекордно ниски равнища и даже да се следи нарастване на тези, които занапред ще се вливат в пазара на труда. Най-вече - украинци, които са решили да останат у нас. Крайната безработица за 2022 година се чака да бъде 4,5%.

Що се отнася до инфлацията, прогнозата за нейния растеж е още веднъж ревизирана и в този момент се чака тя да скочи до 11,9% на средногодишна основа. За май тя доближи до 14,4% по неизчистените данни на Национален статистически институт. Интересното е, че МФ счита, че нарастването на цените на енергоресурсите е към този момент съвсем овладяно, само че се чака по-силна инфлационна вълна при главните храни, която може да се форсира до съвсем 24% през декември.

Приходи и пенсии

Имайки поради следващото нарастване на пенсиите - двукратно след първи юли - обвързването им с приходите в хазната е изцяло разумно. МФ допуска, че парите, които хазната ще събере от приходи ще се усилят с към 1,65 милиарда лева до общо 58,9 милиарда лева Точно с толкоз - колкото е нарастването на приходите - ще се усилят и парите, които ще дадем за новите пенсии.

Това значи, че МФ ще " счупи " правилото за до 40% от Брутният вътрешен продукт за преразпределение, като този % отива на малко над 43%. Общо разноските са разчетени за 65 милиарда лева

На процедура това значи и че дефицитът въпреки всичко ще подскочи, само че едвам с 350 млн. лева, което няма да се отрази процентно.

Пенсиите ще се усилят два пъти - веднъж през юли с 10% + 60 лева от добавката, която към този момент става част от общата пенсия. Това демонстрира, че минималната пенсия ще доближи до 467 лева

От първи октомври пък ще се усили оптималната пенсия до 3400 лева Освен това тези, които се получават за трудова активност, отпуснати с начална дата до 31 декември на предходната година ще се преизчислят през умножаване на самостоятелния коефициент по средномесечният застрахователен приход за страната.

Част от парите за пенсиите обаче, ще дойдат и от парите по проекта за възобновяване, които чакаме. Това е подозрителен трансфер, тъй като те би трябвало да са целеви. Идеята обаче е да не се пипат парите от финансовата стратегия.

Енергийна сигурност

В плана на актуализация излиза наяве, че ще се даде опция за кредитно финансиране на " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " на стойност от 522 млн. евро. Първата компания би трябвало да компенсира нарушените доставки на природен газ от Русия, а втората - да продължи разширението на " Чирен ", да финансира междусистемната връзка със Сърбия.

Този вид финансиране влиза в обновената рамка на бюджета, тъй като ще се търси кредитиране с държавни гаранции. Това значи, че в случай че парите бъдат набрани, то оттук насетне в годишния бюджет ще се наложи да се плануват средства за покриване на риска от възможното им активиране в размер, който покрива заплащанията по обслужване на държавногарантираните заеми на годишна база.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР