Ако съвсем случайно срещнете Хелън Джъдж във Фейсбук, да знаете,

...
Ако съвсем случайно срещнете Хелън Джъдж във Фейсбук, да знаете,
Коментари Харесай

Опасностите от създаване на фалшив профил във "Фейсбук "с наша снимка

Ако напълно инцидентно срещнете Хелън Джъдж във " Facebook ", да знаете, че има нещо гнило в профила. За това алармира Светла Томова. Съвсем инцидентно Светла разкрила, че за съставянето на профила са били употребявани нейни фотоси, които са с нейни другари. А подправеният профил бил изработен, малко откакто почнала съдействие с хора от Азия, свързани с работата ѝ.

" Подозирам, че са употребили фотоси за основаване на лъжливи профили, с цел да припечелят, лъжейки хора ", споделя Светла Томова.

За основаването на подправения профил са употребени фотоси от интервала, в който тя е стартирала нейната втора страница, с цел да промотира изкуство и доброволчески начинания:

" Точно и поради това не мога и да лимитирам всичко, тъй като аз диря гласност със страницата. Плаши ме и основава различен проблем, тъй като преди няколко дни видях, че в края на март фотографията на профила е била обновена, като е взета фотография от мое събитие ". 

От " Facebook " дали отговор на Светла, че не виждат несъгласие с техните регламенти.

„ Всичко е обществено във " Facebook “, споделя и Любомир Тулев:

" Всеки един може да вземе нейната фотография от този профил, който тя е основала и да сътвори подправен профил с нейното име и с нейната фотография ".

Той е специалист по киберсигурност. Преди време е работил в кибер отдела на ГДБОП. Любомир Тулев споделя, че кражбата е постоянно срещата процедура. А единственият метод да бъде лимитирана, е нарушаването да бъде докладвано.

" Facebook " имат доста лимитиран развой от благоприятни условия, които да открият дали в действителност аз съм този човек, който се показва, или не. Не споделям, че нямат благоприятни условия. Напротив - имат. Имат доста контроли, като да вземем за пример, понякога, в случай че засекат някаква ненормална интензивност, биха могли краткотрайно да заключат акаунта, да изискат формален документ да им показва като сканирана персонална карта или шофьорска брошура, на която да се вижда ясно, че това съм аз като изображение, като профил на фотография, имена и прочие ". 

Светла Томова направила скрийншот, качила го на своята страница и то обществено, тъй че всички да го виждат, предупреждавайки за този акаунт.

„ Социалната ми отговорност към всички хора - контакти и бъдещи, и хора, които ме следват от интерес към страницата, беше да ги уведомя за тази обстановка. Притеснява ме, тъй като подобен профил може да заблуди един ден и щерка ми ". 

Опасенията на Светла Томова се потвърдиха единствено преди дни, когато хакери откраднаха над 533 милиона персонални данни от " Facebook ". Пълни имена, местонахождение, дати на раждане, биографии, мобилни номера, адреси на консуматори от 106 страни бяха обществено налични. Данни за сметки на 32 милиона американци, 11 милиона консуматори във Англия и 6 милиона души в Индия се появи в хакерски конгрес. За в този момент " Facebook " не са удостоверили, само че не са и отрекли информацията, напомня киберексперът Любомир Тулев. Но добавя, че това не може да е доказателство, че огромните обществени мрежи са станали немарливи за сигурността на данните.

" В случая с " Facebook "   сигурно не можем да приказваме за небрежност . За нея работят хиляди чиновници по сигурността, които се грижат за нашите персонални данни. Със сигурност всички вероятни секюрити аспекти и контроли са били адресирани. Въпреки това по някакъв метод група от хакери са съумели да се доберат до тази информация и да я ексфилтрират. За страдание живеем във времена, в които тази битка сред хакери и сред секюрити експертите е като борбата сред котката и мишката ". 

Данните на държавната организация „ Електронно ръководство “ илюстрират на локално равнище по какъв начин наподобява тази борба. Статистиката от края на януари регистрира за 2020 година 2 100 кибер-инцидента. Това е нарастване с 9 на 100 по отношение на 2019 година Най-голям е бил процентът на записаните произшествия, дължащи се на машинация - 47 на 100, следвани от произшествия със злоумишлен код - 38 на 100. Били са изпратени над 18 617 имейла с инструкции и рекомендации за разрешаването на произшествия, свързани с мрежовата и осведомителната сигурност.
Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР