Ако оставиш една безконтролна власт, тя рано или късно започва

...
Ако оставиш една безконтролна власт, тя рано или късно започва
Коментари Харесай

Доц. Георги Лозанов: Ако оставиш една власт безконтролна, тя се превръща в чудовище

Ако оставиш една безконтролна власт, тя рано или късно стартира да взима големи провали. Това сподели в изявление за „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “ доцент Георги Лозанов - медиен специалист, някогашен ръководител на Съвета за електронни медии и учител във Факултета по публицистика на СУ „ Св. Климент Охридски “.

По думите на доцент Лозанов войната в Украйна се отразява отговорно и обективно от медиите.

„ Достатъчно осведомително наситено е - с доста човешки истории, с гласове на пострадали. Много е значимо огромната история да се преработва в дребните човешки истории, тъй като по този начин се вижда действителността на войната. Войната не е някаква абстракция, диалог сред политици или изнервени послания от едната страна и от другата. Тези диалози водят до съответни нещастия в човешки ориси. Този взор е доста значим. Много значимо е, че това се трансформира фактически в една водеща тревожна точка от дневния ред на медиите и обществото. Доста дълго беше подценявана заплахата, която носи режимът на Путин “, сподели още той.

По думите му една власт, колкото повече нараства безотговорно, толкоз тя се трансформира в страшилище.

„ Няма добра власт, има власт, която е под надзор, с цел да може този надзор да я пази от неприятните практики. Ако оставиш една безконтролна власт, тя рано или късно стартира да взима големи провали. Така стана и с Путин – неговата власт стартира да нараства дотам, че най-после тя самата се трансформира в един плашещ претекст за държание “, изясни доцент Лозанов.

Той разяснява и обстановката с суматохата към горивата: „ Вероятно има и медии, които са антиправителствени сега и са се възползвали от обстановката, с цел да могат да основат стопански проблем и усложнят политиката на държавното управление. Според мен по-скоро става дума за един вътрешен слух - в рамките на частните съотношения и общности, който се напряга в допълнение от общата военна атмосфера на тревога в света и района поради войната. Тези неща са свързани и всички ние започнахме да се усещаме въвлечени в една военна обстановка, част от която тези продоволствени увеличени неналичия “.

Според него сериозните медии доста бързо са съумели да убедят обществото, че на този стадий няма мотив за паника във връзка с горивата.

„ Да спекулират имат интерес тези, които желаят да замерят държавното управление – някои от тях със снежни топки, други с подправени информации. Това е политическата линия. Другата е икономическа. Тя е обвързвана със спекуланти. Има нещо мародерско в спекулата в такива паравоенни обстановки “, изясни доцент Георги Лозанов.

Той е безапелационен, че обществените мрежи не трябва да се възприемат като меродавен източник на информация.
„ Социалните мрежи, от една страна, основават един вид бързо другарство – непосредственост и взаимност сред хората. От друга страна, в тях има заложен първороден недостатък. Те се възприемат по прилика с медиите, надали не като медии, които са информативен източник. Те нямат нищо общо с медии, даже в някакъв тип са противоположната страна на медиите. Те са диалог сред публиката, а не са диалог на медиите с публиката. В този диалог с публиката все едно едни хора приказват на маса, или на опашката са се събрали, или съседки са се събрали пред блока. С подобен статут на меродавност е това, което има в обществените мрежи. Въобще обществените мрежи не са източник на каквато и да е информация “, разяснява доцент Лозанов.

„ Сериозен проблем е това, че одобряваме обществените медии като меродавен източник на информация. Единственият метод човек да се избави е самичък да се избавя в този информативен океан “, изясни той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР