Ако някога сте се питали кой е измислил тези суеверия,

...
Ако някога сте се питали кой е измислил тези суеверия,
Коментари Харесай

Произходът на най-популярните суеверия

Ако в миналото сте се питали кой е измислил тези суеверия, по какъв начин и за какво, тази публикация ще даде отговорите на вашите въпроси, свързани с най-популярните вярвания по света.

  1. Черната котка

Въпреки че котките са обожавани и почитани от антични времена, когато черна котка ни пресече пътя, ние имаме вяра, че това ще ни донесе злокобни последици. Всичко стартира по времето на лова на вещици. Тогава хората вярвали, че вещиците могат да споделят с някои животни. Котката била „ водач “ при тези диалози. Черна котка било най-лошата опция, защото хората считали, че има сатанинска душа. Те вярвали, че когато черната котка премине пътя им, това значи, че дяволът ги следи.

  1. Да отворим чадър вкъщи

Някои от тези вярвания може да звучат налудничаво, само че умерено можем да кажем, че са и много практични. Действително не е добре да отваряме чадър вкъщи и то не толова поради неприятния шанс, а тъй като настина можем да нараним някого към нас. Всъщност се приказва, че точно това е повода да тръгне такова поверие. Представянето на механичния чадър се случа по време на Викторианската ера в Англия. Първите чадъри били направени от стоманени елементи, които когато се отворели вкъщи, можели да причинят съществени пострадвания на гостите. Но това е единствено едно от вероятните пояснения. Някои свързват суеверието с античните египтяни, които също имали чадъри, които употребявали, с цел да се прикриват от слънцето, а не от дъжда. Отварянето на чадър вкъщи се смятало за засегнатост към богът на слънцето – Ра, който проклинал хората, които го правели.

  1. Счупено огледало

Парчетата от счупеното огледало се прибират в действителност мъчно, само че не това е повода да внимаваме да не счупим тъкмо тази движимост. Седемте години злощастие правят по-голяма работа. Някои хора имат вяра, че суеверието се е появило в годините, когато да притежаваш огледало вкъщи е било същински разкош, а цената за подмяна на огледалото се равнявала на 7-годишната заплата на един селски служащ. Истината обаче е, че това поверие произлиза от римляните. По тяхно време имало един специфичен лекар, който бил на половина психолог и на половина мистик. Той употребявал огледала, с цел да дефинира здравето на пациентите си (нещо като рентгенови снимки). Докторът пълнел един огледален съд и една стъклена чаша с вода и оглеждал отражението на пациента в тези два съда. Ако по някаква причина отражението се окажело размазано, пациентът се считал за болен. Ако обаче огледалото се счупело по време на прегледа, това означавало, че пациентът ще е тежко болен идващите 7 години – времето, което съгласно римляните било нужно на тялото, с цел да се пречисти изцяло.

  1. Вървене под стълба

Всички знаем, че вървенето под стълба може да носи доста неприятен шанс. Това поверие се смята, че произлиза от няколко разнообразни места. Когато стълбата е подпряна на стена, те образуват триъгълник, който е един от почитаните египетски знаци. Хората вярвали, че в случай че някой премине под стълбата, той унищожава признака и разгневява боговете. Това поверие по-късно било пренесено и на християните, само че вместо триъгълник, те го нарекли Света Троица. Въпреки това, всичко останало, обвързвано със суеверието, си останало и до ден-днешен. Това поверие било толкоз мощно, че пандизчиите били принуждавани да минават под стълба, преди да бъдат убити, което ги плашело даже повече от самото обесване.

  1. Да чукнем на дърво

Това е може би едно от най-разпространените суеверия, което се прави най-често и даже по инстикт. Причината хората да чукват на дърво е вярването, че положителните духове живеят в дърветата. За да получим това, което желаеме, би трябвало да прошепнем желанието си на дървото и да чукнем три пъти, с цел да се уверим, че духът е безсънен и приема желанието ни.

  1. Когато ни сърбят ръцете

Хората имат вяра, че в случай че ги засърби дясната ръка, ще получат пари, а в случай че сърбежът се появи на лявата ръка, ще губят или ще дават пари. Отново произходът на това поверие не е прочут, само че най-ранните записи за такива суеверия идват от Шекспир. Брут споделя „ Позволи ми да ти кажа, Касий, че самият ти си наказан да имаш сърбяща ръка “.

  1. „ Наздраве! “, когато кихнем

Това поверие има толкоз доста вероятни произхода. Ето някои от тях:

  • През 590 година Григорий I става папа. По същото време чумата обгръща Рим, а кихането било считано за първи признак на болестта. Затова папата наредил безкрайни молебствия и паради по улиците, което може би изяснява от къде е тръгнало всичко.
  • Някои хора считат, че сега на кихането, сърцето стопира да бие. Затова пожелаваме здраве, с цел да се уверим, че то ще продължи да работи обикновено и по-късно.
Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР