Активисти на гражданската инициатива Спаси София внесоха сигнал в Софийска

...
Активисти на гражданската инициатива Спаси София внесоха сигнал в Софийска
Коментари Харесай

"Спаси София" прати сигнал в прокуратурата за измами при ремонта на ул. "Граф Игнатиев"

Активисти на гражданската самодейност " Спаси София " внесоха сигнал в Софийска градска прокуратура за нередности при осъществяването на ремонта на ул. " Граф Игнатиев ". Те настояват, че удължаването на 300-дневния период на ремонта с още 86 дни е станало с неуместни причини.

" Оправданието е, че в тези дни е имало неподходящи за работа метеорологични условия – значителни превалявания през лятото и ниски температури през зимата. Фирмата-изпълнител на ремонта и строителният контрол цитират информация на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ние проверихме, че в някои от посочените като " дъждовни " дни преваляванията са били 0.3-0.4 л/кв.м за цяло денонощие! Това е колкото една чаша вода! Те обаче са счели такива дни като " неподходящи за работа ", разяснява Борис Бонев от " Спаси София ".

Активистите са изискали от Национален институт по метеорология и хидрология почасова информация за преваляванията през 86-те " дъждовни дни " и се оказало, че в доста от тях е валяло след края на работния ден - по здрач или през нощта. " Въпреки това 46 такива дни също са приети за неработни ", добави Бонев.

Разследването на снадки период на ремонта на ул. " Граф Игнатиев " е поради спестените по този метод санкции към фирмата-изпълнител - 240 хиляди лева за всеки отложен ден. Така е записано в контракта сред Столичната община и " Джи Пи груп ", реализатор на ремонта. Кметът Йорданка Фандъкова неведнъж заявяваше, че ще постанова санкции в този размер, в случай че обновяването на улицата се забави, подсети Андрей Зографски от " Спаси София ".

Активистите са разкрили и различен метод за прикриване на забавянето на ремонта. Издаван е Акт 10 за прекъсване на дейностите в избрани дни. " При публикуван Акт 10 обектът се замразява и никой служащ няма право да е там, нито машинизация и всевъзможни строително-ремонтни действия са спрени ", разясни Борис Бонев. В " Спаси София " обаче има видеоматериали и фотоси, че тъкмо в тези дни се е работело интензивно. Предполага се, че по този метод изпълнителят на обекта е наваксвал закъснението, а Акт 10 евентуално е издаван със задна дата.

" По методиката на Европейски Съюз, който финансира ремонта на ул. " Граф Игнатиев ", в случай че има прекъсване на строителството с Акт 10, само че по-късно се работи на обекта – всички разноски за осъществената активност не се признават от Европейски Съюз. Което значи риск от загуба на евросредства и те ще би трябвало да се платят от бюджета на Столичната община ", обясни Бонев.

Активистите от " Спаси София " обясниха, че дружно със сигнала до прокуратурата са изпратили доказателствен материал и до службата на Европейски Съюз за битка с измамите – ОЛАФ.

" Има обосновани подозрения, че е осъществена полза за фирмата-изпълнител. Общата евентуална вреда от тези сякаш дъждовни дни е в размер на 4.8 милиона лв. ", съобщи Бонев. Той е алармирал прокуратурата и за подозрения за издаване на документи със задна дата от Столичната община.

" По Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) сме внесли искане в Столична община да ни се покажат документите за наложените наказания към фирмата-изпълнител, които кметът Фандъкова по този начин шумно обявяваше в медиите. Тази информация ни беше отказана. Съдът постанови, че Столична община би трябвало да ни даде тези документи, само че това и до момента не е направено ", изясни Бонев. Според него санкциите са били единствено на думи, а действително на фирмата-изпълнител те са били спестени или в много понижен размер от огласения в медиите – 100 хиляди лв. за некачествени настилки и още 109 хиляди лв. за надигналите се плочи по трамвайното трасе на ул. " Граф Игнатиев " и площад " Славейков ".

По процедура импортираният сигнал от " Спаси София " би трябвало да бъде прегледан в едномесечен период. Законът разрешава удължение с още един месец, след което прокуратурата би трябвало да излезе със мнение – дали стартира досъдебно произвеждане или приключва преписката.

Кметът Фандъкова изясни през днешния ден във връзка подадения сигнал в прокуратурата от " Спаси София ", че " има 31 дни по отношение на неприятно време през лятото на 2018 година, през които не се е работило. С акт 10 е спряна работата през зимата, както на " Граф Игнатиев ", по този начин и на обекти в Зона 4. Разбрах, че има сигнал за работа по време на акт 10 на 28 декември 2018 година Не разбирам каква е повода, в случай че има сигнал на 28 декември, да се споделя през днешния ден ", сподели тя, представена от столица.бг.

Според нея от дълго време вървят инспекции и цялата информация за ремонта на Зона 2 на Централна градска част е в прокуратурата и са сезирани всички органи, ОЛАФ и способените служби,
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР