Активистите от групата Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets), позициониращи се

...
Активистите от групата Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets), позициониращи се
Коментари Харесай

Новият WikiLeaks: Хакери публикуваха 175 GB секретни материали за РФ и Донбас

Активистите от групата Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets), позициониращи се като покровители на прозрачността, на 25-ти януари, петък, разгласиха в интернет голям списък със документи на редица съветски министерства и компании, тяхната вътрешна преписка, в това число и секретни материали на съветското Министерство на външните работи и на Рособоронекспорт – главният съветски експортьор на оръжие.

Публикуваният списък е голям – 175 GB, а хакерите му дадоха името „ Тъмната страна на Кремъл „.

#DDoSecrets has added: Dark Side of the Kremlin (108 GB), hundreds of thousands of messages and files from Russian politicians, journalists, oligarchs, religious figures, and nationalists/terrorists in Ukraine. https://t.co/7barTSC7h3

Track changes at https://t.co/C8F97OUSOZ

— Distributed Denial of Secrets (@DDoSecrets) January 25, 2019

Значителна част от изтеклите документи засягат присъединяване на Русия във военния спор в Украйна, връзките на Кремъл с Руската православна черква, бизнеса на съветските олигарси, както и активността на редица съветски политици и публицисти.
Отмъщение за сървърите на Демократическата партия
Според мнението на редица специалисти, акцията може да бъде обсъждана като отговор на офанзивата от страна на съветските хакери против сървърите на Демократическата партия на Съединени американски щати по време на президентските избори през 2016 година. Информацията е на авторитетния The New York Times.

Сред оповестените в свободен тип материали се откроява групата с название „Хакерското копие“. Те се отнасят до подправянето от съветска страна на следствието на падналия в Украйна пътнически аероплан на самолетната компания Malaysia Airlines, който през 2014 година изпълняваше полета MH17.

Ръководителят на групата Distributed Denial of Secrets Ема Бест съобщи, че събраните съветски документи не би трябвало да се смятат за възмездие против дейностите на съветските хакери през 2016 година. „Но това събитие доста иронизира случая„. Цитатът също е на The New York Times.
По правилото на WikiLeaks
Международната организация Distributed Denial of Secrets е учредена от Ема Бест – журналистка от Бостън и от нейните съидейници. Принципът на работа на групата доста наподобява на WikiLeaks – организацията кани хакери и информатори, с цел да открие и разгласява секретни документи. Освен това, деятелите каталогизират материалите с една и съща тема, оповестени в разнообразни места.

Всъщност, това е един относително добре спретнат уеб уебсайт, който публицистите побързаха да нарекат „Новият WikiLeaks“ и даже „Руският WikiLeaks“.

Според The New York Times, част от материалите „Тъмната страна на Кремъл“, засягаща съветското Министерство на външните работи, организацията Distributed Denial of Secrets е предложила на WikiLeaks през 2016 година. Но WikiLeaks отхвърля да я разгласява, тъй като не може да удостовери достоверността на данните.

Ема Бест сподели, че преди към две седмици някой се е опитал да изтрие тези данни от един от сървърите на групата. Това е и повода Distributed Denial of Secrets да разгласява тези материали няколко седмици по-рано, освен това на няколко места в Глобалната мрежа, с цел да се предотврати тяхното заличаване.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР