С раждането на рядък бял бивол в националния парк Йелоустоун

...
С раждането на рядък бял бивол в националния парк Йелоустоун
Коментари Харесай

Раждането на бяло биволче в парка Йелоустоун сбъдва индианско пророчество за по-добри времена

С раждането на необичаен бял бивол в националния парк Йелоустоун се извършва знамение на индианците Лакота, което вещае по-добри времена, само че в същото време е и предизвестие, че би трябвало да се направи повече за опазването на Земята и нейните животни, съобщи Асошиейтед прес. " Раждането на това теле е по едно и също време благословия и предизвестие. Трябва да вършим повече ", споделя вождът Арвол Гледащия Кон.

Раждането на свещеното теле се случва, откакто тежката зима през 2023 година прогонва хиляди биволи от Йелоустоун, известни още като бизони, към по-ниски възвишения. Повече от 1500 са убити, изпратени за кръвопролитие или трансферирани на племена, които желаят да си върнат контрола над животното, с което техните предшественици са живели дружно в продължение на хилядолетия.

Бялото биволче е снимано при започване на месеца, скоро след появяването му на бял свят в долината Ламар в североизточния завършек на парка. Жената, която го е снимала, е имала опция да го следи дружно с майка му в продължение на 30 до 45 минути. През идващите два дни тя още веднъж се е прибирала на мястото, само че повече не е видяла рядкото животно. 

За индианците Лакота раждането на бяло биволче с черни нос, очи и копита е еднакво на второто пришествие на Христос, споделя вождът Арвол Гледащия кон.

 

Легендата на Лакота споделя, че преди към 2000 години, когато нещата не са били на добре, храната е била на изчерпване, а бизоните - на изгубване, се е появила Жената Бяло Биволче, подарила е на член на племето лула и вързопче, и е научила хората по какъв начин да се молят. Тя им е споделила, че лулата може да се употребява, с цел да се привлекат бизони в региона за храна. Когато си е тръгнала, дамата се трансформирала в бяло биволче.

Според легендата, когато някой ден още веднъж настанат тежки времета, тя ще се завърне като бяло биволче с черни нос, очи и копита. Подобно животно се е родило в Уисконсин през 1994 година и било наречено Чудо, споделя вождът. Местни специалисти споделят, че телето в Йелоустоун има чертите, разказани в легендата. Според тях в случай че беше албинос, животното щеше да е с червени очи. За биволчето от Йелоустоун е проведена гала за предоставяне на име, което вождът Арвол Гледащия Кон отхвърля да назове. Тя е планувана за 26 юни.

Други племена също почитат белите бизони като свещени и имат свои лични истории за какво тези животни са толкоз значими. 

Служителите на Йелоустоун, където има диви стада, към момента не са виждали биволчето и не могат да потвърдят раждането му в парка. Те не разполагат и с данни за предходно раждане на бял бивол в Йелоустоун.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР