Ако се вгледаме в портретите на могъщи, славни, влиятелни или

...
Ако се вгледаме в портретите на могъщи, славни, влиятелни или
Коментари Харесай

Масонският жест „скрита ръка“

Ако се вгледаме в портретите на могъщи, славни, авторитетни или просто известни хора, които са ни оставени от разнообразни столетия, безспорно ще видим един детайл, който се повтаря при мнозина от тях, увековечен от четката на художника или обектива на фотоапарата. Това е… скритата дясна ръка. Всички са присвили своята дясна ръка в лакътя и са я пъхнали под лявата страна на сакото, палтото, сюртука, жилетката и т. н.

Сред тях са персони като Джордж Вашингтон, Моцарт, Соломон Ротшилд, Наполеон Бонапарт, Симон Боливар, Карл Маркс, Сталин…

Изследователят на масонството Малкълм Дънкан твърди, че това е скришен знак, по който масоните се разпознават при среща или афишират на „ отдадените “ своята принадлежност към „ свободните зидари “. Мнозинството представители на международния ръководещ хайлайф принадлежат към братството на „ Свободните зидари “- това е  факт, открит от мнозина историци.

Жестът, наименуван условно „ скрита ръка “, има изключително значение в масонските ритуали. Според Малкълм Дънкан, Учителят споделя следното при посвещаване в степен „ Майстор на Втората завеса “: „ За да стигнете до това равнище, би трябвало да станете съвършени Майстори, само че вие не можете да продължите без моите думи. Тук те са: Сим, Яфет и Адонирам, а това е знакът ми (скрива ръка в пазвата си) “.

Този жест е алегорично показване на знака, даден на Моисей от самия Бог: „ При това му рече Господ: Тури си в този момент ръката в пазухата. И той си тури ръката в пазухата; а като я извади, ето ръката му прокажена, бяла като сняг “. (Изход: 6)

В тези древен стихове сърцето („ пазухата “) символизира самия човек, а ръката – неговите каузи. Ето за какво, този сюжет може да се пояснява по следния метод: човек е това, което прави.

През 1798 година Наполеон Бонапарт бил признат в масонската ложа „ Филаделфия “. Масони били неговите братя Луциен, Луи и Джером, петима от шестима членове на императорския боен съвет, шестима от девет висши чиновници и 22-ма френски маршали.

Друг откривател на масонството, Дж. С. Такет, написа в есето си „ Наполеон и франкмасонството “:

„ Като се има поради голямата роля на Наполеон в политиката на Европа по негово време, още когато континенталното масонство формирало собствен ред в хаоса, е явно, че Бонапарт оказал съществено въздействие върху развиването му. Има безспорни доказателства, че Наполеон бил добре осведомен с природата, задачите и организацията на масонството, че е одобрил и приложил концепциите на масоните до самия край “.

Наполеон в работния си кабинет (1812)

Съществуват показания на очевидци, че Наполеон постоянно прибягвал до мистични сили. През 1813 година, след провалянето на френската войска край Лайпциг, един пруски офицер намерил в палатката му окултните съчинения „ Книга на ориста “ и „ Оракул “. Текстът на книгата „ Оракул “ бил открит в една от египетските гробници по време на френската военна експедиция през 1801 година. Наполеон наредил да бъде преведен и от този момент постоянно се обръщал за „ съвет “ към тази книга. Казват, че точно тя послужила като подтик за най-рискованите му и сполучливи инициативи.

Друг, който театралничил за фотография с дясна ръка под левия ревер на сакото си, бил Карл Маркс – индивидът, който възнамерявал да размени монархиите със социалистически, а  след това и с комунистически републики. Някои масони се дистанцират от него, а други настояват, че бил притежател на 32-ра степен на Великата ложа.

Карл Маркс

Джордж Вашингтон също театралничил с ръка под жилетката си. В интерес на истината, има негов портрет „ наобратно “ – с лява ръка под дясната страна на жилетката.

Моцарт е един от най-плодотворните и авторитетни композитори в историята на музиката. Той бил признат за масон на 14 декември 1784 година, а през 1785 година към този момент бил нараснал в степен „ майстор-масон “. Моцарт бил уверен, буен масон. Неговите произведения безусловно са пропити с възгледите, концепциите и знаците на „ Братството на зидарите “. Това е най-ясно показано в операта „ Магическата флейта “ (1791). В нейния сюжет са вплетени всеобщи подиуми, които безусловно преповтарят масонски ритуали. Лесно е да се открият масонски знаци, обозначаващи живота, гибелта, мисълта, действието. Откриват се и присъщите за масонската философия тройни алегории (три феи, три момчета, три гения и т. н.).

Моцарт

Соломон Ротшилд е създател на виенския клон на известната династия Ротшилд. Това семейство, за което считат, че е най-могъщо в целия свят, е повлияло значително, посредством финансовата си мощност на политиката на Германия, Франция, Италия и Австрия, а и освен на тях. Ротшилд играят основна роля и в основаването на страната Израел.

Генерал Симон Боливар е най-влиятелният от ръководителите на бунтовниците във войната за самостоятелност на испанските колонии в Америка. Национален воин на Венецуела. Приет е в масонската ложа на град Кадис (Испания), притежател на шотландска масонска степен в Париж и на рицарска в Командорството на рицарите-тамплиери във Франция. Основател и занаятчия на ложата „ Защитница на добродетелите “ № 1, (Венецуела) и на ложа „ Ред и независимост “ № 2 (Перу).

Става ясно, че по принцип хората, изобразени в портрети със „ скрита ръка “, имат голямо въздействие и принадлежността на множеството от тях към масонството от дълго време е потвърдена. Те били с разнообразни възгледи и принадлежали към разнообразни политически течения, само че имали една съществена философия, религия и последна цел: доближаване на някаква нереална „ Ера на Разума и Просвещението “ – главната концепция на масонското обучение.

Сталин

Конфуций е споделил: „ Светът се ръководи от знаци и знаци, а не от думи и закони “. Думите и политическите вярвания на тези хора в последна сметка могат да бъдат изопачени или забравени – само че портретите ще останат вечно.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР