Акционерите в ThyssenKrupp смятат, че металургичният гигант трябва да продаде

...
Акционерите в ThyssenKrupp смятат, че металургичният гигант трябва да продаде
Коментари Харесай

Инвеститорите в ThyssenKrupp са недоволни от бавното преструктуриране

Акционерите в ThyssenKrupp считат, че металургичният колос би трябвало да продаде дивизии от бизнеса си със стомана.

" Финансовите ни резултати от бизнеса с неръждаема стомана са незадоволителни поради свръхпроизводството в Европа. "
Гидо Керкоф, финансов шеф в ThyssenKrupp Още по тематиката
ArcelorMittal усилва приходите и облагата

Бинес условия в металургията се усъвършенстват, компанията чака още по-добри резултати следващата година
16 ное 2017
Металургията има проблем със свръхпроизводството на стомана

Експерти приканват за стесняване на продукцията поради дъмпинга в цените и замърсяването на въздуха
31 окт 2017
Thyssenkrupp и Tata Steel сплотяват европейския си бизнес

Новата компания ще бъде втора по величина в металургичния бранш след ArcelorMittal
20 сеп 2017 Напрежението измежду акционерите в немската металургична компания ThyssenKrupp нараства. Причината за недоволството са неизпълнени обещания на изпълнителния шеф на конгломерата Хайнрих Хисингер, който встъпи в служба през 2011 година Тогава той показа проект за преструктуриране на групата, който предвиждаше продажбата на активи и трансформирането ѝ от металургична компания във водещ производител на асансьори, подводници и автомобилни елементи, написа Financial Times.

Недоволството

Инвеститорите се надяваха измененията да бъдат осъществени до 2016 година, само че упованията им не бяха оправдани. Освен това цената на акциите на конгломерата е повишена с 27% за последните 6 години, което е слаб растеж спрямо този на останалите огромни немски компании. Близо 7 години след оповестяването на проекта за преструктуриране огромна част от акционерите в ThyssenKrupp стартират да губят самообладание и считат, че мениджмънтът няма да извърши обещаните промени. Сред тях е Дейвид Сегал – управител в капиталовата компания Franklin Templeton, която има 2% от книжата в металургичния колос.

" Компанията има огромен капацитет, само че наподобява като че ли мениджмънтът няма задоволително воля за нужните промени ", разяснява Сегал. Според него неналичието на съответен период също оказва въздействие за нарасналото неодобрение измежду акционерите.

Инго Спайх, управител в Union Investment, изрази мнение, че седем години е прекомерно дълъг интервал, в който е трябвало да се подхващат съответни дейности.

Ситуацията

Инвеститорите виждат казуса в подразделението на ThyssenKrupp – Steel Americas. Те са уверени, че металургичните фабрики на звеното в Съединени американски щати и Бразилия би трябвало да бъдат продадени заради финансови аргументи. Разходите от 2005 година за дивизията са на стойност 12 милиарда евро, като по време на процеса групата е изгубила 8 милиарда

Майкъл Шилейкър, анализатор в Credit Suisse, разяснява, че ThyssenKrupp е на кръстопът и има капацитета да се трансформира в една от най-успешните компании в сектора. Причината за прогнозата на Шилейкър са увеличените доходи с 15% отвън звената за произвеждане на стомана за миналата фискална година. Генерираните приходи доближават 1.72 милиарда евро. Освен това чистият дълг на групата се е намалил до 1.96 милиарда евро от 5.8 милиарда през 2011 година Това са най-ниските равнища на дълг от 2008 година

Въпреки напредъка и усъвършенстваните финансови резултати на петте дивизии на ThyssenKrupp множеството вложители в металургичната група не престават да упорстват за обещаните промени. Също по този начин има и напън конгломератът да раздели бизнеса си и да сътвори по-малки самостоятелни компании, които да реагират бързо на провокациите на пазара. Подобни настроения се усещат в редица компании от бранша в Съединени американски щати и Европа.

Тази година ThyssenKrupp подписа договорка с индийската Tata Steel. Двете страни се споразумяха да слеят европейските си бизнеси за произвеждане на стомана, с цел да понижат разноските си. Новото сдружение ще бъде най-голямото в Европа след колоса ArcelorMittal.

Патова обстановка

Представители на шведския фонд Cevian, който е вторият максимален акционер в компанията, упорстват за нова тактика. Съоснователят на Cevian Ларс Фьорберг е уверен, че групата пропуща редица благоприятни условия за възстановяване на резултатите. " Настоящата среда изисква бизнесът да бъде по-бърз, по-ефективен и леснодостъпен за клиентите, като това може да се случи единствено при децентрализация ", твърди Фьорберг. Той разяснява, че в случай че предложенията на Cevian бъдат изпълнени от мениджмънта на немската група, цената на книжата ѝ ще се усили с 50% до 50 евро на акция.

Ръководството на ThyssenKrupp е сложено в патова обстановка. От една страна, акционерите ги упрекват, че подхващат ограничения прекомерно постепенно, а от синдикатите предизвестяват, че промени, свързани с разделянето на бизнеса, могат да доведат до всеобщи съкращения на чиновници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР