Ако заразата пламне в страната, 40 случая на ден ще

...
Ако заразата пламне в страната, 40 случая на ден ще
Коментари Харесай

Пикът дойде. Как ли ще излезем от него?

Ако болестта пламне в страната, 40 случая дневно ще ни се сторят малко, пресмята проф. Николай Витанов
Пикът на болестта от ковид у нас пристигна. Въпросът е по какъв начин ще излезем от него, в случай, че великденските екскурзианти може да са разнесли болестта из страната. От това ще устоят ли здравните системи отвън София, зависи по какъв начин ще се развие кривата на заболяването у нас. Това са изводите на проф. Николай Витанов от Националния оперативния щаб.

Сред хората, които безконтролно напуснаха столицата към Великден, сигурно има инфектирани с ковид, сочат анализите на щаба. Последствията ще са ясни до 10 дни.

Според математическия модел на проф. Витанов страната ни е на път да се размине с най-благоприятния сюжет , който планува влизане в пика с към 40-50 потвърдено инфектирани дневно и задържане на това равнище, заяви bTV.

Разнасянето на болестта отвън София може да докара до удвояване на случаите. От това по какъв начин здравните системи отвън столицата ще понесат удара, зависи и дали изключителното състояние ще се удължи.

Най-благоприятната прогноза на проф. Николай Витанов беше за пик по Великден, задържане на равнището на новозаболелите и по-късно понижение в ежедневните статистики.

Големият въпрос е разминахме ли се с най-благоприятните прогнози. „ Все още не сме, само че сме на път да се разминем “, сподели Витанов. И уточни повода – епидемията има помагачи – стотиците, които напуснаха София за великденските празници. „ Това, което се чака, е офанзива на епидемията в провинцията след към десетина дни, до две седмици и към този момент там е новата борба. Ако помагачите са съумели добре да разнесат вируса по страната, като нищо кривата на болестта може да тръгне нагоре. Ние влязохме в пика и пикът пристигна, както беше планувано. Въпросът е обаче по какъв начин ще излезем в този момент от него “, уточни проф. Витанов.

Здравните системи във Варненско и Бургаско досега се оправят добре, споделят експертите. Въпросът е по какъв начин ще понесат идния удар. „ Надявам се, че в провинцията здравната система ще удържи. Ако не удържи, тогава отиваме на напълно неподходящия вид - може да се чака удвояване н азаразените – т.е. 40 може да ни се видят малко “, сподели математикът.

Сред напусналите София сигурно има инфектирани. Готвят се проекти по какъв начин ще се излиза от изключителното състояние, само че би трябвало да се изчака резултатът от Великденската екскурзия.

„ Ако следствията не са толкоз огромни, може и по-рано, обаче в случай че здравните системи там не устоят, може да се наложи удължение на изключителното състояние “, предизвести проф. Витанов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР