Ако сте запален градинар, сигурно сте се опитвали неведнъж да

...
Ако сте запален градинар, сигурно сте се опитвали неведнъж да
Коментари Харесай

Не съм градинар, но съседът ми показа как да вкореня розата във вестник чрез метода на бурито, стана фантастично

Ако сте разпален градинар, несъмнено сте се опитвали нееднократно да захванете роза от резници. Но нормалното рязане и вкореняване непосредствено в почвата не дава подобен резултат, както посредством метода на буритото. Бурито в действителност е мексиканско ядене, в което пълнежът е завит в питка. Ще създадем нещо сходно, единствено че с резници от роза и вестник.
Този способ се употребява необятно в Съединени американски щати, а за първи път в Европа е въведен от австралийски търговски разсадници. И по този начин:

Ризниците за рози не би трябвало да са по-тънки от молив, даже е по-добре, в случай че са по-дебели. Те също по този начин би трябвало да са с дължина 15-20 см. Такива резници съдържат доста захари за развиването на корените, изключително поради неналичието на листа – тях би трябвало да отстраним, дружно с листовите стъбла. Долният завършек на резниците се отрязва както постоянно под пъпка, а горната част – сред две пъпки. Така приготвените резници деликатно се ревизират за заболявания и вреди. Ако даже на една от тях има следи от плесен или болест, тогава има късмет всички резници да се влошат по време на съхранението. Затова изхвърлете всички подозрителни резници.

След това вземете вестник, за предпочитане огромен, елементарна найлонова торбичка и вода. Съберете резниците в пакет и деликатно ги обвийте във вестника, тъй че те да са затворени от всички страни. Някои градинари избират да поставят тъничък пласт мъх по цялата им дължина – елементарен горски мъх, който „ контролира “ добре снабдяването с вода на издънките.

Полученият пакет би трябвало да се навлажни с вода, само че без да се мокри прекомерно. Можете да намокрите забрадка, леко да я изстискате и да обвиете пакета в нея. А можете просто да поръсите с вода, с цел да се овлажни целият вестник. Ако е прекомерно влажен, оставете водата да се оттече.

След това поставете пакета в плик. Така увитите резници би трябвало да бъдат сложени на мрачно и хладно място с температура от + 18 градуса, почти. Като цяло началото на коренообразуването (т.нар. калус) лишава от 3 до 4 седмици. Затова проверявайте пакета един път или два пъти седмично.

Прегледайте резниците, някои може да стартират да гният, при други на крайния стадий не се образува калус – изхвърлете всички такива резници. Но главно, в случай че сте решили добре влагата и температурата, няма да изхвърлите доста резници.
Всички издънки по разнообразни способи и по друго време дават калус, млади корени, само че в случай че има резници към този момент с корени, тогава те могат да бъдат засадени. Тъй като вкореняването се прави при започване на пролетта, до стартирането на коренчета земята към този момент е задоволително затоплена за засаждането им.

Засаждаме както нормално, с една пъпка над равнището на земята, всичко останало – подземен. Най-горната част покриваме с парникови или пластмасови бутилки. И по този начин розите се оставят да се развиват постепенно до началото на лятото. Не забравяйте при високи температури да поливате издънките. Когато листата се развиват интензивно, през този интервал можете последователно да пускате повече чист въздух, като отстраните бутилката или капака за половин-един час.

Между другото, възпроизвеждането на рози по метода бурито е уместно и за тези сортове рози, които се възпроизвеждат зле с резници.

Инфо: За дамата

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР