Ако продължим да изграждаме магистралния пръстен на страната с това

...
Ако продължим да изграждаме магистралния пръстен на страната с това
Коментари Харесай

Министър Шишков: Слагаме колчета по опасните пътни отсечки, защото нямаме магистрали

Ако продължим да построяваме магистралния пръстен на страната с това движение, ще са ни нужни повече от 30 години, с цел да го приключим

Колчетата в Кресненското дефиле имат извънреден резултат за сигурността на придвижването, само че те са там, тъй като нямаме автомагистрали, а нямаме, тъй като никой не ги е проектирал. Това съобщи в утринния блок на телевизия „ Bulgaria ON AIR “ министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков. Министърът означи, че досега в България са издигнати едвам към 870 км автомагистрали. До 2000 година, когато придвижването е било доста по-малко натоварено занапред, са построени към 324 км. Последните 10-12 години са издигнати 405 км или 19% от нужните. Според арх. Шишков главният проблем за бавното строителство е неналичието на планове. „ За страдание даже да имаме средства, като нямаме планове, няма какво да построим. В последните 5-6 години проектирането е толкоз изостанало, че даже страната да желае да влага в автомагистрали, няма къде “, разяснява министърът. Той бе безапелационен, че страната би трябвало да направи стремително възлагане за планиране, тъй като в случай че продължим да градим с това движение, ще са нужни повече от 30 години, с цел да приключим нужните автомагистрали

Министър Шишков разяснява, че множеството поправки по пътищата демонстрират неприятното строителство в последните години. По думите му 400-те км автомагистрали, строени в последните 10 години, към този момент се нуждаят от сериозен ремонт, като правата от „ Тракия “ сред Стара Загора и Ямбол. Друг проблем са дребните и тесни аутобани, които водят до съществено натоварване. За образец министърът уточни Автомагистрала „ Тракия “, по която се движи потокът от София към Бургас и Варна, а до разклона за Автомагистрала „ Марица “ и този към Турция, което действително значи, че има коли за две автомагистрали. „ Затова тя е тясна, двете ленти са незадоволителни. За страдание никой нито е планувал това, нито е взел ограничения за разширение на трасето “, обърна внимание арх. Шишков. Той напомни, че до момента в който е юридически ремонт на виадуктите не е помислено за тяхното разширение. „ Това е разходване на средства. Ако в този момент стартира уширение на автомагистралата, виадуктите отново ще се затворят, а можеше да се случи преди този момент “, сподели арх. Шишков. Ето за какво изрази мнение, че средствата за поправки би трябвало да се отпускат единствено след съществено планиране, тъй като в противоположен случай се получава безпорядък. „ Имаме прегледен образец с Автомагистрала „ Хемус “- строителната заблуда в предходното ръководство. Проектирана е до Велико Търново, само че се строи единствено до разклона с пътя Плевен – Ловеч “, сподели арх. Шишков. Той осведоми, че е упълномощил на Агенция „ Пътна инфраструктура “ незабавно да приключи проектирането на автомагистралата от Велико Търново до Буховци, с цел да може да се строи. Такова би трябвало да се направи и за най-важната пътна връзка по оста север – юг – линията Русе – Велико Търново – Маказа с секване на Стара планина посредством дребен тунел в Прохода на републиката. Освен, че връзката е значима за развиването на страната ни, тя ще поеме и огромна част от директния трафик. „ Вече обявихме за народен обект автомагистралата от Русе до Велико Търново, имаме прегледан и утвърден организационен проект за трасето от Русе до Бяла и обходния път на Бяла. Тези дни ще одобрим подробния организационен проект и ще стартираме отчуждаване на нужните терени. До 3-4 месеца ще се извърши отчуждаване, ще се изготви механически план, с цел да се позволи строителството на това значимо направление, за което преди този момент никой не говореше “, изясни министър Шишков. Той акцентира, че всичко зависи от волята на страната и ръководещите партии, които би трябвало да имат идея за развиване на автомагистралите, тъй като значимите планове се вършат единствено на парче.

Министърът осведоми, че на следващия ден се чака да бъде пуснато движението  по 3-километрова права от Автомагистрала „ Струма “ сред разклона за Банско и тунел „ Железница “. Тя ще облекчи трафика. Другата седмица ще бъде пусната в употреба и 15-км права от Автомагистрала „ Хемус “ сред Белокопитово и Буховци. „ Отсечките ще бъдат пуснати за придвижване с Акт 16, тъй като работим отговорно и законно, а не за пи ар акции “, означи арх. Шишков.

Регионалният министър бе безапелационен, че страната няма да остане без поддръжка за пътищата през зимата. „ Завършваме състезанията, имаме определени реализатори, другата седмица подписваме контракти. Така ще имаме и пътно поддържане, и зимно разчистване.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР