Ако някога сте се питали как би изглеждал днес един

...
Ако някога сте се питали как би изглеждал днес един
Коментари Харесай

Френски визуален спектакъл предизвиква Народния театър без думи

Ако в миналото сте се питали по какъв начин би изглеждал през днешния ден един театър, основан преди 25 години и какво е чувството да стъпваш върху следите на тези, които са били на сцената през годините – един от вероятните отговори е извънредно атрактивният и провокативен спектакълът „ Спомням си, че Небесата са надалеч и Земята също “.

Той ще гостува на сцената на Народния спектакъл на 5 и 6 април със съдействието на Френския институт в България. Спектакълът е артикул на две от водещите имена в театралните изкуства в Европа – режисьорът с югославски генезис Младен Материч и Орелиен Бори.Прочутият френски актьор преработва истинския театър, с цел да го трансформира в актуален шедьовър.

Първата среща сред Материч и Бори е през 1994 година, когато 22-годишният тогава Бори попада в Театър „ Гарон “ в Тулуза и гледа спектакъла на югославския режисьор Младен Материч „ Небесата са надалеч и земята също “. Тази театрална среща изиграва основна роля и предизвиква Бори да развие своя характерен авторски почерк, различим като амалгама от лек театрален темп,театър, танц, цирк и образни изкуства.

Днес представлението е описвано като провокативно и предизвикващо всички сетива на фена визуално-поетичен театър.



25 години по-късно Орелиен Бори споделя:

„ Театърът има своите ограничавания. Най-същественото от тях е пространството, с което ни се постанова да се оправяме с всяка нова продукция, сцената, на която би трябвало да „ пишем “ върху следите на спектаклите преди нас. "

Българската аудитория към този момент познава работата на Орелиен Бори и основаната от него Компания 111. През 2008 година спектакълът „ Плюс-минус безконечност “ гостува у нас на второто издание на фестивала Sofia Dance Week. През 2009 година още веднъж в програмата на Sofia Dance Week Бори показва своя театър „ Ерекция “, който основава дружно с хореографа Пиер Ригал.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР