Ако сте следили заседанията на двете временни парламентарни комисии -

...
Коментари Харесай

Новият преторианец на Пеевски и Доган

Ако сте следили съвещанията на двете краткотрайни парламентарни комисии - за американските наказания по закона " Магнитски " и за противозаконното строителство на така наречен летен сарай на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган в парка " Росенец ", както и изявленията на разнообразни представители на Движението по двете тематики, няма по какъв начин да не ви е направила усещане свръхактивността на депутата от Движение за права и свободи Хамид Хамид. На едно от съвещанията на комисията " Магнитски " да вземем за пример той запита служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов дали са открити някакви данни за оказване на напън от страна на Делян Пеевски при издаването на документи за българско поданство, което беше един от причините на американските управляващи за санкционирането на някогашния народен представител от Движение за права и свободи. Хамид направи това с ясното схващане, че Стоилов няма по какъв начин да му отговори, тъй като прокуратурата беше забранила да се изнасят обществено данни по въпроса. После депутатът влезе в вербален конфликт с Татяна Дончева от " Изправи се БГ!Ние идваме! " по предмета на активността на комисията, след което театрално напусна съвещанието.

Подобно е държанието му и в другата комисия - тази за Росенец. На последното й съвещание в отговор на решението да бъде изслушан Доган, Хамид предложи да бъдат поканени и всичките над 5000 симпатизанти на Движение за права и свободи, които бяха докарани с рейсове край така наречен морски сарай по време на гражданския митинг предишното лято в Росенец против недопускането на хора до плажа, охраняван зорко от НСО.

Върхът на интензивността на Хамид обаче беше в средата на предходната седмица, когато той обходи в еднакъв ден две национални малките екрани - bTV и Нова TV, с цел да изяснява, че крайморската резиденция на Ахмед Доган в действителност е база за водни спортове и почетният ръководител на Движение за права и свободи няма нищо общо с нея, а обитавал там като на хотел. Санкциите на Съединени американски щати против Пеевски пък съгласно Хамид са плод на " илюзия " на американските управляващи и на " лобизъм ".

В тази пламенна отбрана Хамид не е самичък. Обикновено дружно с него на съвещанията на двете комисии е и сътрудника му Йордан Цонев, макар че той не е техен член. Но фактът, че на Хамид е поверена главната роля по опита за почистване на имиджа на глобения от Съединени американски щати по " Магнитски " за " обилни корупционни дейности в България " някогашен народен представител и на почетния ръководител на придвижването, значи, че роденият в шуменското село Сини вир ученик на юридическия факултет на Бургаския свободен университет юрист стартира да се трансформира във значим фактор в Движение за права и свободи. Според част от депутатите от придвижването тази роля му е отредена поради това, че Хамид е единственият правист с политически опит в парламентарната група. Има още двама адвокати, които са за пръв път народни представители. Според други обаче решаващото за налагането му в партията е, че се употребява с поддръжката на авторитетното бизнес крило в Движение за права и свободи, чийто неофициален водач до неотдавна беше Пеевски.

Само преди девет месеца Хамид стана и член на Централното оперативно бюро (тясното ръководство) на Движение за права и свободи, само че издигането му не стана поради някакви ярки партийни заслуги. Въпреки че дълги години преди да стане народен представител, живее в Бургас, деятели от локалната конструкция съвсем не го познават и настояват, че в никакъв случай не е взел участие интензивно в активността на организацията. В Бургас е записана и една от компаниите - " Бари консултинг " ЕООД с предмет на активност консултантски услуги, покупко-продажби с недвижими парцели и счетоводство, чийто притежател е Хамид, преди да стане народен представител, а в този момент е брачната половинка му Петя. Тя има още и половината акции от собствеността на още една бургаска компания - консултантска къща " Милбар " ООД. От 2000 година Хамид е член на Бургаската адвокатска гилдия и ръководещ съучастник в адвокатското сдружение " Гроздев и Бари ", основано през 2010 година То има адвокатска фирма в Стара Загора, която се ръководи от съдружника му Димитър Гроздев, а тази в София - от Хамид. Според системата ДАКСИ от 2006 до 2009 година Хамид е бил в съвета на шефовете на Университетската многопрофилна болница в Бургас.
В схемата с терени в Странджа
От оня интервал името на Хамид стана известно около скандалния случай с придобиването на 780 дка земи по черноморското крайбрежие в естествен парк " Странджа " край Варвара, Синеморец, Лозенец и Резово посредством подправени пълномощни от кръг от компании, близки до Движение за права и свободи. Случаят е от 2004-2005 година, само че става обществен пет години по-късно с редица медийни следствия. В тях се разказва по какъв начин петима бургаски юристи са съставяли пълномощни от името на притежатели на земи в Царево, чиито данни са взети от емлячния указател на общината, като от тяхно име са заведени общо 21 каузи за връщането на земи. Първоначално районният съд в Царево отхвърля исковете на юристите, само че след обжалване в окръжния съд в Бургас реституцията на парцелите е позволена, а по-късно юристите ги продават на други лица и компании. Със схемата стартира да се занимава и прокуратурата след тъжба на един от наследниците, само че следствието е прекъснато заради изтекла отминалост.
Капитал - брой 36
През 2014 година уеб сайтът " Биволъ " разгласява елементи от документите по следствието на прокуратурата с имената на участвалите в незаконната скица юристи, както и лицата и компаниите, които са закупили от тях терените. Според следствието 18 дка е придобил Йордан Йорговски, като след това препродава част от тях на близкия до Йордан Цонев предприемач Милчо Киряков, който пък ги трансферира на брачната половинка на депутата от Движение за права и свободи - Пролетина. Майката на Киряков - Екатерина, се снабдява с 19 дка край Варвара, които подарява на сина си. Още 25 дка купува и служителка от компанията на Киряков " Трансстрой ". 14 дка пък е купила компанията " К а Я импекс " ООД, в която един от притежателите е близкият до Движение за права и свободи проектант и неуспешен министър на районното развиване от кабинета " Орешарски " Калин Тихолов. Той е архитект и на т.нар летен сарай на Доган в Росенец.

Опасни връзки В свое следствие по случая в. " 168 часа " цитира юрист Хамид Бари (Бари е бащиното му име), който към оня миг е бил правист към общинската работа " Земеделие и гори " в Бургас и е представлявал 13-те поземлени комисии в Бургаска област по контракт с министъра на земеделието. Пред вестника Хамид декларира, че не може да си спомни дали е водил каузи, свързани с въпросните случаи, " тъй като в оня интервал е имало доста каузи ", само че изключва за земите в парк " Странджа " да е имало имитация на документи. Бургаският вестник " Десант " през 2010 година цитира очевидци, съгласно които Хамид Бари е един от юристите, оформяли документите на възрастните хора, които били уговаряни да дават имената си и да бъдат вписани в емлячния указател като притежатели на въпросните земи.

Любопитното е, че към оня миг Хамид има бизнес връзки с част от хората, които купуват терените в парк " Странджа ". През 2008 година Йордан Йорговски трансферира каузи си във компанията " Грозден фрукт " ООД на Хамид, който година по-късно го връща отново на Йорговски. По времето на схемата със земите депутатът от Движение за права и свободи е съучастник и с Милчо Киряков във към този момент несъществуващата " Трансстрой пропърти ". Там Хамид държи 10%, а по-голямата част е на Киряков посредством сдружението " Трансстрой - Бургас " АД, в чийто контролен съвет е той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР