Активистки за борба с климатичните промени заляха със зеленчукова супа

...
Активистки за борба с климатичните промени заляха със зеленчукова супа
Коментари Харесай

Активистки заляха със супа и „Сеячът“ на Ван Гог в Рим

Активистки за битка с климатичните промени заляха със зеленчукова чорба картината " Сеячът " на Ван Гог в музея " Палацо Бонапарте " в Рим, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на информация от италианската организация ANSA.   

Акцията на деятелите от придвижването Ultima Generazione („ Последно потомство “) последва друга тяхна акция, при която те се залепиха за картината " Пролетта " на Ботичели в изложба " Уфици " във Флоренция, както и сходни набези против творби на изкуството от други екоактивисти по образеца на английската организация " Просто спрете петрола " (Just Stop Oil), чиито деятели заляха с доматена чорба картината " Слънчогледите " на Ван Гог в Националната изложба в Лондон. Членове на придвижването Letzte Generation пък наскоро изсипаха картофено пюре върху пейзаж на Моне в музея " Барберини " в Потсдам, Германия. А белгийски стачкуващ се опита да залепи главата си за картината на Вермеер " Момичето с перлената обица " в музея " Маурицхойс " в Хага.    

В последната акция, целяща да накара хората да осъзнаят значимостта на битката с климатичните промени, участваха три млади дами. Както и при другите набези, картината не е развалена, защото има защитно стъкло, обясниха от компанията уредник на изложбата в „ Палацо Бонапарате “. „ Очаквахме го, нямаше вреди, само че това е неефикасно деяние “, съобщи президентът и изпълнителен шеф на Arthemisia Йол Сиена. „ Още преди откриването на изложбата имахме няколко срещи с карабинерите и с шефовете на музея. Забранихме да се внасят чанти и раници, по тази причина те не можаха да създадат доста “, посочи Сиена.

Когато активистките се доближили до картината, една от тях извадила дребна консерва, която била скрита в панталона й. След това девойките се залепили за стената под картината със суперлепило. Непосредствено преди акцията те скандирали против потреблението на изкопаеми горива и за екзистенциалната опасност, която съставлява изменението на климата. „ Дори не затворихме изложбата, а единствено залата, защото реставраторът трябваше да оцени възможните вреди. Рамката ще би трябвало да бъде почистена, а залата евентуално ще бъде отворена още веднъж довечера “, добави Йол Сиена.

„ Това са показни демонстрации, които аз съдя най-строго. За благополучие към този момент те се прицелват единствено в картини, предпазени от защитно стъкло, само че някой техен имитатор може да аргументи съществени вреди на незащитени картини. Това са очевидни демонстрации, които не водят до нищо и деятелите сами си вредят в очите на обществото “, разяснява той. На трите млади дами, направили покушението, ще бъдат повдигнати обвинявания за увреждане на културно завещание.

Картината " Сеячът " е заета от музея " Крьолер-Мюлер " в нидерландския град Отерло за галерия с произведения на Ван Гог в някогашната резиденция на Наполеон в италианската столица.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР