Акционерите на Индустриален холдинг България“ АД - София гласуваха предложението

...
Акционерите на Индустриален холдинг България“ АД - София гласуваха предложението
Коментари Харесай

„Индустриален холдинг България“ намали капитала и продължи обратното изкупуване на акции

Акционерите на „ Индустриален холдинг България “ АД - София гласоподаваха предлагането за понижаване на капитала на сдружението от 107 400 643 лв. на 96 808 417 лв., четем в протокола от изключителното общо заседание. Това ще стане посредством обезсилване на 10 592 226 броя назад изкупени елементарни, поименни, безналични лични акции, издадени от компанията, с номинална стойност 1 лев всяка. Целта на намаляването е усъвършенстване на финансовата конструкция на компанията с оглед притежаваните лични акции.

Към датата на осъществяване на общото заседание холдингът има 10 592 226 броя назад изкупени елементарни, поименни, безналични лични акции.

На въпрос на акционер какви са преимуществата от противоположното изкупуване на акции досега, които в този момент ще бъдат обезсилени, Данета Желева - основен изпълнителен шеф на холдинга, дава отговор, че стартирането на тези акции назад на борсата вместо обезсилването им, би имало отрицателни последствия за цената на акциите на сдружението на „ Българска фондова борса “ поради неголямата ликвидност на подобен пакет.
В сходство с взетото решение е обновен и Устава на холдинговото сдружение.

От акционера контрактуван фонд " Капман макс " е направено предложение и за други промени в устава на холдинга, които да бъдат прегледани на едно бъдещо общо заседание на акционерите. Става въпрос за предвеждане на опция за издаване на пълномощие за наличие на общо заседание, подписано с електронен автограф. 
Общото заседание е гласувало и за преустановяване на действието на процедурата за назад изкупуване на лични акции на „ Индустриален холдинг България “, което бе стартирано  съгласно решение на общото заседание от 29 юни 2017 година.

Един акционер е сложил въпрос по отношение на опцията сдружението да насочи средства за погашение на дял вместо за финансиране на програмата си за назад изкупуване. Данета Желева е дала отговор, че противоположното изкупуване на акции не изключва опцията за погашение на дял при съществуването на законови предпоставки и взето решение от страна на акционерите.
Заедно с това общото заседание е взело решение за започване на нова процедура за назад изкупуване на лични акции на „ Индустриален холдинг България “.

Максималният брой акции, които ще бъдат назад изкупени, е до 3%, за всяка една календарна година от периода на тази процедура, от общия брой акции, издадени от компанията, само че не повече от 10% общо за целия период на назад изкупуване – пет години, и не повече от 10% от капитала на сдружението.
Това ще стане при минимална цена от 1 лева на акция и оптималната от 3 лева за един брой.
От акционерите са сложени и разнообразни въпроси по отношение на чистия дълг на компанията и вероятните направления на деяние - смяна на дивидентната политика на сдружението или ускорение на вложенията, въпроси по отношение на развиването на дъщерното сдружение " Булярд корабостроителна промишленост " ЕАД, плана за уголемение на дъщерното сдружение " Одесос ПБМ " ЕАД, както и развиването на бранш " Морски превоз " и опциите за увеличение на флотата на групата Индустриален Холдинг България, на които основният изпълнителен шеф Данета Желева е дала отговор. 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР