Ако посетите някой от популярните автокъщи във вашия град ще

...
Ако посетите някой от популярните автокъщи във вашия град ще
Коментари Харесай

Алуминиеви джанти: предимства и недостатъци


Ако посетите някой от известните автокъщи във вашия град ще забележите, че множеството модели коли, предлагани за продажба са оборудвани с джанти от алуминиева сплав, вместо със общоприетите стоманени джанти. И за това си има причина. През последните години джантите от алуминиеви сплави в действителност се снабдиха с голяма известност, която се дължи главно на техните многочислени преимущества. Ако ви е забавно какви са те, останете с нас, с цел да разберете.

С какво джантите от алуминиеви сплави притеглят интереса?
--> Имат образно по-привлекателен външен тип
За разлика от стоманените джанти, които наподобяват много скучно, алуминиевите се отличават с извънредно моден и прелъстителен дизайн. Дори и когато остареят те наподобяват в пъти по-добре от общоприетите джанти.
По-леки са от стоманените джанти
Алуминиевите сплави, от които се създават джантите са доста по-леки от стоманата. По-малкото им тегло освен понижава нересорното тегло, само че и оказва помощ за възстановяване на продуктивността и ръководството на транспортното средство. Освен това, защото са по-леки, летите джанти обезпечават по-добро сцепление на гумите, подкрепят подобряването на пробега, оказват благотворно въздействие върху пробега и намаляването на напрежението върху автомобила.
Имат по-добро разпръскване на топлината
В съпоставяне със стоманените джанти, алуминиевите разсейват доста по-добре топлината. Казано другояче, когато по време на придвижване гумите се нагреят и изключително когато натиснете спирачките, топлината няма да се задържи дълго, защото алуминиевите джанти имат свойството да разсейват бързо топлината. А това им качество оказва помощ както за удължаването на живота, по този начин и защищава спирачната система и по-специално спирачните накладки от бързо изхабяване.
Помагат за понижаване разхода на гориво
Вече споменахме, че джантите от алуминий са по-леки от стоманените. Това на процедура значи, че  автомобилът носи “по-малко ” тегло и надлежно ще изразходва по-малко гориво. Което е извънредно значимо изключително в дни на икономическа рецесия като днешните.
Не корозират и не ръждясват
Алуминиевите сплави са известни със способността си да устоят на разяждане и наслойка. В този ред на мисли, джантите от алуминиеви сплави също не корозират и не ръждясват и би трябвало единствено да се почистват от замърсявания и тиня, с цел да наподобяват постоянно като чисто нови.
Удължават живота на гумите
Малко нагоре споменахме, че алуминиевите джанти разсейват топлината, което оказва позитивно влияние върху живота на гумите. И това в действителност е по този начин. Автомобилните гуми не понасят изключително добре топлината и имат податливост да се износват по-бързо при нагряване. Ако са оборудвани с джанти от алуминиеви сплави обаче гумите остават хладни и по този метод се удължава живота им.
Предлагат се в доста разновидности
Сред главните преимущества на този тип джанти не можем да не споменем, че се оферират в извънредно огромно многообразие от дизайни и покрития. На пазара могат да се открият боядисани, машинно обработени, полирани и хромирани със комплициран и друг дизайн, тъй че на процедура има джанти за всеки усет и джоб.

А какви са минусите на джантите от алуминий?

За да бъдем правилни, наред с преимуществата е редно да ви срещнем и с главните минуси на джантите от по-леки сплави.
Не са толкоз здрави, колкото стоманените
Това е изцяло разумно поради обстоятелството, че стоманата е един от най-здравите материали, до момента в който алуминият е много мек и ковък. Това прави алуминиевите джанти не доста подобаващи за потребление на неравни терени, защото се огъват и деформират много по-лесно в съпоставяне със стоманените.
Имат по-висока цена
Тъй като процесите по произвеждане на лети джанти е по-скъпо и цената на крайния артикул е по-висока спрямо цената на общоприетите стоманени джанти. Освен това, в случай че се деформират, въпреки че ремонтът е вероятен, то цената му също не е по никакъв начин ниска.


Не са подобаващи за зимата
Намаленото им тегло, което носи доста изгоди за успеваемостта на автомобила през останалите сезони се явява минус при зимни условия. Казваме го, защото по-ниското тегло на алуминиевите джанти не разрешава на зимните гуми да обезпечат толкоз положително сцепление на сняг и хлъзгави пътища колкото стоманените джанти. Ето за какво огромна част от водачите употребяват алуминиеви джанти през лятото и стоманени през зимата.

Източник на снимки: unsplash.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР