Ако по време на Първата световна война имаше социални мрежи,

...
Ако по време на Първата световна война имаше социални мрежи,
Коментари Харесай

За да преоткрие Европа отново себе си

Ако по време на Първата международна война имаше обществени мрежи, несъмнено щеше да се появи и хаштагът #ЗападенФронт. Но преди 100 години единственото средство за връзка сред фронта и родината е била полевата поща. 28 милиарда пощенски картички без пощенска такса са изпратили в годините на войната немските бойци. Сред получателите е бил и моят дядо #ГеоргМатес.
Точно преди 100 години неговият другар от детинство Кристоф му изпратил картичка от фронта във Франция: „ Пращам ти снимка на нашето оръдие. За жал е малко размита, само че въпреки всичко ще ни разпознаеш… Засега още сме добре... ".
Преди няколко дни открих тази картичка измежду документите на татко ми и си помислих: „ Споменът за ужасите на 20 век избледнява. " След половин столетие мир, непоклатимост и благополучие в огромна част от Европа у мнозина жители чезне ентусиазмът в интерес на огромното премеждие Европейски съюз. Популистите в доста страни от Европейски Съюз от дълго време го видяха, а политиката реагира прекомерно късно. Навсякъде избуяват национализми, в това число и на районно ниво. Последният образец: рецесията в Каталуния.

Колкото и да е парадоксално, спирачка на това срутване удари таман Англия. Защото оповестеното овакантяване на Европейски Съюз докара не до предстоящото (и даже мечтано от мнозина) раздробяване на Европейски Съюз, а противоположното – до неговото подсилване. Политическият безпорядък и икономическият крах в Обединеното кралство имат сигнален резултат за други претенденти за разединение, само че не е единствено това. Изведнъж доста европейци още веднъж се замислиха за преимуществата на своя взаимен план. Колкото и да е необичайно, измежду тях е и английската министър-председателка Тереза Мей, която в последно време хвали до небето тясното европейско съдействие, да вземем за пример в битката против тероризма, против климатичните промени и в украинската рецесия. Дори премерването на силите сред Брюксел и Лондон по въпросите на свободния вътрешен пазар и митническия съюз има на този декор позитивни аспекти. Ако Брекзитът не беше толкоз мъчителен за европейците, те в действителност трябваше да благодарят на Англия, че отвори очите на всички за преимуществата на Европейски Съюз.

Във времената на глобализация и цифровизация Европа не е част от казуса – тя е неговото решение. Единствено с общи сили европейците ще могат да опазят пазара си и да попречат на световните корпорации, които непрестанно се пробват да опълчват националните страни за своя полза. Икономическата взаимност и политическото единение от много време са самата вътрешност на европейския кротичък план. Така видяно, сега Европейски Съюз въобще не наподобява като избледняваща концепция. Защото който търгува със съседите си, който е така тясно политически обвързван със своите сътрудници, той не води войни.
Брекзитът сподели какъв брой е мъчно да се раздерат тези връзки, изграждани в продължение на десетилетия – и какви експанзии се освобождават в този развой. Довчера положителни съседи, а през днешния ден внезапно – съперници, в случай че не и врагове, както се изрази английският министър на търговията Филип Хамънд.
Най-добре осъзна казуса френският президент Макрон. Тъкмо заради това той държи да бъде опазена европейската просвета на общата историческа памет, която съгласно него е в основата на бъдещите дейности. Дори да не сме съгласни с всички негови оферти за промени в Европа, би трябвало да му признаем едно: той даде подтик на един спор, който в действителност трябваше да се състои още преди огромното разширение на Европейски Съюз през 2004 година. Накъде желаеме да върви Евросъюзът? И по какъв начин да се форсира интеграцията на обособените национални страни, примерно в Еврозоната?

По тези въпроси самодейност би трябвало да проявят най-много германците, които са основният сътрудник на Франция в Европа. Съгласна ли е Германия на „ повече Европа "? И в случай че е съгласна, какъв брой от своите права е подготвена да преотстъпи на Европейски Съюз? Берлин обаче не бърза с отговора на тези въпроси. В момента там са потънали в съдружните диалози и мълчат. Точно в този момент, когато Макрон незабавно се нуждае от поддръжка!
Дядо ми е бил на 18 години и също отбивал военната си работа, когато получил картичката от своя другар. И надали е щял да повярва на очите си, в случай че можеше да види какво се случва през днешния ден на тогавашния Западен фронт. Защото напълно неотдавна Еманюел Макрон предложения своя немски сътрудник Франк-Валтер Щайнмайер във Франция и през вчерашния ден те дружно откриха мемориалния център в Елзас. Точно там, където е пролята толкоз доста кръв през Първата международна война, в този момент породи френско-германски мемориал, от който върлите тогавашни врагове дружно хвърлят взор както обратно към предишното, по този начин и напред към бъдещето.
Дядо ми, който е претърпял две международни войни, стига да можеше, несъмнено щеше да щракне „ харесай " под всички тези вести.
Коментар на Георг Матес за Deutsche Welle
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР