Ако търсите система за едноплатков компютър, има голяма вероятност първият

...
Ако търсите система за едноплатков компютър, има голяма вероятност първият
Коментари Харесай

Raspberry Pi 5: Всичко, което знаем към този момент

Ако търсите система за едноплатков компютър, има огромна възможност първият ви избор да е нещо от Raspberry Pi серията. Макар че най-новият модел на компанията е Raspberry Pi 4, множеството купувачи знаят, че той беше пуснат на пазара преди съвсем четири години, през юни 2019 година Като се има поради историята на Raspberry Foundation за от време на време възобновяване на гамата Raspberry Pi, все по-често се приказва за опцията Raspberry Pi 5 да дебютира в близко бъдеще. Въпреки това, без публично удостоверение за това, не ни остава нищо друго, с изключение на да спекулираме.

За да разберем по-добре вероятностите за неотдавнашен дебют на Raspberry Pi 5, е извънредно значимо да разберем графика на стартиране на Raspberry Pi до момента.

От дебюта на първия Raspberry Pi през 2012 година до момента са издадени три съществени генерации, които включват Raspberry Pi 2 (2014 г.), Raspberry Pi 3 (2016 г.) и Raspberry Pi 4 (2019 г.). Един бърз взор към годините на стартиране на всяко последващо потомство също разкрива, че фондацията не е следвала избран модел. Същевременно излиза наяве също, че сред две генерации модели Raspberry Pi в никакъв случай не е имало разлика от повече от три години.

Макар да е правилно, че нямаме безапелационен отговор на въпроса по кое време най-сетне ще бъде пуснат Raspberry Pi 5, има няколко изказвания на забележителни персони и отчети от надеждни издания, които биха могли да ни дават някои улики.

Raspberry Pi 5: Очаквани спецификации

Сегашното потомство модели Raspberry Pi 4 се зарежда от четириядрен процесорен чип Cortex-A72 с тактова периодичност 1.5 GHz. Актуализацията на линията в средата на цикъла подсигурява, че тактовата периодичност е увеличена до 1.8 GHz при по-новия модел с 8 GB. Сегашните упования са, че Raspberry Pi 5 евентуално ще бъде с нараснала тактова периодичност до 2 GHz (или по-висока). Този ъпгрейд ще докара до по-добри индикатори за продуктивност и успеваемост на машината.

Говори се, че продуктът ще дебютира с модел с 8 GB оперативна памет, като има възможност няколко месеца по-късно да се появи и модел с 16 GB. Освен това Raspberry Pi 5 може да смъкна няколко грама от тежестта си и от общите си размери – с помощта на прибавянето на тънки портове за етернет. Всъщност този блян към специфичност може да докара и до по-малко USB портове. При все това се чака продуктът да предлага вградена поддръжка на Wi-Fi 6 и Bluetooth.

Често срещан проблем при Raspberry Pi 4 е склонността му да се нагрява по време на работа. Някои консуматори чакат Raspberry Pi 5 да бъде лишен от този проблем. Една част от потребителите се надяват Raspberry Pi най-сетне да получи вградена памет, употребявайки слот за microSD карта.

Raspberry Pi 5: Очаквания за датата на стартиране на пазара

Още до края на 2022 година доминираха упованията Raspberry Pi 5 да дебютира някъде през 2023 година Тези клюки обаче бяха разсеяни не от кого да е, а от Ебен Ъптън – създател на Raspberry Pi Foundation. Във към този момент известното си изявление той категорично помоли хората да спрат да чакат Raspberry Pi 5 през 2023 година Това изявление се отличаваше и с това, че Ъптън наричаше 2023 година „ година на възобновяване “. Ъптън уточни, че Raspberry Pi Foundation – както и доста други компании – се нуждае от време, с цел да се възвърне от последствията от пандемията COVID-19.

Не очаквайте Pi 5 през идната година… Мисля, че има смисъл да прекараме една година, преди да представим нещо ново, да прекараме една година, с цел да се възстановим от това, което преди малко се случи на всички нас.

Въпреки това, като се има поради, че фондацията Raspberry Pi е известна с неочакваните си и не толкоз шумни пускания на пазара, част от запалянковците към момента се надяват на вероятно стартиране на Raspberry Pi 5 през 2023 година Ако това в действителност се случи, има догатки, че цената ще бъде под границата от 99 $. Дори в случай че тази година няма да има Raspberry Pi 5, през 2023 година въпреки всичко може да се появят итерации на моделите Raspberry Pi 4, които ще дебютират през идващите месеци.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР