Ако някой в ГЕРБ бе чул Бойко Борисов, когато през

...
Ако някой в ГЕРБ бе чул Бойко Борисов, когато през
Коментари Харесай

Борисов проветри ГЕРБ. Стари врагове и нови любимци

Ако някой в ГЕРБ бе чул Бойко Борисов, когато през 2019 година той сподели на своите да прочистят къщичките си по места, през днешния ден партията, управлявала през последните 11 години нямаше да е подложена на обстрел от всички страни. Още тогава водачът на ГЕРБ скастри хората си: „ Ако не ви светне алената лампичка, аз ще ви светна синята. Обичам ви, само че това не даденост. ”. Но тогава цялата партия бе на акъла на Цветан Цветанов за асансьора в дома му: Няма кой да ме накаже…

Е, оказа се, че единствено две години по-късно наказването е реалност. Не за стореното положително – увеличени заплати, нулев мигрантски напън, интернационално почитание, както твърди Борисов. А за надменното отношение, изкривената бизнес среда и другарските кръгове, които Борисов с нюха си на политически див звяр записва през 2019 година Но не посмя да разтури още тогава. Днес те се връщат персонално върху него. Никой не пита за дерибеите по места, всеки желае да отваря чекмеджетата на властта.

Днес, на вратата на изборите за 46-то национално заседание, ГЕРБ към момента на хартия е първа политическа мощ, въпреки че „ ИТН ” на Слави Трифонов към този момент е на 1 % разлика от нея. Спечели постоянните избори, само че загуби властта. Има поддръжка на 800 000 гласоподаватели, само че няма уважението на нито една от останалите партии на политическия терен.

Тази заран, на националното заседание на ГЕРБ, Борисов бе друг. За разлика от последните конгреси на партията си не се караше на своите, а ги поощряваше. Благодареше наред – от Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, които въпреки и намалени, назова " обичани и тачени ", до новите депутати в парламентарната група – Радомир Чолаков и Дани Каназирева, които като топ адвокати доста тъкмо говорели и работили.

И от новите си подгласници, които може да не са любимци на съпартийците му, само че са му скъпи в задаващата се тежка борба за парламент и президент. Днес стана ясно, че Даниел Митов не бил единствено следващото ново и задоволително лице за кандидат- министър председател. В негово лице Борисов вижда индивидът, който ще дава еднопосочни сигнали за геополитическата ориентировка на ГЕРБ. Докато Борисов ловко жонглира с фразата за " кораби и платноходки в Черно море, с цел да защитим туризма " и " нуждата от поддръжка на евроатлантическите сътрудници, то Митов не остави и капка подозрение, че ще следва на 100 % решенията на НАТО.

Типичното му надменност, което демострира на партийната колекция с четене на пасажи от декларацията на срещата на В-9 на британски език беше огромна атракция за членовете на ГЕРБ, които не го познават. Но това, че не сподели нито дума какво чака отсега нататък от съпартийците, остави усещането, че ще се посвети най-вече на външната политика и гафовете на Радев в геополитически проект.Като контрапунт, Томислав Дончев даде ясно да се разбере, че стартира обиколка измежду структурите, а новата му заръка е: " Да бъдем по-добри от себе си ".

Конгресът махна от управлението и последните хора на Цветанов – Даниела Савеклиева и Ирена Соколова. Но въпреки да избра без нито един глас срещу Томислав Дончев и Даниел Митов за заместници на Борисов, 16 ГЕРБери споделиха не на понижението на Фандъкова и Николов. 46 знаково се въздържаха. Не от София, столичните партийни фрагменти не посмяха да вдигнат ръка против решението на Борисов. Бургас обаче му даде явен знак, че Димитър Николов несправедливо е унизен. Същото, въпреки и в по-малка степен, направиха и от Русе, с решението на Борисов да изтрие Пламен Нунев от управлението на партията.

Макар новите членове на изпълнителната комисия да получиха голямото доверие от структурите, уговорките им занапред ще бъдат разпределени.

А обещанието на Борисов, че ще разпредели районно, явно занапред ще се прави. Отсега е ясно, че ГЕРБ Пловдив се разделя с Менда Стоянова, само че не напълно. Новият партиен шеф е доближеният й - Иван Тотев. Как оттук насетне той ще работи с кмета Здравко Димитров, а и с напористата някогашна регионална шефка, до неотдавна народен представител - Дани Каназираве, занапред ще се види.

Тодор Тодоров, до момента регионален координатор за Силистра, само че на процедура отговарящ за целия Североизток, към този момент няма да раздава нарежданията самичък. Защото в изпълнителната комисия влиза Илтер Бейзатов, огромният зложелател на Движение за права и свободи, от който се чака да обезпечи повече гласове към този момент освен за Шумен, само че и за цялото Лудогорие.

Тодор Кръстев, регионален на София пък също ще поделя отговорността за София с Йорданка Фандъкова. А Вежди Рашидов ще би трябвало да даде рамо на недолюбваната Цвета Караянчева в Кърджалийско.

Каква ще бъде тактиката на Борисов за акцията до изборите, стана ясно от изявлението му. Обран изказ и съответни задължения, заръча той на своите.Царят споделяше да бъдем господари на мълчанието, аз ви споделям да сте господари на изрече.  Макар да изиска от хората си да съблюдават Божията заръка " Обичай враговете ", на Събранието стана ясно кои са неприятелите -Слави Трифонов с фразата си за " изчегъртването ", Радев - със благосклонностите му към Кремъл и Движение за права и свободи - с най-твърдата си проатлантическа позиция, която ГЕРБ е нацелила да си присвои.  

Един отдавнашен зложелател на партията обаче може да стане непредвиден съдружник. Случайно или не, задявка на Борисов се трансформира в мигане на ГЕРБ към Цветанов за вота. Както споделя Цветанов - уверен евроатлантик, да действаме, пошегува се Борисов. Но шегата не бе посрещната с усмивка от залите по места, които участваха онлайн във форума. А с учудване. Всички си зададоха въпроса дали Борисов не желае да разшири ветрилото на ГЕРБ с партията на Цветанов. Сценарий, за който се приказва, откогато някогашният втори напусна ГЕРБ.

Но до момента в който завоят към Цветанов занапред ще се взима, новите любимци към този момент са факт.Даниел Митов към този момент е шеф на Димитър Николов.Тодор Кръстев е новото значимо лице за партията в София, Деница Сачева ще е следващото острие за изборите, а любимецът на партията, въпреки и единствено ден след постъпването в нея, не е кмет първенец, а министър-герой, справил се с пандемията - Костадин Ангелов

.Докато Борисов се прощаваше със старите и представяше новите, мултимедийната лъскавина на форума подсещаше времето на Цветанов. Но липсваше упоритостта и хъсът за победа на ГЕРБерите.А, както се очакваше, президентът лиши и микрофона, и прожекторите на Борисов по средата на речта му като реши тъкмо тогава да Обяви служебния си кабинет.Бойко е към този момент единствено " жителят Борисов ", написа стремително Тошко Йорданов. 

Излизайки от властта, ГЕРБ за първи път може да се окаже, че влиза дълготрайно в съпротива. От водача и хората му обаче зависи дали престоят там ще е очистващ и здравословен или ГЕРБ ще поеме по пътя на Българска социалистическа партия.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР