Световният ден на сърцето е важно ежегодно събитие, което се

...
Световният ден на сърцето е важно ежегодно събитие, което се
Коментари Харесай

29 септември – Световен ден на сърцето

Световният ден на сърцето е значимо годишно събитие, което се отбелязва всяка година на 29 септември. Денят се отбелязва посредством образуване на разнообразни действия и събития за повишение на осведомеността за сърдечните болести и превантивните ограничения за справяне със сърдечно-съдовите болести.

Събитията се концентрират главно върху образованието на хората по отношение на признаците и признаците на сърдечно-съдовите болести, с цел да се избегнат по-нататъшни затруднения и поощряване на хората да внедряват здравословен метод на живот, с цел да предотвратят и управляват всевъзможни сърдечни болести.

Значение на Световния ден на сърцето

 ден на сърцето 29 септември – Световен ден на сърцето фотография: freepik

Сърцето е един от жизненоважните органи на човешкото тяло, неправилното му действие може да докара до гибел, тъй че е доста значимо всеки да се грижи за здравето на сърцето. Поради неналичието на информираност по отношение на здравето на сърдечно-съдовата система и някои привички в метода на живот, сърдечно-съдовите болести (ССЗ) са една от водещите аргументи за смъртност в международен мащаб. Всяка година към 1,7 крори хора умират заради сърдечно-съдови болести, което съставлява почти 31% от цялата световна смъртност.

Инфаркт, инсулт и коронарна болест на сърцето са една от най-честите аргументи за гибел заради сърдечно-съдови болести. Тези сърдечни болести съставляват съвсем 85% от общите смъртни случаи, дължащи се на сърдечно-съдови болести. Световният ден на сърцето играе жизненоважна роля за повишение на осведомеността, с цел да образова хората по целия свят да схванат значимостта на здравето на сърцето и обединяването на други организации да вземат участие интензивно в организирането на разнообразни събития за повишение на осведомеността.

История на Световния ден на сърцето

 ден на сърцето 29 септември – Световен ден на сърцето фотография: freepik

Световният ден на сърцето се отбелязва и отбелязва годишно на 29 септември за повишение на осведомеността за сърдечно-съдовите болести и по какъв начин да ги направляваме, с цел да обезвреждаме световното им влияние. Международният празник е основан от Световната кардиологична федерация в съдействие със Световната здравна организация. Президентът на Световната сърдечна федерация от 1997 до 1999 година, Антони Байес де Луна, е замислил тази концепция. Първото честване на годишното събитие се състоя на 24 септември 2000 година, а до 2011 година Световният ден на сърцето се отбелязваше в последната неделя на септември.

Сърдечно-съдовите болести (ССЗ) са най-честата причина за гибел в международен мащаб. Приблизително 17 милиона души умират от ССЗ всяка година. Коронарната болест на сърцето или инсултите са главните аргументи за тези смъртни случаи. Често срещано неправилно разбиране за ССЗ е, че визира повече хора в развитите страни, които са по-зависими от технологиите и водят затънал метод на живот.

Но повече от 80% от смъртните случаи се случват в страните със междинен и невисок приход. За благополучие, главните аргументи за сърдечно-съдови болести са променливи фактори, които включват липса на извършения, тютюнопушене и неприятна диета. Икономическите системи на страните също са мощно наранени от сърдечно-съдови болести — цената на лекуването е висока и неналичието на навреме лекуване на заболяванията води до загуба на продуктивност и дълги отсъствия от работа.

Повече от 90 страни вземат участие всяка година в това интернационално честване. В резултат на това Световният ден на сърцето се оказа дейно средство за разпространяване на информация за ССЗ. Високото равнище на присъединяване от страна на държавните управления и организациите е най-важно за разрастващите се страни, които са мощно наранени от тези болести.

Традиции на деня

 ден на сърцето 29 септември – Световен ден на сърцето фотография: freepik

Всяка година Световната кардиологична федерация спонсорира интернационалното събитие и афишира тематика за деня. Разпространението на информация и полемиките по отношение на сърдечно-съдовите болести се правят на платформи като конгреси, телевизионни токшоута, подкасти, плакати и други Разходки, набиране на средства, безвъзмездни здравни прегледи, концерти, спортни събития и други действия се провеждат в този ден на сърцето, с цел да насърчат хората да бъдат по-активни и наясно със

Преди празника научни срещи и събирания за сърдечно-съдови проучвания се провеждат от медицински сдружения.

Как да отбележим Световния ден на сърцето?

 ден на сърцето 29 септември – Световен ден на сърцето фотография: freepik

Определете деня за обзор
Може даже да съумеете да намерите събитие на Световния ден на сърцето покрай вас, което предлага услуги за инспекция на здравето. Не става доста по-лесно от това!

Ускорете пулса си с фитнес събития
Поддържането на здравословно тегло и невисок показател на телесна маса (ИТМ) може да помогне за понижаване на възможностите ви за развиване на сърдечни болести. Независимо дали решите да посетите фитнес зала или фитнес клас — или предпочитате да се включите в събитието на Световния ден на сърцето — пробвайте се да превърнете интензивността си в приоритет.

Планирайте семинари, изменящи живота
Повечето сърдечни незабавни случаи се случват наоколо до някой, който евентуално би могъл да помогне – тъй че организирането на CPR клас и образованието по какъв начин да реанимирате човек може да избави животи. Готварски демонстрации, здравни лекции и уроци по фитнес също са чудесни събития, които да планирате за Световния ден на сърцето.

Тъй като задачата на Световния ден на сърцето е да притегли вниманието на хората към сърдечните болести и болести, както и към набора от здравословни проблеми, които са свързани с това, има смисъл да повишите осведомеността и също по този начин да подобрите личното си схващане. Бихме предложили да отделите малко време, с цел да извършите малко изследване по отношение на сърдечните болести и рисковите фактори. След това можете да употребявате своите онлайн платформи и обществени групи, с цел да повишите осведомеността.

По света има както неправителствени, по този начин и държавни организации, които вземат участие в тази дата. Те вършат това посредством организирането на научни панаири, изложения, фитнес сесии, обществени диалози, разходки и маратони. Някои известни здания, монументи и забележителности избират да станат червени на тази дата, с цел да могат да покажат своята поддръжка за информираността за сърдечно-съдовите болести.

Ако решите да празнувате този ден, значимо е да се опитате да бъдете по-внимателни към личното си сърдечно здраве. Има няколко разнообразни метода, по които можете да извършите това. Това включва съблюдаване на здравословна диета, прекъсване на алкохола, и присъединяване в физически извършения. Също по този начин е значимо постоянно да проверявате холестерола, кръвното налягане и сърцето си.

 ден на сърцето 29 септември – Световен ден на сърцето фотография: freepik

Добра концепция е да погледнете онлайн, с цел да видите дали има събития, които се случват във вашия регион. Ако няма, какво ще кажете сами да организирате събитие? Всичко, от което се нуждаете, е концепция, която ще притегли общността и ще увеличи осведомеността за сърдечните болести. Това може да бъде всичко – от занимателно тичане до публичен панаир. Зависи от вас.

Не е нужно да вършиме събитие от толкоз огромен мащаб. Можете да съберете вашите другари и членове на фамилията и да организирате занимателно събитие, като ги обучавате по проблемите и ги молите да създадат подаяние. Други способи за набиране на средства включват правене на занаяти и по-късно даряване на приходите на фондация за сърца или щедрост.

Има доста разнообразни благотворителни организации и организации, които правят чудесна работа, когато става въпрос за повишение на осведомеността и намиране на лекове за разнообразни сърдечни проблеми. Сигурни сме, че те биха оценили подаяние, без значение дали това е подаяние на вашето време, пари или и двете! В последна сметка всичко, което можете да извършите, може да промени нечий живот, тъй че не подценявайте ролята, която можете да играете.

4 значими обстоятелството за сърдечните болести

Сърдечните болести костват на всички ни
​Всяка година Съединени американски щати харчат почти 200 милиарда $ за здравни услуги, медикаменти и загуба на продуктивност заради сърдечни болести.

Има 3 общи рискови фактора
Тютюнопушенето, високото кръвно налягане и високият холестерол (особено LDL) са главните рискови фактори за сърдечни болести. Половината от всички американци страдат от най-малко едно от тях.

Приемът на натрий излага децата на риск
Приблизително 10 % от децата в Съединени американски щати имат високо кръвно налягане заради потреблението на прекалено много натрий.

Ранните предупредителни знаци са от решаващо значение
​Приблизително 47 % от смъртните случаи, свързани със сърдечни болести, се случват отвън болница – което демонстрира, че хората не одобряват ранните предупредителни знаци задоволително съществено.

Защо Световният ден на сърцето е значим?

 ден на сърцето 29 септември – Световен ден на сърцето фотография: freepik

Това е за вашето сърце – и всички наши сърца
Както споделя Световната сърдечна федерация, 29 септември е обвързван с това да се запитате: „ Какво мога да направя тъкмо в този момент, с цел да се грижа за сърцето си… и за вашето сърце? “

Той акцентира международните събития
Световният ден на сърцето е универсална платформа, която има способността да концентрира вниманието върху милионите, които умират от сърдечни болести всяка година. Чрез международни събития денят предлага препоръки за здраве и фитнес, тъй че хората да могат да водят живот без сърдечно-съдови болести.

Насърчава хората да подхващат дейности
Като предлага многообразие от занимателни, здравословни събития – разходки, бягания, обществени диалози, концерти и така нататък – денят може да ви въодушеви да се борите със сърдечно-съдовите болести и да живеете по-дълъг и по-здравословен живот.

Превантивни ограничения за поддържане на здравето на сърцето

-Поддържане на показател на телесна маса под надзор (ИТМ), диапазони на ИТМ – поднормено тегло = <18,5, обикновено тегло = 18,5 – 24,9, наднормено тегло = 25 – 29,9, затлъстяване = 30 или повече

-Следене на високо кръвно налягане (хипертония) и високо равнище на холестерол (хиперлипидемия)

-Ограничаване на потреблението на остатък от натрий – риск от високо кръвно налягане (хипертония)

-Разбиране на ранните признаци и признаци и предприемане на подобаващи дейности за отбягване на всевъзможни затруднения

-Избягване на заседналия метод на живот, избор на деен метод на живот посредством отдаване на физически действия

-Мониторинг на здравето на сърцето посредством съвещания и стратегии за информиране

-Хранете се здравословно и уравновесено, като избягвате трансмазнини и нездравословни храни

-Избягвайте пушенето и потреблението на алкохол

-Научете се да управлявате напрежението и да спите качествено

Честит Световен ден на сърцето!

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР