Ако за нашите институции е изненада, че двама българи и

...
Ако за нашите институции е изненада, че двама българи и
Коментари Харесай

Разкрития за офшорките. Говори Пламен Данаилов, ИТН

„ Ако за нашите институции е изненада, че двама българи и то политици са попаднали в Досиетата „ Пандора “, значи не работят. “. Това съобщи топ финансистът от Има Такъв Народ Пламен Данаилов пред бТВ.

Повод бе новото огромно журналистическо следствие, в което вземат участие 600 проверяващи кореспонденти от десетки медии от доста страни. Те изследват приключването на към близо 12 милиона документа от 14 компании, предоставящи финансови услуги по света.

„ Когато някой отива да си направи офшорна компания и сметка, той заявява всичко за себе и дава цялата информация, която се изисква в банката, която открива сметката, защото една офшорна компания би трябвало да има сметка. Съгласно тези съглашения в края на всяка година по автоматизирания продан на информации банките изпращат в тази ситуация в България до Национална организация за приходите информация по наличностите по тези офшорни сметки “, изясни Данаилов.

Той разясни, че може да има изключения, които заобикалят това предписание: „ Може да си български жител, само че да си резидент на Монако, Дубай или друга сходна дестинация, автоматизирания продан изпраща информация до службата, където ти си резидент. “

Според него шансът институциите в България да не знаят, че нещо се е случило, е съвсем неосъществим.

„ ДАНС, Национална агенция за приходите, прокуратура, КПКОНПИ могат да изискат информация от всяка страна от 2017 година и в случай че тя откаже, ще влезе в черния лист “, разясни финансистът.

За Пламен Данаилов е значимо да се разбере дали средствата на хората, попаднали в Досиетата „ Пандора “ са добити по легален път.

„ Слагането на парите в офшорна компания от време на време се прави да ги предпазиш по един или по различен метод от зложелатели. Това е в най-чистият вид, с цел да се скрие, че стоиш зад тези пари, с цел да не те рекетират. Другото е, с цел да избегнеш данъчни заплащания или противозаконни добити приходи. От офшорка в офшорка е доста мъчно да е наблюдава, тези преводи нормално са свързани с прикриване на избрани покупко-продажби или избрани въздействия и тук е главният проблем “, сподели още Данаилов и добави, че парите от офшорки се връщат у нас под формата на задгранични вложения.

Финансистът засегна и тематиката за инфлация, като съобщи, че парите по Плана за възобновяване ще дойдат и те ще са един от методите да се преборим с инфлацията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР