Ако сте се запитвали откъде идва името на град Кула,

...
Ако сте се запитвали откъде идва името на град Кула,
Коментари Харесай

Римска крепост дала името на град Кула

Ако сте се запитвали от кое място идва името на град Кула, отговорът е доста елементарен - от античната кула, която се намирала в центъра на града. Той е един от граничните със Сърбия, единствено на 13 километра от браздата - третият по величина във видинска област.

За римската цитадела " Кастра Мартис " написа още през по-миналия век унгарският етнограф и археолог Феликс Каниц. Предполага се, че тя е издигната от император Диоклециан в края на III и началото на IV век, с цел да охранява пътя от Бонония до Сингидунум (Белград). В онази ера основен център на провинция Мизия е бил град Рациария, който се е намирал до настоящето село Арчар. В Бонония (Видин) пък било ситуирано малко отделение. Крепостта е била завладявана и от хуни и от авари, само че в последна сметка е укрепена от българите за защита на Видинското царство.

" Кастра Мартис " е ситуирана на стръмния южен скат над дефилето на река Войнишка, в центъра на Кула. Тя евентуално е била окрупнена по време на Константин Велики. От стените на по този начин наречения квадрибургий - квадратно барикада с четири кръгли кули с диаметър 12.5 метра, тук-там са непокътнати по 2 метра. Височината на югоизточната кула пък се е запазила до 16.30 метра. През портата се влиза в открит двор по стълба, която е отвеждала до бойната платформа на крепостните стени. Те се издигали на 10 метра височина и са завършвали с тесни бойници. По средата има вътрешен двор с бунар. Северозападно от крепостта са открити основите на римска баня.

При археологически изследвания се открива, че на същия скат преди построяването на крепостта е съществувало малко трако-римско населено място, съществувало от 1-вото хилядолетие преди новата епоха.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР