Ако се вгледате в екипите на някои ирландски футболни клубове,

...
Ако се вгледате в екипите на някои ирландски футболни клубове,
Коментари Харесай

Ирландци смело ползват трите ленти на Adidas

Ако се вгледате в екипите на някои ирландски футболни клубове, като " Голуей Юнайтед ", " Бохемиънс " и други, няма метод да не ви се набие на очи нещо. На тях има три успоредни тънки ленти, съвсем като тези на Adidas, които са като запазена марка за немския тръст.

Но въпросните тимове не се обличат с Adidas, а се доверяват на локалната компания O’Neills, която явно въобще не се тормози да употребява трите линии в дизайните си.

В исторически проект ирландците са по-стара компания. Основана е през 1918 година от Чарлз О’Нийл, до момента в който Adidas стартира своята активност през 1949 г. А трите ленти стават запазена марка на Adidas от 1952 година, когато създателят Адолф Даслер харесва този дизайн от футболни обувки на финландската фирма Karhu, направени десетина години по-рано, през 40-те. Но Даслер взема решение най-съвестно да откупи правата за прилагане на тези ленти, а финландците се съгласяват.

 

Стойността на договорката е... две бутилки уиски

 

и сума, равностойна през днешния ден на към 1600 евро.

През 1967 година Adidas трансферира трите линии от бутонките и към останалите свои артикули. В същото време O’Neills от 1965 година стартират постоянно да употребяват ленти на своите екипи, като първоначално варират от една до три, само че от 1970 година се стопират трайно на три.

Сякаш двете компании стартират да пускат идентични дизайни, само че без значение една от друга. В Adidas обаче не смятат по този начин. Особено от 1976 година нататък, когато немският тръст стартира комерсиална активност и в Ирландия. Първоначално от Adidas уведомяват с писмо O’Neills, че употребяват без позволение лентите, които са патентовани от германците през 1975 година за Ирландия.

Местната компания отхвърля обвиняванията и твърди, че употребява три ленти даже още от края на 50-те, а последователно те навлизат непрекъснато в техните екипировки. Казусът стига до съд при започване на 80-те. От Adidas претендират, че клиентите са въведени в подвеждане от O’Neills - нещо, което ирландците отхвърлят. Самият притежател на компанията декларира, че трите ленти се употребяват от чисто дизайнерски съображения, те са били в приложимост от доста години като характерен фешън признак и не са предпазени от авторски права. Също така компанията постоянно е изписвала името си на фланелките, а не е пишела Adidas, да речем.

Стига се и до абсурд. В подготовка за Мондиал 1978 Ирландия (която тогава е облечена в O’Neills) би трябвало да гостува против Франция, само че идва без екипите си за мачове на открито. Тогава ирландците излизат на терена с фланелки O’Neills за семейства, само че се принуждават да облекат зелени къси панталони Adidas, предоставени им от французите, тъй като другояче и двата отбора трябвало да бъдат в бели къси панталони.

В последна сметка съдът отхвърля жалбата на германците, въпреки и не напълно. На O’Neills е позволено да продължи да употребява трите ленти в продуктите си, само че

 

само за територията на Ирландия

 

Извън границите на страната лентите би трябвало да бъдат две.

От Adidas не са удовлетворени от решението и стигат до висшия съд на Ирландия, само че и неговото решение е същото. Ирландците са принудени да се съобразят и фактически оферират за останалата част на Европа екипи с две ленти. През 2019 година обаче европейският съд взема решение, че Adidas няма изключителни права за използването на трите ленти на продукцията си, само че от спортния колос незабавно предизвестяват: " Решението няма да повлияе на нашето право да защитим трите ленти ".

Окончателното изговаряне на ирландския съд напълно развързва ръцете на O’Neills, които стартират да употребяват навсякъде трите ленти. Дори непосредствено копират екипи на Adidas от 90-те, на които трите ленти са доста необятни и минават през рамената (подобни носят тогава " Байерн ", националните тимове на Франция, Испания, даже България). И... със сходни фланелки, само че с O’Neills се оказват облечени дъблинските " Шелбърн " и " Бохемиънс ".

В днешно време обаче сходствата не се набиват по този начин на очи. O’Neills продължава да употребява трите ленти, само че не във всичките си екипировки. И единствено за Ирландия, несъмнено. Освен няколко локални футболни клуба компанията облича 29 от 32 тима в шампионата по галски футбол. Има и контракт с галската атлетическа асоциация.

И въпреки всичко - постоянно се случва в ирландското състезание да играят тимове със сходни фланелки, които се разграничават между тях само по надписите Adidas и O’Neills.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР