Ако проектът АЕЦБелене бъде изпълнен на пазарен принцип, тогава срещу

...
Ако проектът АЕЦБелене бъде изпълнен на пазарен принцип, тогава срещу
Коментари Харесай

Ако проектът за АЕЦ "Белене" е пазарен, срещу него няма да има политически аргументи, смята Томислав Дончев

Ако планът АЕЦ " Белене " бъде изпълнен на пазарен принцип, тогава против него няма по какъв начин да има политически причини, а единствено стопански. В това е уверен вицепремиерът Томислав Дончев.

" Ако не се случи по подобен метод (от частна компания и без държавни гаранции - бел. ред.), няма да се случи ", разгласи той в ефира на Би Ти Ви.

Дончев изясни, че е проблематично да се продаде доставеното към този момент съоръжение (какъвто опит към този момент бе изработен от кабинета - бел. ред.), първо, тъй като това може да стане на цена с 50% по-ниска от платената. Втората причина е, че производителят би трябвало да е склонен с това.

В отговор на въпрос за това, в случай че частна компания построи централата, дали отработеното гориво ще би трябвало да се съхранява тук, той уточни, че от години е решен този въпрос и грижа за това гориво има производителят му.

Увери и че даже да се наложи НЕК да построи съпътстващата инфраструктура по свързването на новата централа с мрежата, това нямало да коства милиарди, а към половин милиард лв. и че в последна сметка тази инфраструктура щяла да се изплати с потреблението й.

По мотив митингите на товарните превозвачи против настояването на водачите на няколко страни от Европейски Съюз да се приравнят изискванията им за работа с тези на западноевропейските им сътрудници, Дончев разгласи, че в случай че българският отрасъл е конкурентен, би трябвало да му се разреши да работи, Според него това е късмет и за самата европейска стопанска система.

Стари членки на Евросъюза не са изключително щастливи от това, че българските водачи са конкуренция, разгласи Дончев и уточни, че някои от предложенията, които най-активно пази френският президент Еманюел Макрон.

Вицепремиерът добави, че някои от предложенията за смяна на разпоредбите даже опонират на базисни европейски правила като този за свободното придвижване на хора.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР