Активно мероприятие за оправдаване на някои беззакония, извършени по време

...
Активно мероприятие за оправдаване на някои беззакония, извършени по време
Коментари Харесай

Карадайъ гневен! Къде е прокуратурата. Да провери МВР

Активно мероприятие за оправдаване на някои беззакония, осъществени по време на изборите през месец юли и ноември. Така водачът на Движение за права и свободи и ръководител на ПГ на Движението Мустафа Карадайъ дефинира чуването в Народното събрание на вътрешния министър Бойко Рашков.

За ваша информация, уважаеми народни представители, да ви кажа, че общините, където структурите на Движението за права и свободи си свършиха работата и обърнаха внимание на хората в неравностойно състояние, с цел да могат да изпълнят отговорностите си по Изборния кодекс, а това е и конституционно право на жителите - да могат да гласоподават, бяха подложени на репресии, съобщи Карадайъ. Той особено поздрави чиновниците на Министерството на вътрешните работи за всички законни дейности за попречване на порочното събитие платен избор.

Ние от Движение за права и свободи приветстваме и поддържаме битката против купения избор, който се реализира на разнообразни избори от разнообразни властимащи, със съдействието на Министерство на вътрешните работи, на база инструкции на политическите им ръководители, каквито сигнали имаше на изборите и през месец юли, и през ноември - сигнали за платен избор на близки до тогавашната власт. Не сме се занимавали с тематиката, не е наша работа, само че близки до властимащите. Така се случваше и по времето на ГЕРБ и преди този момент – нищо ново под слънцето, сподели Карадайъ.

Г-н Рашков, във ваши изказвания по медиите говорите за по над 10 000 регистрирани случаи на всеки от изборите през юли и ноември, от които сигналите до прокуратурата, стигнали до прокуратурата, са надлежно по-малко от 100 и 150. Такива са вашите изказвания по медиите. Обаче нашият въпрос е и към прокуратурата и бездействията на прокуратурата. Къде е прокуратурата, с цел да ревизира за правда на дейностите на Министерство на вътрешните работи, на полицията за всичките останали над 20 000 случая, за които вие твърдите по медиите? Тук към този момент прокуратурата в действителност би трябвало да влезе и да ревизира за правда на дейностите на полицията, безапелационен бе Карадайъ. И продължи: " И вие доста добре знаете, че не всички случаи на милиционерщина и произвол са в регистрите. Става дума за случайни и незаконни персонални обиски, претърсвания на жилища и обиски, случайни предизвестия със заставяне да се подписват предупредителни протоколи за действия, които не са осъществявани, което нанася удар върху репутацията на пострадалите пред обществото и върху демокрацията и държавността.

Никой сигнал не може да служи като съображение за противозаконни дейности на който и да било, още по-малко на полицията, даже и да получи противозаконни политически инструкции от своя министър, съобщи Мустафа Карадайъ. И се обърна към Бойко Рашков: " Вашите политически инструкции трансфораха деполитизираната полиция в политическа милиция за противозаконни дейности срещу политически съперници и обслужващ личен състав на предизборна акция на властимащите и близки до властта. За сметка на държавността, демокрацията, хуманността, правата и свободите на жителите. ".

Ето цялото изявление на Мустафа Карадайъ, водач на Движение за права и свободи и ръководител на ПГ на Движение за права и свободи:

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

От метода, по който се организира днешното чуване, ние можем да го оценим като едно интензивно мероприятие за оправдаване на някои беззакония, осъществени по време на изборите през месец юли и ноември.

За ваша информация, уважаеми народни представители, да ви кажа, че общините, където структурите на Движението за права и свободи си свършиха работата и обърнаха внимание на хората в неравностойно състояние, с цел да могат да изпълнят отговорностите си по Изборен кодекс, а това е и конституционно право на жителите - да могат да гласоподават, бяха подложени на репресии.

От своя страна бих желал и аз да поздравя чиновниците на Министерството на вътрешните работи за всички законни дейности за попречване на порочното събитие платен избор. Ние от Движение за права и свободи приветстваме и поддържаме битката против купения избор, който се реализира на разнообразни избори от разнообразни властимащи, със съдействието на Министерство на вътрешните работи, на база инструкции на политическите им ръководители, каквито сигнали имаше и на изборите през месец юли и ноември - сигнали за платен избор на близки до тогавашната власт. Не сме се занимавали с тематиката, не е наша работа, само че близки до властимащите.

Така се случваше и по времето на ГЕРБ и преди този момент – нищо ново под слънцето.

Г-н Рашков, във ваши изказвания по медиите говорите за по над 10 000 регистрирани случая на всеки от изборите през юли и ноември, от които сигналите до прокуратурата, стигнали до прокуратурата, са надлежно по-малко от 100 и 150. Такива са вашите изказвания по медиите.

Нашият въпрос е и към прокуратурата и бездействията на прокуратурата. Къде е прокуратурата, с цел да ревизира за правда на дейностите на Министерство на вътрешните работи, на полицията за всичките останали над 20 000 случая, за които вие твърдите по медиите?

Тук към този момент прокуратурата в действителност би трябвало да влезе и да ревизира за правда на дейностите на полицията. И вие доста добре знаете, че не всички случаи на милиционерщина и произвол са в регистрите. Става дума за случайни и незаконни персонални обиски, претърсвания на жилища и обиски, случайни предизвестия със заставяне да се подписват предупредителни протоколи за действия, които не са осъществявани, което нанася удар върху репутацията на пострадалите пред обществото и върху демокрацията и държавността.

Отношението към уязвимите групи в обществото, като възрастните, болните и хората с увреждания, е мерило за цивилизованост. Милицията нахлу в домовете на тези хора и ги караше да клякат и стават, да се движат и какво ли не. Тоест да ги унижава, да се гаври с достойнството и достолепието им.

Казвам милицията, тъй като вашите изказвания, изказвания и дейности са политически, както преди два дни казахте, и обслужват политически цели.

Но вашите политически инструкции трансфораха деполитизираната полиция в политическа милиция за противозаконни дейности срещу политически съперници и обслужващ личен състав на предизборна акция на властимащите и близки до властта. За сметка на държавността, демокрацията, хуманността, правата и свободите на жителите.

Става въпрос за господство на правото и съблюдаване на човешките, гражданските и политическите права на българските жители.

Никой сигнал не може да служи като съображение за противозаконни дейности на който и да било, още по-малко на полицията, даже и да получи противозаконни политически инструкции от своя министър.

Ние по реда на парламентарния надзор сме поискали от вас всички документи и след разбор на получената информация тя ще стигне и до Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, след привършване на вътрешноправните средства, планувани в националното законодателство.

Вашето държание, господин Рашков, не е по-различно от един ваш предходник. И той обвиняваше български лекари и издаваше присъди през медиите и от тази естрада на Народното събрание. Говоря за ранния Цветанов, чиито акции завършиха с наказателни решения от Съда по правата на индивида и наказания против България.

Още един път бих желал да поздравя законните дейности за битка против платен избор на полицията. От вас разбрахме, че на едните избора са към 100, на другите са към 150. Но вие твърдите, че случаите са над 20 000. Всички тези над 20 000 случая, господин министър, би трябвало да бъдат тествани по реда на парламентарния надзор според Конституцията, от Народното събрание, от народните представители и да се подхващат и съответни и законодателни, и правосъдни дейности.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР