Ако отидем на фризьор да ни подстриже и той забрави

...
Ако отидем на фризьор да ни подстриже и той забрави
Коментари Харесай

Не плащаме на таксиджията, ако не даде касова бележка

Ако отидем на коафьор да ни подстриже и той " не помни " да ни даде касова записка или пък се возим в такси и водачът " се разсее " и не включи апарата, да станем и да си тръгнем без да плащаме. Това да важи за всяка покупка на стока и услуга, която желаят да ни продадат без да ни дадат фискален бон, плануват промени в Закона за Данък добавена стойност, които са пуснати за публично разискване.

С предходните промени в данъчните закони, които съпътстваха бюджета за 2023 година, от Министерство на финансите предложиха да не сме длъжни да плащаме, в случай че в ресторант или заведение не ни дадат касова записка. Но предлагането не беше подкрепено от депутатите. Сред претекстовете за това беше за какво да се прави разлика сред заведенията за хранене и останалия бизнес - при едните да не си задължен да плащаш, в случай че не ти дадат касова записка, а при другите това да не важи.
-->
Сега от Министерство на финансите оферират смяната да важи за всички, без значение дали купувате сладолед от будка на улицата или пиете бира в кръчмата. Целта на смяната е изсветляване на сивата стопанска система.С измененията в закона е препоръчано удължение до 30 юни 2024 година на периода за използване на нулева ставка на Данък добавена стойност за продажба на самун и брашно. Целта е да се смегчи въздействието на високите цени на хляба върху семействата, по-специално върху най-уязвимите, написа в претекстовете към законопроекта.

Удължаването на периода за нулев налог за хляба ще понижи риска от укриване на Данък добавена стойност, показват от министерството.Предвидено е обаче да се върне 20-процентната ставка на Данък добавена стойност за ресторантьори и хотелиери, която бе свалена на 9% по време на коронавирус пандемията и си остана такава. Освен за ресторантьорската услуга, се планува повдигане на 20% Данък добавена стойност и за кетъринг услугите, спортните центрове и общата туристическа услуга.

Все отново министърът позволява да остане и по-ниската ставка от 9% за ресторантьорите, в случай че се предложат задоволително ограничения за изсветляване на бранша. Това разяснява той пред публицисти по време на срещата на Американската комерсиална камара в София. Депутати от ГЕРБ също изрекоха противоречие с повдигането в Народното събрание. “Имахме диалог предходната седмица с ресторантьорския бизнес, те споделиха, че ще разработят ограничения за изсветляване на бизнеса, за повишение на осигурителните прагове на служащите над минималната работна заплата. Което можем да обсъдим и да забележим какъв ще бъде резултатът. И в случай че той е по-голям от повдигането на Данък добавена стойност ставката, можем да я оставим и 9% ”, сподели Асен Василев. Той изясни, че има месец за разискване на бюджета, надлежно това е времето, в което ресторантьорите имат късмет да покажат на страната, че са изсветлили приходите си и че има смисъл ДДС-то за тях да остава 9%

.Вдигането на ставката бе предстоящо, като същата поръчка финансовият министър даде още по време на разискването на бюджета за 2023 година през юни. Тогава той бе на мнение, че понижените ставки по Данък добавена стойност още от времето на пандемията и след това поради високата инфлация следва да се вдигнат, само че не по средата на годината.Така в оповестената от финансовото министерство тригодишна средносрочна бюджетна прогноза бе заложено всички изключително понижени Данък добавена стойност ставки да бъдат вдигнати от началото на 2024 година

Пестим налози като събираме бележки

Друга концепция на финансовото министерство е хората да пестят налози, като събират касовите си бележки. Това плануват промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица, които са пуснати за публично разискване от Министерство на финансите.Гражданите ще могат да приспадат от годишния си облагаем приход до 0,5% от платения от тях Данък добавена стойност, само че не повече от 100 лева месечно, като записват касовите си бележки в Националната организация за приходите посредством електронна услуга, гласят новите текстове. Сумите, които ще бъдат връщани на хората със междинни приходи, ще бъдат алегорични. Но задачата е да има тласък потребителите да желаят касовите си бележки от търговците.Например, в случай че човек за месец похарчи 2000 лева, платеният от него Данък добавена стойност е 400 лева 0,5 на 100 от платения налог се равняват на 2 лева, с които човек ще може на понижи годишните си облагаеми приходи. За цяла година индивидът ще може да понижи облагаемия си приход с 24 лева А самият налог върху приходите е 10 на 100. Но хората, които имат по-високи приходи и харчат повече, ще могат да понижат данъците си с по-голяма сума. Максималната сума, която ще бъде връщана, е 120 лева на година, написа " Труднюз ".

Предвидени са и някои ограничавания, с цел да бъде върнат част от платения Данък добавена стойност на жителите. Първото ограничаване е към 1 януари на данъчната година индивидът да е навършил 18 години. Касовата записка би трябвало да е на стойност до 2000 лева, а към нея да не е издадена фактура. Освен това касовата записка би трябвало да е издадена от търговец, който прави избрана активност, посочена в заповед на министъра на финансите, която ще се обнародва в “Държавен вестник ” до 31 декември на миналата година. В тази заповед министърът на финансите ще уточни браншовете, в които има съмнения, че укриват Данък добавена стойност. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР