Ако питате мен, ако президентът има правомощия върху Националната служба

...
Ако питате мен, ако президентът има правомощия върху Националната служба
Коментари Харесай

Президентът Радев: Ахмед Доган и Делян Пеевски не трябва да ползват държавна охрана

Ако питате мен, в случай че президентът има пълномощия върху Националната работа за защита, Ахмед Доган и Делян Пеевски не би трябвало да бъдат охранявани от службата, не тъй като не са застрашени, а тъй като имат задоволително финансов запас да си провеждат защита, съобщи президентът Румен Радев в изявление за „ Дарик “. Според него кръгът на хората с държавна защита би трябвало да бъде ограничен.
Той разгласи, че действително решенията кой да бъде охраняван от НСО (извън записаните в закона лица – президент, министър председател и ръководител на парламента), се взимат от Министерство на вътрешните работи и ДАНС, а началникът на службата за защита няма по какъв начин да откаже. Президентът за следващ път сподели, че е нужна и смяна в закона за НСО, защото сега службата единствено официално е към него, само че той може единствено да назначава ръководителят ѝ, само че действително няма надзор върху нея.
За промени в закона се разгласи и началникът на НСО ген. Красимир Станчев. Това стана след следващ случай със чиновник на службата, който блъсна дете на столичен бул..

Кой взима решенията?
"Решението кой да влезе в листата с в допълнение охранявани лица (в него са Доган и Пеевски – бел. ред.) от НСО се взима от тричленна комисия, в която влизат началникът на НСО, шефът на Държавната организация "Национална сигурност “ (ДАНС) и генералният сектерат на Министерство на вътрешните работи. Реално ДАНС и Министерство на вътрешните работи взимат решенията кой да бъде охраняван. НСО няма право да откаже, а единствено провежда защитата ", съобщи Радев и добави, че това става въз основата на изказване на ДАНС и Министерство на вътрешните работи за закани към хората в листата.
Президентът добави, че Министерство на вътрешните работи и ДАНС са на директно послушание на премиера и за това Бойко Борисов би трябвало да отговоря на "всички въпроси за защитата на господин Доган и на господин Пеевски ".
"Тази седмица помолих, тъй като мога да апелирам, а не да заповядам, началника на НСО да събере комисията. Резултатът е безапелационен. От Министерство на вътрешните работи и ДАНС настояват, че има опасност и защитата им (на Пеевски и Доган) би трябвало да продължава ", сподели още президентът.
Неговото персонално мнение е, че почетният ръководител на Движение за права и свободи и депутатът от партията не би трябвало да имат държавна защита. Причината е, че двамата имат задоволително финансови благоприятни условия сами да провеждат защитата си, в случай че са застрашени. "Трябва да се преценя финансовото положение на охраняваните ", твърди Радев. Според него изключение би трябвало да се прави единствено за охраняваните по силата на закона лица - президента, премиера и шефа на Народното събрание, "въпреки че в случай че ме питате мен, мога и без защита ".
По-късно ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ разяснява още веднъж пред Дарик радио, че поддържа концепцията политици - някогашни и сегашни, които имат финансови благоприятни условия, да си заплащат сами за защита. Тя обаче би трябвало да остане държавна и от службата за защита, тъй като нито една частна охранителна компания нямала опциите и пълномощията на НСО.
Радев също като шефа на НСО ген. Станчев се разгласи за промени в закона за службата за защита.
"Този закон за мен е заслон. Президентът по закон действително няма надзор. Той единствено се изтиква напред, с цел да обира всички негативи, само че по закон той не може да влияе върху службата. Даже не може да разпореди инспекция ", разяснява Радев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР