Акциите на производителя на електрически автомобили Tesla ще регистрират рязък

...
Акциите на производителя на електрически автомобили Tesla ще регистрират рязък
Коментари Харесай

Акциите на Tesla са балон, смята водещ мениджър на хедж фонд

Акциите на производителя на електрически коли Tesla ще записват внезапен спад, следвайки нарастването на лихвените проценти след края на рецесията с ковид. Това съобщи пред Си Ен Би Си мениджърът на хедж фонда Lansdowne Partners Пер Лекандер.

Според Лекандер Tesla е балон, който ще се спука. Той има къси позиции против компанията на Илон Мъск, което значи, че ще печели, когато цената на акциите на Tesla падне.

Пазарната капитализация на Tesla скочи до 800 милиарда $ през 12-те месеца до януари 2021 година, преди да падне под 600 милиарда $ през февруари. В момента тя е на равнище от 665 милиарда $.

„ Моята прогноза е, че тази година ще има завръщане на „ титулярите “, сподели Лекандер, като добави, че е оптимист за акциите на немския авто колос Volkswagen, който има пазарна капитализация от 141 милиарда $ (119 милиарда евро).

„ В кратковременен проект, в случай че съм прав в макроикономически аспект и лихвите тръгнат нагоре, а пазарът се разсъни, то считам, че Tesla ще тръгне надолу “, добави той.

Други анализатори обаче имат друга прогноза. Дан Айвс от Wedbush има вяра, че акциите на Tesla ще се възстановят след неувереното начало на годината.

„ Успехът на Tesla в усилването на начинания за електрически коли и при търсенето в Китай през март ще бъде катализатор за повишаване на акциите “, разяснява Айвс.

От своя страна Лекандер направи съпоставяне с дотком балона от 1999 година

„ Ако през днешния ден чуете, какво споделяха визионерите, които говореха за интернета през 1999 година, ще видите, че те в действителност подценяваха протичащото се. Развитието бе доста по-радикално, в сравнение с те чакаха “, разяснява той.

Лекандер даде образец с Cisco, която стана една от най-скъпите компании в света преди спукването на баланът. След рекордният растеж и последвалия срив, през днешния ден Cisco има по-голяма пазарна капитализация, в сравнение с през 2000-та година. „ Това не значи, че би трябвало да забравим в един интервал акциите на компанията не се сринаха с 80% “, споделя той.

„ Това е евентуално резултатът, който ще забележим и при актуалната софтуерна среда “, добави Лекандер.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР