Ако вярвате на техните собствени думи, германската автомобилна индустрия крачи

...
Ако вярвате на техните собствени думи, германската автомобилна индустрия крачи
Коментари Харесай

Германската автомобилна индустрия е изправена пред перфектната буря

Ако вярвате на техните лични думи, немската автомобилна промишленост крачи гордо и решително в бъдещето, разработвайки нови, вълнуващи електрически автомобили и оставяйки дните на мръсния дизел надалеч обратно. Реалността обаче е, че промишлеността е изправена пред най-голямата си рецесия от десетилетия насам, написа Handelsblatt.

Забавяне на китайската стопанска система и продажбите, корав Brexit, вероятни мита за вноса в Съединените американски щати и големи софтуерни провокации могат да основат съвършената стихия, която да обгърне Volkswagen, BMW и Mercedes-Benz. И защото производството на коли е основно за най-голямата европейска стопанска система, това може да са доста неприятни вести за цялата страна.

Автомобилната промишленост един път към този момент понесе тежък удар поради Dieselgate. Скандалът, който потегли от Volkswagen през септември 2015 година, донесе загуби за милиарди от санкции и обезщетения, както и каузи против мениджъри и големи вреди по имиджа на компаните. Но с помощта на мощното развиване на стопанската система и положителните артикули, историята продължи с рекордни продажби, рекорден марж и рекордни облаги, движени най-много от мощно търсене на най-големия пазар в света - Китай.

И Volkswagen, BMW и Daimler обърнаха тил на изменящата се действителност в промишлеността.

Срив на продажбите

Ситуацията се промени внезапно в средата на 2018 година. Германската промишленост бе ударена от спад в продажбите през третото и четвъртото тримесечие на предходната година.

Най-лошото е, че облаците се събират тъкмо сега, в който промишлеността ще би трябвало да откри големи суми, с цел да влага в нови технологии, в случай че не желае да бъде премазана от конкуренцията от Силициевата котловина и Китай.

Daimler към този момент понижи дивидентите, BMW насочи предизвестие за облагата за първи път от години, а Audi понижава производството и уволнява 10 % от мениджърите. Акциите на трите огромни производителя се търгуват под цената на активите им, което значи, че пазарите чакат те да " горят пари " през идващите години.

Заплахата Тръмп

Най-голямата опасност идва от растящия протекционизъм. BMW има три дузини фабрики на четири континента и удвои приходите си през последните 10 години, само че на цената на растяща накърнимост.

Идването на Доналд Тръмп в Белия дом обаче сътвори проблеми за свободната търговия: той приключи споразуменията за нови търговски съглашения и заплаши комерсиална война с Китай и Европа. За компанията като BMW, която създава своите SUV в Съединени американски щати, с цел да ги продава в Китай и Европа, това може да срине целия бизнес модел.

Решението на Пекин да отговори на Вашингтон с 40% мито върху вноса на коли от Съединени американски щати към този момент коства на баварската компания €300 милиона.

Сега президентът на Съединени американски щати има 90 дни, с цел да реши дали да вкара 25 % мито - от 2,5 % - върху вноса на коли в страната. Никой не знае дали заканите на Тръмп не са просто блъф, с цел да реализира триумф в договарянията с Европейски Съюз. Но те имат капацитета да костват на производителите милиарди.

Да прибавим към това опцията Англия да излезе от Европейски Съюз без договорка: корав Brexit ще сътвори бариери сред производителите и четвъртия им максимален пазар.

Забавянето в Китай

Точно толкоз е притеснително и забавянето на китайския пазар: продажбите на нови коли се свиха с 2,8 % през предходната година. Volkswagen предвиждаше 4 % растеж на продажбите в Поднебесната империя през 2018 година, само че в последна сметка съумя да реализира единствено 0,5%. И не се чака 2019 година да е изключително по-добра.

Това е сериозен проблем за промишлеността - и за цялата немска стопанска система - която разчита на износа към Китай. Главният изпълнителен шеф на Volkswagen Group Хърбърт Дайс не преувеличи, като сподели неотдавна, че " ориста на Volkswagen Group зависи от Китай ".

Заради това VW усилва наличието си в Китай, инвестирайки в R&D и в партньорства. Именно технологията може да се окаже още една спънка.

Миналата година страната вкара квоти за автомобилните производители, като изиска избран % от продажбите им да са хибридни или електрически коли. И китайските производители са в по-добра позиция да дават отговор на търсенето за електрически автомобили. Това може би е и най-голямото предизвикателство за цялата промишленост.

Германските колоси заложиха толкоз доста на дизела - подкрепени и от фалшифицирани данни за излъчванията - че не съумяха да видят идващите промени. Сега фирмите се надпреварват да пускат модели на ток, само че първите от тях няма да доближат шоурумите още месеци, а даже и години.

Така наподобява, че Германия губи борбата на полето на технологията. Експерти споделят, че Tesla е две или три години пред немските си съперници.

€100 милиарда капитал

Tesla надалеч обаче не е единствената опасност, която идва от Калифорния. Технологични колоси като Uber, Apple и Гугъл влагат големи суми в развиването на електрически и самостоятелни коли. Waymo към този момент вложи $40 милиарда в коли, които се ръководят сами.

Сега, осъзнали заплахата, немските колоси също се готвят да наливат пари в новите технологии - може би към €40 милиарда през идващите три години. Самата VW предвижда четиригодишен бюджет за електрически автомобили на стйност към €30 милиарда. А основният изпълнителен шеф споделя, че трансформацията ще коства на фирмите към €100 милиарда.Сумата е толкоз голяма, че кара остарели врагове да работят дружно. Източници от VW настояват, че компанията даже обмисля партньорство с Toyota. Волфсбург към този момент подписа алианс с Ford.

BMW и Daimler също стартират да работят дружно. В края на предходната седмица двете компании оповестиха, че е основават взаимна компания, фокусирана върху услуги в региона на подвижността.

Германските колоси трансформират и корпоративните си структури, пробвайки се да понижат разноските и да станат по-ефикасни и гъвкави. VW скоро ще извади на борсата своите подразделения за бусове и камиони, а Daimler ще премине към холдингова конструкция с евентуални продажби в идващите години.

Германската автомобилна промишленост най-сетне се разсъни, само че може би реакцията е прекомерно закъсняла. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР