Активността в промишления сектор на еврозоната нарасна през април с

...
Активността в промишления сектор на еврозоната нарасна през април с
Коментари Харесай

Рекорден подем на промишлената активност в еврозоната през април



Активността в промишления бранш на еврозоната набъбна през април с най-силно движение отблизо 24-годишна история на водещо бизнес изследване на  организация IHS Markit измежду европейските управител.

Окончателният индустриален PMI показател на организация IHS Markit набъбна до 62,9 през април от 62,5 през март при прелиминарен показател на равнище от 63,3. Въпреки низходяща проверка, това е най-високата стойност на показателя от началото на изследването през юни 1997 година, като в това време промишленият бранш се уголемява за десети следващ месец.

През последните два месеца индустриалният PMI показател, както и показателят на новите поръчки се усъвършенстваха с рекордни темпове от 1997 година насам вследствие на възходящото търсене, което е подтиквано от отварянето на стопанските системи след разхлабване на Covid локдауните, и в резултат на по-светлите вероятностите за идната година, означи Крис Уилямсън, основен бизнес икономист в организация IHS Markit.

Компаниите също по този начин разкриха спомагателни работни места за трети следващ месец. Недостигът на материали и на индустриалните артикули обаче спомогна за повишение на цените на суровините с втората най-висока скорост в цялата история на изследването на IHS Markit. Това накара производителите да покачат цените до най-високи равнища от 18 години насам.

Графика на промишления PMI показател на еврозоната



През април позитивният индустриален подтик се следи в множеството страни членки, като индустриалният бранш на Германия продължи да регистрира покрай рекордния си напредък.

Окончателният индустриален PMI показател на Германия набъбна през април до 66,2, което е малко по-ниско от рекордното равнище от 66,6 пункта през март, само че все пак е второто най-високо равнище от началото на историята на тези данни през 1996 година

Френският индустриален бранш също се разшири внезапно през април с помощта на солидни произвеждане и нови поръчки, макар че окончателният PMI спадна до 58,9 от 59,3 пункта през март.

Промишлената интензивност в Италия пък се разрасна с най-силно рекордно движение, като PMI показателят се увеличи през април до 60,7 от 59,8 през предходния месец.

Производственият бранш на Испания набъбна с най-силно движение от декември 1999 година, като съответният индустриален PMI се увеличи до 57,7 от 56,9 през март.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР