Активно се води дискусията за продължителността на учебната година. Това

...
Активно се води дискусията за продължителността на учебната година. Това
Коментари Харесай

На учениците няма да им е весело! Вижте докога ще са в клас следващото лято

Активно се води полемиката за продължителността на образователната година. Това съобщи пред БНР просветителният министър акад. Николай Денков.

Той акцентира, че образователната година у нас е най-късата в Европейски Съюз и в прилежащите ни страни.

„ Когато нашите деца учат по-малко, това е огромен проблем. Нашата образователна година е най-късата в целия Европейски съюз и в прилежащите ни страни. Разликата е забележителна – с 25% по-малко от междинната дълготрайност, като наложителни астрономически часове, за образование на децата. Това значи, че нашите деца учат месеци по-малко от техните връстници и е доста мъчно да се навакса тази разлика “, добави той.

По думите на министъра, концепцията е образователната година да стартира седмица преди 15 септември, да вземем за пример на 7 септември.

„ Да има ноемврийска почивка, както има в доста от страните, да е по-дълга междусрочната почивка, с цел да могат да си починат децата и учителите. Да има в допълнение две седмици в края на 1 до 6 клас за затвърдяване на материала, за планово образование, за излизане измежду природата – да видят децата какво са екологични проблеми. Така от 1 до 3 клас да учат до 15 юни, а от 4 до 6 клас да са до 30 юни “, изясни Денков.

Той заяви, че с бюджета за идната календарна година учителските заплати още веднъж ще бъдат обновени, като те се поддържат на равнище 125% от междинната работна заплата.

„ Работа на учителите е да уцелят кое по какъв начин може да се каже за децата в съответната възраст. Това е опит, който учителите имат, а университетските преподаватели нямат. … Идеята е учителите да станат водещи “, изясни той и посочи, че цялата активност по прегледа и смяната на стратегиите ще бъде водена от учители, а университетските среди би трябвало да наблюдават да не се каже нещо, което не е правилно.

Доброто обучение е това, което ни учи да мислим, безапелационен беше акад. Денков и изясни:

„ Навсякъде в материалите по физика, математика, химия, биология би трябвало да се търсят по-прагматични пояснения – с образци, с това, което децата могат да си показват. Абстрактното мислене би трябвало да се възпитава от тези предмети, само че не със зазубряне на термини, а по-скоро посредством асимилиране на концепции и представянето им по метод, който е понятен “.  
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР