Ако водещите политически, а и не само политически структури в

...
Ако водещите политически, а и не само политически структури в
Коментари Харесай

Ще се огънем ли за СР Македония? Истината от учен

" Ако водещите политически, а и освен политически структури в РСМ, защото там моделираното отношение към България е мощно изразено, не трансформират своето държание в двустранните връзки, не могат да чакат това, което настойчиво внушават - че България ще извърши отстъпки под външен напън. Не имам вяра в това! ". Това съобщи пред БНР проф. Ангел Димитров, историк и посланик - първият дипломат на България в Скопие след оповестяването на самостоятелност на страната от Югославия. 

Той позволи Съединени американски щати да организират диалози със Северна Македония за позицията ѝ, само че не се дава публичност на това.

Според него се проявяват двойни стандарти от американската дипломация и от сътрудниците на България в Европейски Съюз.

По думите му основните позиции, изразени от парламентите в Скопие и София, вършат намирането на съществени политически взаимни отстъпки невероятно.

" Ако сътрудниците ни в Скопие не трансформират отношението си към работата на Съвместната комисия, в случай че не се придържат към одобрените правила и стандарти в историческата просвета, активността на Комисията става много несигурна. Създаденото напрежение промени доста тяхната роля в двустранното другарство.

 Ако до момента бяха охранители на исторически легенди, в този момент неизбежно се трансформират в идеолози на неразбирателството, на извънредно неприемливите за нас антибългарски настройки и държание. Аз се надявам, че това го схващат ", коментира проф. Ангел Димитров, който е съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси между България и Република Северна Македония. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР