Акционерното дружество Mars One Ventures, което финансираше проекта Mars One

...
Акционерното дружество Mars One Ventures, което финансираше проекта Mars One
Коментари Харесай

Проектът Mars One фалира и не може да изпрати хора на Марс

Акционерното сдружение Mars One Ventures, което финансираше плана Mars One за изпращането на колонизатори на Марс, разгласи фалит. Проектът завърши, без да бъде изстреляна даже и една ракета.

Проектът Mars One банкрутира . Информацията разгласява консуматор на форума reddit, който даде и линк към швейцарския търговски указател. Сега всички разискват, по какъв начин по този начин нищо не се получи и не бе сбъднат полет до Марс.

Проектът включва комерсиалната Mars One Ventures и некомерсиалния фондация Mars One Foundation. Фалира Mars One Ventures, която преди време имаше капитал от $100 милиона. Сега Engadget заяви, че единствените средства на плана са 20 000 паунда в сметката на английския филиал. Основателят на плана Бъз Ландсторп сподели пред Engadget, че некомерсиалната фондация продължава да работи, само че няма средства на каквито и да било действителни дейности. Ландсторп се надява, че ще „намери решение“ на казуса.

Идеята на Ландсторп още през цялото време предизвикваше подозрения. Проектът започва в Холандия през 2012 година. Предвиждаше се изпращане на колонизатори с еднопосочен билет до Марс. Финансирането на плана се осъществяваше посредством телевизионно шоу, което в действително време щеше да демонстрира живота на първите заселници на Червената планета.

Но през 2012 година нямаше механически благоприятни условия за изпращането на хора на Марс. Едва през днешния ден се създава ракета с нужната мощ за превозване на хора до Червената планета. Освен това, Ландсторп не е експерт по галактически технологии и в никакъв случай не е привличал други експерти от галактическите организации.

Да си напомним, че Илън Мъск стартира да построява SpaceX с търсенето на многомилионни вложения. В началото той се опита да закупи руски балистични ракети, само че не можа. След това нае редица експерти на НАСА, които му помагаха в построяването на личната ракета притежател Falcon, която може да извежда разнообразни товари в космоса. Според формалната информация, за създаването на втората версия на ракетата – свръхтежката Falcon Heavy, подобаваща за полети до Марс, са били нужни към един милиард $.

Mars One през времето на своето битие притегли едвам $14 милиона, което е напълно незадоволително както за основаването както на ракета от сходен вид, по този начин и за построяването на марсианска база. Интересно е, че за присъединяване в плана се записаха над 200 000 доброволци, подготвени да отидат на Марс без опция да се завърнат на Земята. От тях се събираха неголеми суми – към $10-$40 за регистрацията. Тези пари бяха една напълно дребна част от цялата сума и не бяха задоволителни и за някоя по-голяма спекулация.

Но планът Mars One по този начин или другояче влезе в историята. Като най-малко бе извършен величествен обществен опит и стана ясно, какъв брой хора са задоволително решителни да полетят след своята марсианска фантазия и да се махнат от земните проблеми. Но Ландсторп явно заблуди стотиците хиляди доброволци и милионите фенове, като непрестанно даваше неправдоподобни оценки за опцията за полета до Марс, което би могло да стане още през 2020 година и кацането на преселници през 2030-та.



Ландсторп позволи банална неточност при реализирането на план от сходен мащаб. Той стартира дълга задача, като се надяваше всичко да се откупи в края, без даже да сътвори най-малко един настоящ макет, с който да ревизира своята концепция. Сякаш едно телевизионно шоу може да заплати една комплицирана експедиция до Марс.

Но през 2015 година астрофизикът Джозеф Роше (Joseph Roche) зави, че Mars One няма да има пари за финансирането на полета до Марс, а регистрирането на доброволците е прекомерно несериозно – къс тест и изявление посредством Skype. Освен това, специалистите на Масачузетския софтуерен институт подчертаха, че проектът на Mars One за заселването на Марс сигурно ще докара до гибелта на всички заселници още през първите дни.

На това Ландсторп реагира, като през месец март 2015 година отсрочи старта на плана за 2027 година и по този метод отхвърли всички подозрение в Mars One. А през 2016 година датата бе изменена на 2031 година. Съвсем неотдавна, през месец юли предходната година Mars One съобщи, че са привлечени 12 милиона евро вложения. Но оттогава, известия за активността на плана няма.

Като цяло, банкрутът на плана Mars One може да окаже позитивно въздействие на цялата галактическа индустрия, тъй като сходен тип съмнителни планове постоянно дават опция да изпъкнат действителните задачи. Така да вземем за пример, ракетите на НАСА и SpaceX ракети носители с лекост могат да транспортират хора до повърхността на Луната – това е напълно реалистично, само че прекомерно скъпо и стопански безпричинно. Може да се окаже, че цената на сходен полет може да се окаже доста по-голяма от плануванаъа, както се случи с галактическата стратегия Space Shuttle.

Има и различен забавен миг. Един от полуфиналистите на плана Mars One заяви, че преди към една седмица е получил следващия имейл, който постоянно се изпраща на участниците в плана. В електронното писмо няма и намек за закриването на плана. Дори в противен случай, там се споделя, че не би трябвало да се има вяра на слуховете за банкрут. Освен това, формалният Twitter акаунт на Mars One към момента е деен и последният пост в него е оповестен преди седмица, макар че компанията публично е приета за банкрутирала още в средата на месец януари тази година.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР