Акциите на текскаския производител се търгуват за около $45 за

...
Акциите на текскаския производител се търгуват за около $45 за
Коментари Харесай

Dell отново стана публична компания

Акциите на текскаския производител се търгуват за към $45 за брой

Майкъл Дел върна своята компания на борсата по ексцентричен метод, шест години откакто я приватизира (снимка: Dell Technologies)

Американският софтуерен колос Dell Technologies се завърна на борсата, откакто преди шест години създателят на компанията Майкъл Дел изкупи нейните акции и я трансформира от обществена в частна в най-голямата договорка по приватизация от началото на финансовата рецесия през 2008 година

Търговията с акции на Dell на Нюйоркската фондова борса стартира в петък, 28 декември, на цени от 46 $ за брой, а в края на деня котировките паднаха до 45 $, съобщи Ройтерс.

Dell се върна на борсата по ексцентричен метод, изкупувайки така наречен DVMT акции, които бяха пуснати за следене на финансовите индикатори на дъщерната софтуерна компания VMware, в която Dell има 81-процентен дял. Книжата DVMT, които помогнаха на Dell да придобие сторидж водача EMC, в този момент бяха изкупени за 24 милиарда $.

Майкъл Дел, собственик на 72% от елементарните акции на Dell, ще продължи да бъде ръководител и основен изпълнителен шеф на обществената компания. Неговата позиция е едно от дребното неща, които остават непроменени при преобразуването на Dell от частна в обществена компания.
още по тематиката
През 2013 година Майкъл Дел и капиталовият фонд Silver Lake изкупиха акциите на Dell за сумата от 25 милиарда $. Основателят на компанията предприе този ход на фона на мощен спад в продажбите към края на 2012 година, когато смарт телефоните и таблетите започнаха да взимат превес над персоналните компютри.

След овакантяване на борсата Dell закупи няколко компании, с цел да диверсифицира своя бизнес. През 2015 година тексаският производител на компютри погълна EMC – водач при системите за предпазване на данни в договорка на стойност към 67 милиарда $.

Dell Technologies приключи третото тримесечие на финансовата 2018 година с 15% растеж на приходите (спрямо същия интервал на миналата година), които възлизат на 22,48 милиарда $. Позитивната динамичност на приходите е резултат от прехода на фирмите към по-нови Windows системи и от мощните финансови резултати на VMware.

Същевременно, Dell регистрира чиста загуба в размер на 876 млн. $ през третото тримесечие, до момента в който оперативната загуба на компанията е в размер на 356 млн. $.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР