Ако още веднъж някой одобри Корнелия Нинова за вицепремиер и

...
Ако още веднъж някой одобри Корнелия Нинова за вицепремиер и
Коментари Харесай

От Ниновия евтин самун до Дянковата постна пица

Ако още един път някой утвърди Корнелия Нинова за вицепремиер и министър, фамилно  напускаме  България, а аз самостоятелно излизам от Европейски Съюз и НАТО.

Струва ви се невероятно ли? А по какъв начин стана допустимо да се откъснат от бюджета 100 млн. лева, с цел да се покрие „ поевтиняването ” на хляба? Каква беше тази групова полуда към гаврата с насъщния? Сега, во главе с Нинова, всички дали своят вот за тази популистка нелепост да съберат и върнат в хазната 50 млн. лв.. Защото вместо с 20 на 100 хлябът е поевтинял приблизително с към 10 %, на половина на предстоящото.

Цената на хляба е спаднала с сред 1 и 11% по отношение на края на юни, демонстрират данните на КНСБ.

Намалението на цените по отношение на юни следва да е с към 83 - 87 ст. при най-масово потребяваните разновидности на хляба, а то е с едвам 30 стотинки.

Освен това делът на брашното в крайната себестойност на хляба нормално е към 50 на 100. Следователно общото понижение на цената, отчитайки и двете нулеви ставки, би трябвало да е към този момент към 30%, означават от синдиката.

Запазва се следената и по-рано наклонност на по-слаб спад в цената на един от всеобщо потребяваните хлябове, а точно при типовия. Той е поевтинял с не повече от 2 %, а това е самунът на бедните.

По-силно изразено понижение се следи при хляба вид „ Бял “ и „ Добруджа “ с към 10.6 -10.9 %. При останалите разновидности понижението е пренебрежимо малко.

По-значимо е понижението в огромните търговски вериги (особено при тези типове самун, изискващи спомагателни първични материали, включително микс от семена). Докато в дребните търговски обекти потребителското търсене, договореностите с пекарните и по-слабия марж на облага предопределят по-слабия спад на цените и то съответно при най-консумирания самун.

Ето и един урок по микроикономика от малък хлебар: " Конкуренцията би трябвало да води цените, а не явното вмешателство на страната в тях. Проблемът с цените на хляба е обвързван и с цените на горивата - от зърното, което би трябвало да се докара от равнищата до мелницата, от там - до пекарната, където да се направи. Опитват се да ръководят свободна стопанска система с несвободни способи. Повечето дребни пекарни не са регистрирани по Данък добавена стойност. Това са способи от развития социализъм ".

Колкото до Корнелия Нинова, става известно, че тя е направила услуга на огромните вериги и на част от сектора, управителен от Мариана Кукушева, а не на потребителя. Което беше ясно още през цялото време. Без да поддържаме етикета на Бойко Борисов за Нинова - „ Госпожа Лъжа ”, би трябвало да напомним, че дни преди мярката да влезе в действие, алената лидерка провежда всеобщо снимане на витрини с преоценен вчерашен самун и го показа за бърза реакция на комерсиалните вериги. После натири Комисията за отбрана на потребителите да тормози търговците, без да се замисли, че цената на обособения производител се дефинира от себестойността плюс облагата, а на  пазара – от търсенето и предлагането. И тези пазарни правила не са подвластни на никакви държавни комисии.

И най-после: „ евтиният ” Нинов хляб ощетява хазната, а сходни ощетявания водеха и водят до Дянковата „ постна пица ”.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР