Акциите на Газпром се сринаха с безпрецедентните 97% на Лондонската

...
Акциите на Газпром се сринаха с безпрецедентните 97% на Лондонската
Коментари Харесай

Акциите на "Газпром" се сринаха с 97%

Акциите на " Газпром " се сринаха с невижданите 97% на Лондонската стокова борса в резултат на наложените наказания на Русия поради нахлуването в Украйна. Днес те се търгуваха за ###content###,07, което значи пазарна капитализация от единствено 248 млн. $.

В началото на годината пазарната капитализация на " Газпром " беше 68 милиарда $.

Най-голямата съветска петролна компания  " Роснефт "  също пострада, само че по-малко - сривът е 67%, а акциите се търгуват за ###content###,88. Акциите на  " Лукойл "  се търгуваха за 0,32 $, което е срив с 97% по отношение на началото на годината.

Междувременно Европейски Съюз забрани да се продават, доставят или експортират в Русия банкноти, номинирани в евро,

както и да се влагат пари в планове, финансирани взаимно с Руския фонд за директни вложения.

Европейските подразделения на най-голямата съветска банка -  " Сбербанк " , едно по едно банкрутират. След затварянето на " Сбербанк Европа "  в Австрия и на дъщерните й фирми в Хърватска и в Словения, през днешния ден стана ясно, че сходна орис ще имат и подразделенията й в Чехия и в Унгария.

Причината да се стигне до това е всеобщо теглене на депозити и утежняване на ликвидността след военното навлизане на Русия в Украйна и подхванатите наказания по отношение на съветските банки. Днес европейският Единен съвет за преструктуриране реши през днешния ден, че " Сбербанк Европа " не е от сериозно значение за банковата система на Австрия и надлежно няма потребност да бъде преструктурирана, т.е. оздравявана.

В същото време западни компании не престават да се изтеглят от Русия поради нападението над Украйна.

Петролният гигант  ExxonMobile  обяви през днешния ден, че приключва активността си в Русия. ExxonMobile излиза и от взаимните си сдружения с " Роснефт ", както и от един от най-големите петролни и газови планове в Русия „ Сахалин 1 “. Компанията приключва всички свои вложения в нови планове в Русия, се споделя още в известие от централата.

Австрийският петролен концерн  OMV  окончателно се отхвърли от присъединяване в два плана за рандеман на природен газ в Сибир, заяви управлението на компанията. Прекратяват се договарянията с „ Газпром “ за закупуването на близо една четвърт от акциите на добивната компания в Сибир. Освен това OMV ще преразгледа и присъединяване си в газопровода „ Северен поток 2 “, чието лицензиране Германия спря поради съветското нахлуване над Украйна.

Американският производител на самолети  Boing  също разгласи през днешния ден, че прекратява доставките на аварийни елементи за съветски самолети, както и техническата им поддръжка. Решението на авиационната компания бе взето ден, откакто тя замрази тренировъчната си активност в Москва и затвори офиса си в Киев.

Двата американски колоси в региона на картовите разплащания -  Visa  и  Mastercard , оповестиха, че следват подхванатите към този момент санкции срещу Русия и приключват активността си с съветските банки. От вторник вечер те са блокирали своите платежни мрежи за тях, вследствие на което клиентите на тези банки не могат да се разплащат със своите карти.

На процедура в Русия остават да действат единствено картовите системи отвън тези на Visa и Mastercard. От двете компании показват още, че спирайки работа в Русия, се защищават и от хакерски атаки, опасността от които значително била повишена в актуалната среда.

Седем руски банки към този момент са изключени  от интернационалната система за междубанкови преводи SWIFT - ВТБ, Россия и Откритие, както и Новикомбанк, Промсвязбанк, Совкомбанк и ВЕБ. Очаква се описът със глобените банки да се усилва, само че към момента Сбербанк и Газпромбанк не са включени в него, показва организация Блумбърг. 

От присъединяване в съветски компании и от съветски пазар отдръпване оповестиха още в първите дни на военните дейности концерни като British Petrolium, Daimler, Shell и Apple.
 
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР