Ако проектоправителството е без подкрепа, няма смисъл да го вкарваме

...
Ако проектоправителството е без подкрепа, няма смисъл да го вкарваме
Коментари Харесай

Денков: Не вярвам във формулата на неутрален експертен кабинет

Ако проектоправителството е без поддръжка, няма смисъл да го вкарваме в Народното събрание, само че ще опитаме, съобщи ученият
" Опитваме се да създадем държавно управление, което може да се сплоти единствено към някои общи цели и задания, които да бъдат потребни. това бе началото на разгорова през днешния ден. От друга страна даваме и знак по какъв начин би трябвало да се подходи. Общ диалог на масата, на който да се види има ли какво да ни сплоти. Всъщност като се изключи " Възраждане " и на някои детайли от Българска социалистическа партия има много огромно съвпадане в целите. И поискахме да се промени методът, с който започват диалозите. Стартирахме ги градивно, надяваме се да продължим по този метод ".

Това сподели номинираният за претендент за министър председател от " Продължаваме промяната ", акад. Николай Денков в предаването " Панорама " по Българска национална телевизия.

" За да може да се ръководи, би трябвало да има някакво взаимно доверие. това, което липсваше във връзка с кабинета " Габровски ", беше неналичието на доверие  - кой фактически ще взима решенията. Той бе обявен като експертен кабинет, оказа се, че не е тъкмо по този начин, надлежно и поддръжката не беше задоволителна. Ние също стартираме с недостиг на доверие и този нов формат значително повтаря това, което направихме сполучливо предходната година - да сглобим кабинет при сложни условия. Този друг метод е единственият, при който може да се построи доверие ", добави той.

" Не имам вяра във формулата на безпристрастен експертен кабинет. Такова нещо доста рядко се среща. В най-новата ни история го е имало два пъти и е завършвал много зле. Всеки кабинет би трябвало да има своята политическа поддръжка. Няма кой да носи по-добре тази поддръжка от водачите на партиите. какъв тъкмо ще бъде кабинетът има смисъл да обсъждаме, откакто забележим има ли подготвеност да бъде подсилен, от кого, какви са политиките и оттова - кои хора могат да ги осъществят ", сподели още Денков.

" Целта на сглобяването на един кабинет е да мине през Народното събрание и да може да си свърши работата, само че каква е работата, която може да сплоти политическите партии, следва да обсъждаме. Ако няма поддръжка и се види, че няма късмет, какъв е смисълът да го вкарваме за разискване? Най-добросъвестно обаче ще се опитаме да изградим някаква степен на доверие, която да ни даде късмет да минем през Народното събрание "., съобщи ученият.

" Тезата, че аз съм бил специалист на ГЕРБ в действителност няма изключително значение. През 2016 година си подадох оставката, 4 месеца след Христо Иванов по сходни аргументи - нямаше по какъв начин да се съглася с това, което се случваше. Истинските ми партийни задължения сега са с " Продължаваме промяната ". Аз съм от съучредителите на партията, член съм на Изпълнителния й съвет ", добави Денков.

" Експерти би трябвало да има, само че би трябвало и политическо съгласие. Комбинация от експертиза и политическа поддръжка ", изясни той.

" Жаждата за корупция трови и пречи на развиването на България. Една от аргументите да вляза в политиката, е да се опитаме да изкореним това зло, тъй като виждаме, че другите страни към нас се развиват доста по-бързо ", изрази своята увереност той.

" Моята задача е да оказа помощ за навлизането на науката и научния метод при вземането на решения в България, което е огромен недостиг ", показа Денков.

" Учените са тези, които основават новото познание, това е тяхното предопределение, само че по какъв начин ще бъде употребявано тяхното познание, вземат решение политиците. Могат да употребяват нуклеарния синтез за термоядрена бомба, само че могат да го употребяват и за нови енергийни източници. Така че, науката и политиката би трябвало да вървят дружно.

Във формата на задявка, е имало политици, които също са водили техните племена, и това са шаманите. Шаманите са тези, които вземат политически решения, само че без да имат научния инструментариум ", сподели Николай Денков.

Участващият също в предаването зам.-председател на ГЕРБ Томислав Дончев се включи в дебата:  " Шаманите черпят политическа лигитимност от отвъдното, въпреки всичко ние сме в друга система и волята на хората през избори генерира нашата легитимност. С проф. Денков сме работили добре, не го атакувам. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР