Ако веднъж си погледнал един модел куфар в даден онлайн

...
Ако веднъж си погледнал един модел куфар в даден онлайн
Коментари Харесай

Как ни „прицелва“ с реклами Facebook?

Ако един път си погледнал един модел куфар в даден онлайн магазин, след това той те преследва из целия интернет

Фейсбук знае за нас всичко, което сме благоволили да разкрием в профила си, само че това е единствено върхът на айсберга

Ако желаете да „ прицелите “ една реклама във Фейсбук към тъкмо избран консуматор всред всичките 2,2 милиарда, бихте могли. Така нареченото „ таргетиране “ може да бъде конкретизирано и детайлизирано съвсем безпределно. Понякога до изумителна степен…

Рекламите, които виждаме, могат да бъдат прецизирани до изненадващо малко елементи – като се стартира от това къде живеем и работим и се стигне до това какво обичаме да ядем, какви коли харесваме и какви любимци отглеждаме.

Ако желаете да предложите къща за посетители на „ съвременна майка “ на към 40 до 45 години, която живее в София, само че обича да пътува и за утрешното си посещаване във Варна към момента не е резервирала хотел, имате всички шансове да съумеете да я съблазните.

Това е една аргументите, заради които Фейсбук има 40 милиарда $ доходи от реклама за предходната година. Дори и на фона на неотдавнашното решение да престане да работи с външни брокери на данни, помагащи на на рекламодателите да насочват реклами въз основа на неща като офлайн покупки или кредитна история, този брой се чака да нарасне внезапно тази година.

Как тъкмо се таргетират рекламите?

Споделено за себе си

За всички е ясно, че Фейсбук знае много „ паспортни “ данни – датите и годините на раждане, локация, фамилен статус, обучение – всичко, което сме благоволили да разкрием за себе си в профила си.

Всичко, което споделяме и публикуваме на „ стената “ си, също се изследва подробно. Какво сме споделили, какви думи използваме – това разкрива ползите ни и нещата, от които се вълнуваме. Снимките ни издават много – да вземем за пример, че имаме домакински любим (значи купуваме храни за домашни любимци), че сме били на море (и вероятно обичаме пътуванията), че караме кола и така нататък

За ползите ни приказват и участията в разнообразни тематични групи. Щом някой е член на група за здравословно хранене, това може да бъде забавно за много рекламодатели. Ако е член на група за ИТ джаджи, този човек неотложно става забавен за различен огромен кръг търговци.

Какви реклами клика посетителят на Фейсбук – това също се запомня от обществената мрежа. Всичко това обаче е единствено върхът на айсберга…

Кажи ми какви са ти приятелите

Друг доста огромен фактор са взаимоотношенията с приятелите. Какво споделят те, какво харесват те? Това прибавя в общото уравнение набор от неща, които евентуално интересуват самите нас. Ако имате другар, който харесва страница за евтини самолетни полети, то има задоволителна доза възможност и вие да се интересувате от евтини самолетни билети.

Това по какъв начин реагираме на изявленията на другари също носи информация – и Фейсбук я „ слуша “. Някой е разгласил фотография на торта и вие я „ харесвате “? Защо да не ви предложат още торти тогава. Ако ли пък дори коментирате фотографията, несъмнено е, че имате отношение към сладкишите. По сходен метод може да се създадат догатки за това каква музика харесвате, какви ТВ излъчвания гледате.

От интензивностите на приятелите и от личната реакция към тях елементарно могат да се създадат заключения и за други типове желания.

Под повърхността на фотосите

Всяка фотография носи в себе си огромно количество данни в допълнение към самото изображение. Всеки файл с изображение крие в себе си „ метаданни “ – ден и час на снимането, размер, с какво устройство е снимана, със или без мълния и така нататък Ако е снимано със смарт телефон – пазят се и GPS данни за местоположението. Същото важи и за видеоклиповете.

Тези метаданни не се разгласяват при качването на фотография или видео във Фейсбук, само че се пазят в регистрите на обществената мрежа няколко месеца. Ако пътувате и публикувате по някой и различен кадър от местата, които посещавате, даже те да демонстрират напълно непопулярни гледки, Фейсбук може да трасира цялото ви странствуване.

А това е толкоз комфортен миг да ви се предложат хотели, къщи за посетители, заведения за хранене, казина, питейни заведения и други места, които биха желали да ви привлекат да оставите парите си там.

Офлайн данни

Наред с всичко това софтуерът на Фейсбук всеки път знае от какво устройство участвате в обществената мрежа. И за това устройство всичко се знае – какво е като марка и модел, какъв програмен продукт употребява, а постоянно и какви други приложения има на него (oсобено в случай че сме имали неблагоразумието да използваме един и същи профил за логване на няколко места). Знае се и каква е мобилната връзка.

Закономерно, в случай че интензивностите ни във Фейсбук са от няколко разнообразни устройства, за тях също се знае всичко, само че това е и съображение рекламодателите на обществената мрежа да си създадат извод, че притежателят на този профил вероятно е състоятелен човек, щом има толкоз доста „ джаджи “. Този извод би бил много безапелационен, в случай че джаджите са от висок клас или са релативно нови като модели.

Така да вземем за пример, консуматор, който се включва в мрежата от iPhone, от таблет и от устройство с Mac OS, ще е мечтан адресат на рекламни известия за високотехнологични артикули и услуги.

От присъединяване в други уеб-системи

Рекламодателите на Фейсбук могат да се прицелват в избран вид получатели и с помощта на това, че Фейсбук постоянно знае какви други уеб сайтове, електронни магазини и платформи сме посещавали. Ако сме разглеждали електронни магазини за домашно съоръжение, изключително в случай че сме си поръчали нещо посредством един от тях, обществената мрежа бързо намира мястото ни, да вземем за пример, в категорията „ новодомци “, „ вегетарианци “, „ любители-кулинари “ и така нататък

Динамични реклами

Един нов тип реклами, пуснати неотдавна от Фейсбук, разрешава на бизнес-организациите да таргетират хора, които към този момент са изразили някакъв интерес към дадените компании. Това е „ ретаргетиране “ – доста досадно и дразнещо гонене, при което в случай че един път си погледнал един модел куфар в даден онлайн магазин, след това този куфар те преследва „ из целия интернет “, без значение дали си го купил, дали го искаш или го ненавиждаш.

Все отново динамичните реклами са малко по-добри – с това, че знаят дали единствено си разглеждал, или си го поставил „ в количката “, и могат да предложат в точния момент един „ ваучър “ за 10% отстъпка, да вземем за пример.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР