Ако служебният кабинет миналата година отклоняваше исканията на пътните фирми

...
Ако служебният кабинет миналата година отклоняваше исканията на пътните фирми
Коментари Харесай

Правителството ще плати с постановления 630 млн. лв. на пътните фирми

Ако служебният кабинет предходната година отклоняваше настояванията на пътните компании и водеше негласна война с тях поради порочни практики в сектора, то постоянното държавно управление наподобява е готово да извърши всичките им искания. Пътностроителните компании ще получат малко над 630 млн. лева за осъществени действия по ремонт и поддържане на инфраструктурата, разгласи районният министър Гроздан Караджов по време на блиц надзор в Народното събрание.

С инспекцията на договорите се занимава междуведомствена група, само че тъй като работата е голяма и ще отнеме най-малко 3 месеца, страната ще заплати първо 129 млн. лева за ограничаващи системи, а идната седмица Министерският съвет ще гласоподава и ще разплати с разпореждане – порочна процедура, жигосана от сегашните ръководещи – към 509 млн. лева По думите на Караджов посочената сума е едвам 50 на 100 от претенцията на сектора.

Сертификатите, които би трябвало да се ревизират са няколкостотин, а един ревизиращ може да направи най-много по 2 документа дневно. Очаквам всеки миг комисията да излезе с решение, съгласно което 129 млн. лева ще бъдат изплатени за знаци, маркировки, мантинели. Тези действия са прегледани, тествани и не пораждат подозрения ", разгласи Караджов.

Той добави, че компаниите към този момент се оплакват, че поради големия дълг на страната дейностите им са затруднени. Има сигнали за освобождение на хора, а някои даже могат да разгласят несъстоятелност.

Има политическо единодушие да се разплатят 50% от отговорностите. Допълните на тези 129 млн. лева, 509 млн. лева ще влязат в Министерски съвет и с разпореждане ще бъдат платени идната седмица ", добави районният министър.

Средствата ще дойдат от буфери в бюджета. След разплащането, ще се чака финално решение на Комисията, което ще дефинира на коя компания каква сума би трябвало да се разплати финално, изясни Караджов.

Припомняме, че поради проблемите с надскочените в пъти контракти по настоящ ремонт и поддържане на пътища в страната, някогашният районен министър Виолета Комитова подписа съглашение с компаниите, с цел да приключи предварително договорите им. Те изтичат в интервала април – юли тази година, а Пътната организация скорострелно би трябвало да избере нови реализатори, с цел да не останат пътищата неподдържани и неремонтирани през дейния летен сезон.

Пътните компании обаче заявяха, че страната им дължи големи суми за към този момент осъществени действия. Преди седмици още веднъж се оплакаха, че не получават парите си. Регионалният министър пък съобщи преди дни, че има заплаха да бъдат блокирани новите публични поръчки, т.е. в случай че страната желае да е в положителни връзки с пътната войска, би трябвало да заплати.

По време на чуване в отрасловата комисия, Караджов съобщи, че пътните компании претендират за сума от над 2 милиарда лева за осъществени действия.

Heзaвиcимo ĸaĸви цифpи ca ce въpтели в oбщecтвeнo пpocтpaнcтвo, миcля, чe 2.145 млpд. лева ca нaтpyпaнитe cpeдcтвa, ĸoитo ca извъpшeни, твъpдят ce oт фиpмитe и ce пpeтeндиpaт ĸaтo зaдължeния нa дъpжaвaтa ĸъм тяx “, oбяcни тогава миниcтъpът.

Toй дoпълни, чe oщe oĸoлo 1.2 млpд. лева ca cpeдcтвaтa, пpeднaзнaчeни зa дoвъpшвaнe нa чacт oт пpexoдни oбeĸти.

Така на процедура математиката не излиза, тъй като през днешния ден министърът декларира, че кабинетът ще отпусне 50 на 100 от претендираните суми, т.е. би трябвало да става въпрос за искания за малко над 1 милиарда лева, а не за 2.1 милиарда лева

Ресорното ведомство до момента не отговаряше на въпросите на Economic.bg по отношение на размера на претенцията на сектора, нито каква част от сумата възнамерява да признае като действително осъществена активност.

Всъщност сумата е мистерия още от предходната година. Първоначално браншът говореше за 600 млн. лева, по-късно за 700 млн., които в края на годината пък станаха 900 млн. лева.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР