Активисти от индиански племена планират да протестират срещу посещението на

...
Активисти от индиански племена планират да протестират срещу посещението на
Коментари Харесай

Индиански протест заради събитие на Тръмп - и пак на тема расизъм

Активисти от индиански племена възнамеряват да стачкуват против визитата на президента Доналд Тръмп в планината Ръшмор при започване на уикенда по случай Деня на независимостта, заяви BBC.
Активистите от дълго време настояват, че паметника на четиримата президенти в Южна Дакота, който е издигнат на свещена за племето сиукси земя, е знак на превъзходството на бялата раса, напомня БГНЕС.
Тръмп ще провежда празненство с фойерверки в планината Ръшмор на 3 юли, като част от предизборната си акция. Спорното пътешестване идва на фона на засиленото напрежение на тематика " расизъм " в цялата страна.
Планината Ръшмор е известна с изваяните в скалите 18-метрови лица на четирима някогашни американски президенти: Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн. Паметникът е издълбан в гранитната скална повърхнина сред 1927 и 1941 година.
Но земята, на която се намира мемориалът - Черните хълмове в Южна Дакота - е отнета от коренното население – племето сиукси, при започване на 19-ти век. Има информация, че скулпторът на лицата е бил поддържник на Ку Клукс Клан.
Някои индиански деятели споделят, че земята би трябвало да бъде върната на сиуксите и паметникът да бъде съборен. Други упорстват индианците да получават стопански изгоди от туризма, обвързван с мемориала.
Президентът на племето " оглала ", което е най-голямото в рода на сиуксите – Джулиан Рънър, съобщи пред вестник Argus Leader, че президентът Тръмп не се е съветвал с племенните вождове по отношение на визитата си.
Друг член на племето и локален деятел Ник Тилсън съобщи пред медиите, че паметникът " е знак на бялото превъзходство и на институционалния расизъм, който към момента е жив и здрав в обществото през днешния ден ". " Несправедливо е да крадат земята на коренното население, след което да издълбаят белите лица на завоевателите, направили геноцид ", съобщи Тилсън.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР