Ако някога сте опитвали домашен, ръчно приготвен козунак, сигурно никога

...
Ако някога сте опитвали домашен, ръчно приготвен козунак, сигурно никога
Коментари Харесай

Завъртете вкусен и пухкав козунак в... пералнята

Ако в миналото сте опитвали домакински, ръчно подготвен козунак, несъмнено в никакъв случай няма да забравите вълшебния му усет. Но в забързаното всекидневие времето в никакъв случай не стига, а пък и това не е лека работа, изключително в случай че се съблюдава правилото, че тестото би трябвало да се удари 100 пъти при омесването му.

Е, традициите не са това, което бяха. Дори и при великденския козунак. Ако желаете да си омесите апетитен бухнал козунак към този момент няма потребност да запретвате ръкави от ранни зори и да блъскате с часове тестото.На помощ идва пералнята, написа на уеб страницата си Darik.

За същинския козунак са нужни качествени артикули и доста, доста обич. Всички пълнежи са добавка към основата на козунака.



За тестото се доверете на рецептата на вашата баба, в случай че пък не можете да я откриете, ние ви предлагаме такава за апетитен обичаен козунак. За тестото ви е нужно: 1 кг бяло брашно; 6 яйца, 250 гр. свинска мас; 250 гр. олио. Задължително се поставя и есенция или лимонова кора.

И тук идва редът на пералнята.



Приготвеното тесто сложете в елементарна найлонова торбичка и я завържете доста добре. След това поставете тестото в още една торбичка, може и в третата, и в четвърта — за по-голяма сигурност, че да не ви излязат доста скъпи козунаците или другояче казано, да не се постанова да купувате нова пералня, защото актуалната ви е цялостна с козуначено тесто.

След това „ опакованото “ тесто сложете в пералнята. Включете на центрофуга на най-ниските обороти, като последователно ги увеличавате — може да стигнете до 1000 оборота. След това още веднъж оборотите се понижават. Тази процедура се повтаря един-два пъти и тестото е готово.



За да бухне добре козунакът и да бъде бухнал, се поставя в добре загрята фурна на 220° С за 10 минути и по-късно температурата се понижава до 180 — 190°С. Не се отваря, само че се следи от самото начало. Ако доста бързо се зачерви от горната страна, се покрива с алуминиево фолио.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР