Акциите на Volkswagen, Renault са засегнати от рядък рейтинг „продавам“, тъй като конкуренцията в Китай расте

...
Акциите на най-големия производител на автомобили в Европа Volkswagen и
Коментари Харесай

Акциите на най-големия производител на автомобили в Европа Volkswagen и неговия френски съперник Renault спаднаха рязко в петък, след като анализаторите на UBS препоръчаха на инвеститорите да се откажат от акциите, позовавайки се на нарастващата заплаха за техния бизнес от китайските конкуренти.

Volkswagen се понижи с 4,4% в късната следобедна търговия в Европа, а Renault с 5,6% по-малко, докато референтният индекс STOXX Europe 600 остана без промяна.

В четвъртък анализаторите от швейцарската банка UBS понижиха препоръката си и за двете акции на „продава“ от „неутрална“.

„Вярваме, че е малко вероятно VW да устои на предстоящия китайски напредък без отрицателно въздействие върху печалбите“, пишат Патрик Хумел, Дейвид Лесне и Хуан Перес-Караскоса в изследователска бележка.

Китай е най-големият отделен пазар за Volkswagen, но продажбите му там намаляват под натиска на местните конкуренти. През първото тримесечие на тази година BYD, китайският производител на електрически превозни средства, подкрепян от Уорън Бъфет, изпревари Volkswagen и стана най-голямата марка по продажби в Китай.

В своята бележка анализаторите на UBS подчертаха заплахата за автомобилния производител от „силно конкурентни“ китайски електромобили.

GRUENHEIDE, ГЕРМАНИЯ - 17 ЮЛИ: В този изглед от въздуха логото на Tesla виси на фасадата на сграда във фабриката на Tesla на 17 юли 2023 г. близо до Gruenheide, Германия. Съобщава се, че Tesla ще представи плановете си утре за разширяване на производството във фабриката от сегашното ниво от приблизително 250 000 автомобила годишно до един милион. Планът предвижда изграждането на нова заседателна зала, която ще бъде с размерите на 60 футболни игрища, което вероятно ще предизвика съпротива от местните общности. (Снимка от Sean Gallup/Getty Images) ГРЮНХАЙД, ГЕРМАНИЯ - 17 ЮЛИ: В този изглед от въздуха логото на Tesla виси на фасадата на сграда във фабриката на Tesla на 17 юли 2023 г. близо до Грюнхайде, Германия. Съобщава се, че Tesla ще представи плановете си утре за разширяване на производството във фабриката от сегашното ниво от приблизително 250 000 автомобила годишно до един милион. Планът предвижда изграждането на нова заседателна зала, която ще бъде с размерите на 60 футболни игрища, което вероятно ще предизвика съпротива от местните общности. (Снимка от Шон Галъп/Гети изображения) Шон Галъп/Гети изображения

„Наследените масови производители са изложени на най-голям риск от структурни загуби на пазарен дял поради засилващата се конкуренция от китайски [компании] и Tesla“, казаха те в отделна бележка.

„Renault е едно от най-изложените имена тук“, пишат те, добавяйки, че повечето показатели за финансовото представяне на френския автомобилен производител вече не се подобряват.

Анализаторите в инвестиционните банки и брокерските компании рядко издават рейтинги на акциите „продават“ или „не се представят по-добре“. Изследователска статия, публикувана миналия месец, установи, че такива оценки съставляват средно само 9% от всички препоръки, докато оценките „силна покупка“ и „купува“ представляват 46%. Констатациите са в съответствие с предишни проучвания за „оптимизма“ сред така наречените анализатори от страна на продавачите, пишат авторите. (Анализаторите от страна на купувача работят за инвестиционни посредници или фондове.)

Едно такова проучване, публикувано в The Accounting Review през 2013 г., казва, че е открило „директни доказателства“, че големите инвеститори оказват натиск върху продавачите на анализатори да публикуват оптимистични мнения, за да подкрепят инвестициите си в определени акции.

Китай полага големи усилия да електрифицира транспортната си инфраструктура. Продажбите на електромобили в страната скочиха през второто тримесечие на тази година – достигайки рекордно високо ниво през юни – подкрепени от щедрите намаления на цените от производителите на автомобили и субсидиите от местните власти, според Китайската асоциация за леки автомобили. Продадените превозни средства включват такива, задвижвани от батерии, plug-in хибридни двигатели и двигатели с горивни клетки.

Volkswagen, Renault и други глобални играчи също се обединяват с китайски компании. Volkswagen заяви през юли, че е купил близо 5% от Xpeng за 700 милиона долара и се е съгласил на стратегическо партньорство за разработване на два нови модела, докато се опитва да обърне спада в продажбите на най-големия автомобилен пазар в света.

По-рано същия месец Renault и Geely обявиха съвместно предприятие за производство на двигатели за хибридни и бензинови превозни средства, като партньорите се съгласиха да инвестират общо максимум 7 милиарда евро (7,7 милиарда долара).

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР