Актуализацията на бюджета вече е задължителна, ще подкрепим предложението на

...
Актуализацията на бюджета вече е задължителна, ще подкрепим предложението на
Коментари Харесай

БСП има забележки към предложената актуализация на бюджета


Актуализацията на бюджета към този момент е наложителна, ще подкрепим предлагането на служебния кабинет на първо четене, само че преди второто, ще внесем свои корекции. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в утринния блок на Българска национална телевизия.

Тя в детайли описа за забележките на социалистите към по този начин препоръчаната актуализация, зададе и съответни въпроси по обособените пера.

За първи път заговорихме за актуализация на бюджета на 24-ти април тази година и 4 месеца по-късно се вижда, че сме били прави. Необходима е, а към този момент считам, че е и наложителна да се направи, с цел да се върне правовата страна, парламентарната република и институционалността в България, разяснява Нинова. Що се отнася до наличието, което се предлага от служебния кабинет някои от нещата са смущаващи и приканвам за повече конкретика, безапелационна бе тя.

Ние ще подкрепим на първо четене тази актуализация, с цел да тръгне процеса, само че сред първо и второ четене ще се постараем да нанесем усъвършенствания, тъй че да го усъвършенстваме, както и ще предложим да отпаднат някои неща, които ни смущават, сподели Нинова и даде повече детайлности:

Здравното министерство изготви Национален действен проект за справяне с пандемията, в който написа, че сега в България имаме към 5 млн. броя ваксина.

Ваксини имаме задоволително, а в актуализацията на бюджета се желае още 47 млн. лева за закупуване на спомагателни 1 533 037 броя ваксини. Ние питаме за какво е належащо това, акцентира Корнелия Нинова. По думите й в отчета се споделя още, че има обезпечени ваксини за 2022 и 2023 година, и в случай че този разход е единствено, с цел да се пълнят джобовете на фармацевтичните компании, левицата няма по какъв начин да го поддържа.

Друга тематика, по която Българска социалистическа партия ще желае смяна при актуализацията в бюджета, е обвързвана с Комисията за енергийно и водно контролиране.

Служебният кабинет желае да им отпуснем в допълнение към 17 млн. лева, с цел да се платят санкции за това, че са наказани със правосъдни решения за свои дейности. И какво се получава - КЕВР ни подвига цените на ток, вода, парно, газ и така нататък, за което се осъмнявам, че е в полза на монополисти. Някой ги осъжда за това, би трябвало да платят санкция за това, т.е. хората, които плащаме високия ток и вода, би трябвало да им съберем пари и да им платим санкциите за тази работа?, попита водачът на социалистите.

И от горната страна на всичко служебният кабинет желае 30% от бюджета им да отива за в допълнение материално стимулиране, за бонуси. Бюджетът на КЕВР е 10 млн., т.е. 3 млн. да си раздадат бонуси, а междинната им заплата е 5 000лв. Защо е всичко това, продължи с въпросите тя.

Предлагам тези 17 млн. да бъдат раздадени да вземем за пример на деца с увреждания, посочи Нинова.

Тя продължи с въпросите: „ Смущаващото в думите на министъра на финансите беше:Ако Народното събрание не ми актуализира бюджета, няма да има 50 лв. за пенсионерите за ноември.

Господин министър, в актуализацията, която желаете да ви разпишем, вие сте поискали 50 лв. единствено за септември. Като ги желаете единствено за септември за какво търсите Народното събрание да ви ги обезпечи за ноември? “.

Работниците и работните заплати са наш безспорен приоритет като обществена партия и като бранител на техните права. Видяхте хората на автомагистралите, които от 4 месеца не са си взимали заплатите.Служебният министър на районното развиване сподели, че й трябват 1,5 милиарда, с цел да се разплати по контракти, които не са подписани вярно от Борисов.

Ами като не са подписани вярно от него, дайте го на съд, осъдете го, и да си заплаща за това, което е направил, само че не оставяйте служащите без заплати. Тя желае 1,5 милиарда през медиите, а в заложената актуализация написа, че Министерството на районното развиване желае 100 млн. единствено и то за незабавно спешни действия. Къде са заплатите на хората, попита още водачът на левицата.

Служебният кабинет желае запас, в размер на 1 милиарда и 191 млн. лв., който да бъде самостоятелен в размер за непредвидими или неотложни разноски за 3 месеца, в случай, че са написани всички разноски за коронавирус ризата, за пенсиите и така нататък „ Това буди въпроса защо ще отидат тези пари. В предходния бюджет Борисов си беше заложил 81 млн. за такива запаси, а тук имаме 1.2 милиарда и питаме защо са, продължи с въпросите Нинова.

Най-смущаващото за левицата в тези текстове е следното: Част от този бюджет като доходи е планувано да дойдат 454 млн. по Плана за възобновяване и резистентност от Брюксел. На база на тези планувани доходи за годината се вършат и разноски.

Този проект, обаче, не е импортиран, служебният кабинет съобщи, че няма да го внася и това да го направи постоянен кабинет, а ние нямаме подобен. Планът не е импортиран, не е утвърден, пари няма да дойдат до края на годината, а тук написа, че част от разноските се базират на приходите от него.

Така препоръчан, бюджетът има дефекти и по тази причина сред първо и второ четене левицата ще го подобрим и ще предложим вид, в който той да е реален и да доближи до повече хора в тези спешни моменти. Смятам, че всички бихме подкрепили 1 000 лева за медиците на първа линия, както и актуализация на бюджета, сподели Нинова.

От 4 години сме единствената партия в България, която правеше различни бюджета на Борисов - с обосновка, с калкулации до стотинка. Ние имаме професионалната подготвеност да свършим тази работа професионално, тъй като 4 години сме се готвили. Най-висшата форма на държавно ръководство е да можеш да направиш държавен бюджет, е ние го можем.

Притеснително е, че в бюджета няма нито дума за това, а въпросът е доста значим. Трябва да имаме извънредно добра подготвеност, а тук такова нещо няма, акцентира ръководителят на Българска социалистическа партия.

Що се отнася до обвързването на актуализацията на бюджета с връчването на мандата,народните представители поносим рецензия. Загубихме доста време, можехме до момента да сме създали комисиите. Тук служебният кабинет е прав, това е значим въпрос и ние го забавяме. Чисто конституционно, обаче, и юридически, двете неща не би трябвало да се обвързват.

С по-малко страст и повече разсъдък, както и с диалози и повече осъзнаване на проблемите, за които говорехме до момента може да бъде осъществен третият мандат, счита Нинова.

От през вчерашния ден върви операция, че съм се отказала от служебния кабинет и че съм излъгала. Ето каква е обстановката в действителност: Ние декларирахме, че в случай че президентът ни даде третия мандат, да предложим служебния кабинет и стоим на тази позиция. Онзи ден президентът, обаче, ни загатна по изкусен метод, че това няма по какъв начин да стане. Той съобщи, че служебните министри са назначени от него и не може да останат в завещание на партиите. Партиите са длъжни да излъчат свои фрагменти за министри. Ако третият мандат пристигна при нас бих инициирала диалози с президента Радев и в случай че той още веднъж каже, че това е длъжностен кабинет и ние би трябвало да си дадем наши фрагменти, то е ясно, безапелационна бе Корнелия Нинова.

На фона на престрелките сред останалите партии, Българска социалистическа партия не злоупотреби с никого от сътрудниците си. Държахме се правилно и диалогично и не знаем по какъв начин другите стигнаха до тук. Вероятноуспяхме да запазим положителния звук, защото нямахме никакви претенции за постове и министри.

Ако се стигне до предварителни избори, избори 2 в 1 е по-добрият вид, защото другояче 3 седмици под ред, в коронавирус рецесията и през зимата, ще би трябвало да гласуваме, счита тя.

Кадрите с полицейското принуждение над протестиращите са потресаващи и решението на този въпрос е обективно следствие, съд и понасяне на отговорност. За страдание прокуратурата късно изнесе информацията, че има досъдебно произвеждане и четирима упрекнати служители на реда, даже разбираме от оповестеното, че има и неоправдателни присъди. Така че правила си е работата през това време по някакъв метод, само че го разбираме едвам в този момент. Изслушването на основния прокурор, което желаят “Демократична България “ не пречи, повече информация постоянно е потребна, разяснява водачът на левицата.

По разпоредбите, по съответно дело прокурорът няма право да дава информация, само че защото казусът е с доста огромен публичен отзив, Правната комисия може да изиска закрито съвещание, тъй че има способи да се удовлетвори публичният интерес и в това време да се спазят разпоредбите.

Могат да се създадат доста законодателни промени, да измислим най-съвършените текстове. Но единственият метод да се оправим с сходни случаи е да има обективно понасяне на отговорност.

Имали сме доста такива случаи, само че не се е стигнало до действителен резултат. Дори и прелестен закон да създадем, в случай че той не се приложи, в случай че не се стигне до съд и ефикасни присъди, резултатът ще е същият, заключи Нинова.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР