Ако вярваме на плановете на Mars One, частна инициатива на

...
Ако вярваме на плановете на Mars One, частна инициатива на
Коментари Харесай

Водещи учени скептични относно Mars One

Ако имаме вяра на проектите на Mars One, частна самодейност на бизнесмена Бас Лансдорп, напълно скоро ще сме очевидци на колонизацията на Червената планета. Mars One възнамерява да изпрати стационарен спускаем уред към Марс през 2018 година, марсоход през 2020 година, след 2022 ще би трябвало да бъде изпратен нужния багаж за бъдещите колонизатори и през 2024 година пилотираните задачи би трябвало да са факт.

Миналата седмица Mars One дори подготви окончателния лист на 100-те претенденти за колонизатори на Марс.

Но дали амбициозният проект е въобще осъществим?

Скептицизмът идва не от какъв да е, а от водещия дипломат на Mars One – Нобеловия лауреат Герардт Хууфт, оповестява The Guardian.

“Ще отнеме много повече време и ще е много по-скъпо. Когато за пръв път ме помолиха да се включа, аз им споделих – Трябва да сложите по една нула след всичко ”, показа той, намеквайки, че изстрелване след 100 години с бюджет десетки милиарда $ е изпълнимо. “Но хората не желаят да им се обещае нещо след 100 години ”.

Бас Лансдорп остава оптимист за бъдещето на плана си. Той счита, че финансирането ще пристигна посредством основаването на риалити шоу.

Още предходната година обаче разбор на Масачузетския софтуерен институт (MIT) откри сериозни дефекти в оповестените проекти на Mars One. Предсказанието, което учените дават, е че даже хора да бъдат закарани на Червената планета, те няма да са в положение да преживеят в продължение на повече от 68 дни заради липса на нужното съоръжение за поддържане на газовия баланс.

Според проектите на Mars One колонизаторите ще би трябвало да претърпяват в голям населен хабитат. В него ще бъдат отглеждани растения, които би трябвало да обезпечават О2 на хората. Но учените са уверени, че издишаният от колонизаторите въглероден диоксид няма да е задоволителен за поддържането на живота на растенията. Ако пък се изпомпва въглероден диоксид от марсианската атмосфера, това ще докара до повече О2 в хабитата, което би основало риск от пожар.

Без да бъде създадена нова машина, която да поддържа газовия баланс сред кислорода и въглеродния диоксид, първият астронавт ще се задуши 68 дни 68 дни след заселването.

Сидни До от MIT добавя, че това е единствено едно от условията за реализирането на проекта. Mars One разчита прекалено много на технологии, които нито са налични, нито са в развой на разработка.

“Няма хабитат, който е в развой на разработка, няма спускаем уред, който е в развой на разработка ”, безапелационен е той.

Според Бас Лансдорп анализът на MIT разчита на неуместни параметри за симулацията, което е довело до неправилни изводи. Той счита, че скептицизмът ще бъде оборен от изследване на галактическата корпорация Парагон.

Проучването ще излезе през месец март.

В края на краищата за нас остава единствено да стоим и да чакаме и да забележим дали оптимизмът на поддръжниците на Mars One ще бъде оневинен, или това ще е следващият от всички досегашни планове за колонизация на Марс, който ще отиде в кошчето за отпадък.

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР