Ако преди двайсет-двайсет и пет години работа се търсеше на

...
Ако преди двайсет-двайсет и пет години работа се търсеше на
Коментари Харесай

Търсим си работа по пижама от дивана в къщи

Ако преди двайсет-двайсет и пет години работа се търсеше на правилото „ ще кажа на брат`чеда, пък той да пита комшията “ и ровене в обявите във вестниците, в този момент нещата са много разнообразни.

Има профилирани организации за асортимент на личен състав, като техните услуги са безвъзмездни за търсещите работа. Единственото изпитание, което се изисква, с цел да влезеш в базата данни, е да си напишеш CV. Има онлайн-платформи, които играят ролята на справочник кой какво търси, които също са безвъзмездни. Но, за средностатистическия българин, който няма изключително обучение и умения, най-хубавото място се оказва …вездесъщият фейсбук. Агенциите за асортимент на личен състав също се насочиха към мета-пространството, тъй като решиха, че има късмет да намерят подобаващия кадър. А тяхното заплащане идва от работодателя, откакто му се откри чиновник. Обявите за работа съдържат цялата информация, която работодателят желае да бъде обществена, само че отговорите на кандитат-служителите много постоянно минават положителния звук.

„ Предлагам работа за стимулирани хора, 8-часов работен ден, в просперираща компания, закрепено трудово заплащане плюс бонусна система за реализирани резултати “ – по този начин звучи част от публикация за работа, оповестена в тематична фейсбук група точно за търсене на работа. Под нея има няколко поста от вида „ Zaplata kva “ и „ Имам интерес “. Последното значи, че претендентът ще си стои комфортно на дивана в хола и ще чака от работодателя да му се обади персонално. Нищо, че в самата публикация е оповестен контакт с компанията.

Ето и различен сюжет – „ Набираме чиновници за произвеждане в село Радиново край Пловдив и още няколко реда с детайлно пояснение за фабриката, мястото, заплатата, обезпечения превоз, бонусите, условията към претендента, работното време и т.н “. И изпод дузина кандидат-служители питат един след различен „ Къде е това? “. По някое  време някой не устоя и изригва “Четете, бе, хора, всичко написа. В Радиново е “. На което още дузина фейсбук-потребители стартират да му скачат, че се заяжда.

И трети образец, отново от интернет – „ частна компания търси да назначи офис админ. Изисквания: приблизително обучение, комуникативност, уместност. Заплата 1000  лева, нарастване след първите три месеца “. Реакциите? Цитираме буквално възмущението: „ Изисквате качества, а качествено възнаграждение няма “.  За протокола ще отбележим, че учебното образование в България за лица на възраст сред 7 и 16 години /10 клас/ е наложително. Тоест, работодателят желае просто две години от горната страна в най-обикновено учебно заведение или с други думи приключен 12 клас. Без условия за оценки от дипломата или равнището на школото.  Останалите изисквани качества са много аморфни и няма по какъв начин да се потвърдят авансово.
Младите избират IT бранша - работният ден стартира в 10, в офиса не желаят костюм
IT секторът от няколко години е първи избор за ученолюбивите и амбициозни младежи в България. Заплатите са положителни, работният ден стартира в 10, а костюмът не е наложителен за офиса.

От този отрасъл са и най-хубавите работодатели в България съгласно самостоятелното изследване Employer of Choice, което класира фирмите съгласно имиджа им.



Тази година за първи път №1 е  „ Кока Кола България ЕООД ". Това обаче не е познатото поделение за бързооборотни артикули, а IT компанията. Така че всичко си идва на мястото ​- отличник още веднъж е софтуерна компания. Така беше и предните две години. Тогава победител излезе VMWare - глобален водач в областта на облачните инфраструктури и технологиите за бизнес подвижност, основана в Калифорния. Офисът в България е най-големият развоен център на компанията в регион ЕМЕА (Европа, Близък изток и Африка). Ето част от вероятните отговори за какво VMWare не слиза от топа няколко следващи години. Служителите там имат право на " 25 плюс " дни заплатен годишен отпуск, сами избират дали да работят хоум офис, или не, а работното им  време е много гъвкаво. Започва сред 8 и 10 часа  и завършва сред 17 и 19 часа, като хората избират 8-те работни часа както им е комфортно съгласно персоналните задължения.

На трета позиция още веднъж е „ Лидл България “.  Прави усещане, че в топ 50 за пръв път влизат куриерските компании „ Спиди “ и „ Еконт “. Иначе участват „ нормалните обвинени “ - големи банки като Банка ДСК, УниКредит Булбанк, ОББ и ЦКБ, компании от фармацевтичната промишленост, и от ритейл бранша, като " Кауфланд България ", ДМ България и " Лили дрогери ".
Заплатите - твърдо нагоре   5 бона за водач на тир
Бърз обзор на един от огромните уеб сайтове с оферти за работа демонстрира, че в случай че сте подготвени да си продавате труда за малко пари, свободни места бол. Търсят се продавач-консултанти в зоомагазин против най-много 1000 лв., касиерки против 1480 лв. бруто (което прави малко над хиляда чисто) и чиновници в ресторант за бързо хранене за 1250 лв. (отново бруто), съветник в бижутериен магазин за сред 1000 и 1700 лв., и така нататък



Освен глада за фрагменти в производството, който от дълго време е прочут и няма по какъв начин да се засити скоро, напоследък се търсят доста брокери на парцели. Покрай взрива в строителството и ниските лихви по ипотечни заеми от ден на ден стават новодомци и опират до услугите на медиатор. Според обявите работните им заплати варират от 1500 до 4200 лв., само че уловката е, че тук влизат и комисионите от осъществените покупко-продажби. А е доста допустимо сделки да не се случват на съответния брокер всеки месец. Същото е при комерсиалните представители - оповестената заплата от 3000 до 5000 лв. може в никакъв случай да не се получи, в случай че не се вземат задоволително поръчки от клиенти. 

Който е подготвен голяма част от времето си да прекарва по автомагистрали и пътища, без прехранване няма да остане. Шофьорите на камиони от дълго време се радват на високи хонорари, само че този поминък напълно не е за всеки. Заради недостига заплатите им порастват с много положителни темпове. В момента логистична компания търси интернационалните водачи против 5700 лв.. 
Най-търсени са фрагментите в производството. Вече няма млади стругари, леяри и фрезисти 
Не е чудно, че поради бурно разрастващата се промишленост край Пловдив, най-търсените фрагменти са за производството. В болшинството от случаите за работа на машина не се изисква характерно обучение, показва Аделина Янева от пловдивския офис на организацията за набиране на личен състав HRS Bulgaria. Не е по този начин обаче със стругарите, леярите и фрезистите. Тук са нужни и обучение, и умения, каквито младите в последно време нямат. 



В необятни граници трудовото заплащане за работа на конвейера е сред 830 лв. и 1500 лв. нето. Това обаче е единствено заплатата. Повечето компании в индустриалните зони край Пловдив от дълго време са въвели бонусни системи и други обществени придобивки, които могат сензитивно да добавят месечното заплащане, акцентира тя. Така да вземем за пример необятно публикувани са „
бонус наличие “, което значи да се подтикват чиновниците да не отсъстват. Обикновено е към 100 лв., дава образец специалистката по асортимент на личен състав. Съществуват още „ бонус успеваемост “, който се дава, в случай че създадената продукция от съответния чиновник е без брак, „ бонус заработка “, което значи да се реализира избраната от работодателя норма, и така нататък Големите компании са въвели и така наречен „ бонус празник “ ​- за Великден и Коледа. Някои пък дават избрана сума преди летния отпуск. Социалните придобивки също не са за подценяване - карти за спорт, в допълнение здравно обезпечаване, обезпечен превоз за сметка на работодателя.

Тъй като заводите и производствата в действителност са доста, в този момент фирмените рейсове обикалят в радиус 40-50 километра за личния състав. Пловдивските фабрики имат фрагменти от Карловско, Асеновградско, Пазарджишко. Има обаче мълчешком предписание, че хора се търсят на разстояние, което може да се вземе за 40 минути до 1 час. Това с особена мощ важи за предприятията с 3-сменен режим на работа, най-много поради нощната промяна, добавя Аделина Янева. Това поставя още близо два часа в двете направления от и до работното място.

Нощната промяна в действителност се явява един от огромните проблеми пред претендентите за работа, регистрират от HRS Bulgaria. И защото има фабрики с непрестанен цикъл на работа, който софтуерно не може да бъде нарушен, работодателите компенсират с по-високо главно заплащане плюс ставката за нощен труд, избрана от закона. 

Това, което доста вълнува претендентите, е уместно за тях работно време и подсигуреният превоз, безапелационна е Аделина Янева. Като приоритет в някои случаи се подрежда и преди размера на заплатата. Ако би трябвало да се заключи какво желаят чиновниците, можем да изброим - комфортно работно време, положително заплащане, обществени придобивки, удобна среда и добър екип, показват от организациите за личен състав.

А какво желае работодателят? Сериозни хора, които са подготвени да останат в компанията дълготрайно. Доста постоянно мениджърите попадат в обаян кръг -назначават хора, образоват ги най-малко месец и след още два те напущат. Това губи от времето на така наречен ментори, а и нарушава ритъма на производството. Повечето работодатели сега държат повече на личностни характерности като преданост, почтеност, акуратност, предпочитание за учене, мотивация, в сравнение с дипломи и особено обучение.
Наплив от морето 
В края на август и началото на септември пазарът на труда в България взима малко въздух. Сезонните служащи, които идват от курортите по морето, се вливат в търсещите непрекъсната претовареност. Това дава повече избор на експертите по ​човешки запаси в фирмите. Ефектът обаче от сервитьори, бармани и камериерки напълно не е толкоз осезателен, колкото беше в годините преди ​ковид пандемията. Още 2020 година доста хора изрично излязоха от специалността поради затварянето на заведения като противоепидемична мярка и несигурните приходи. И се вляха в редиците на работещите по индустриалните линии или в напълно друго занятие. Това пък отвори недостиг точно за фрагменти в туризма, който мъчно ще бъде наваксан. Собствениците на заведения за хранене и хотели са даже в още по-неизгодна позиция сега, тъй като краткотрайната работна ръка от работещи студенти също изчезна. Те се върнаха на университетските банки. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР