Ако в часовете по зоология в училище ви бяха говорили

...
Ако в часовете по зоология в училище ви бяха говорили
Коментари Харесай

Любопитни факти от света на животните

Ако в часовете по зоология в учебно заведение ви бяха говорили малко повече за многочислените рядкости от животинското царство, сигурно щеше да е обичаният ви предмет. За благополучие има телевизия и интернет, които запълват тази празнота!

Ние също ще се постараем да обогатим знанията ви, като ви представим тези 8 любопитни обстоятелството, които сигурно ще ви изненадат!

1. Необикновена и умна техника на ловуване

Наскоро австралийски зоолози откриха, че някои типове птици, измежду които чучулигарът, са способни да подпалват шубрака наоколо до гнездата на плячката си, да вземем за пример на гризачи. По този метод принуждават жертвите си да излязат навън, с цел да ги заловен по-лесно. Не е ли необикновено?

2. Каква роля извършва специфичната багра на зебрата?

Няма единна доктрина, разясняваща присъщото черно-бяло одеяние на зебрата. Но съгласно едно проучване, оповестено в Джърнъл ъф Експериментъл Байолъджи, обяснението би могло да е следното: Начинът, по който тази четина отразява светлината, изнервя доста инсекти и ги държи надалече – най-много щръклиците.

3. Акула, която не убива

Тя може да доближи 12 метра на дължина и е вторият по величина морски жител след кита. В пастта й би могъл да се побере цялостен човек.  Въпреки това Cetorhinus maximus или слонската акула се храни извънредно единствено с микропланктон!

4. Жабата от горите на Северна Америка изпада в зимно вцепенение

За да преживеят суровата зима на Аляска и Канада,  дървесните жаби са развили способността да събират урина и да преобразуват гликогена от нея в огромни количества глюкоза, с която се хранят през четириседмичния интервал на заледяване. Защото при рисковите условия, в които живеят, 65 % от телесната им вода се трансформира в лед! Щом настъпи пролетта, жабата „ възкръсва “ – изначало стартира постепенно да се размразява, след което още веднъж става дейна!

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР