Ако НС приеме подобно законодателство, ще предизвика ново цунами от

...
Ако НС приеме подобно законодателство, ще предизвика ново цунами от
Коментари Харесай

Прокуратурата: От проекта за Антикорупционния закон лъха на непознаване на принципите в наказателния процес


Ако Народно събрание одобри сходно законодателство, ще провокира ново цунами от проблеми в правосъдната система, сравними с тези след закриването на профилираните съдилища и прокуратури

Прокуратурата подложи на смазваща рецензия законопроекта за противопоставяне на корупцията на „ Продължаваме промяната “, с който КПКОНПИ се разделя на две и безусловно се трансформира в бухалка на властта против инакомислещи. В свое мнение до ръководителя на Народното събрание Милен Матеев от държавното обвиняване правят оценка плана на нов Антикорупционен закон като изпълнен с вътрешни несъгласия и непознаване на съществени правила на наказателния развой.

Становището на прокуратурата по сегашния план подухва неприятни мемоари за бездействието на депутатите по десетките предизвестия на институцията, че закриването на профилираните съдилища и прокуратури ще докара до неимоверно съществени проблеми в системата. В последна сметка по този начин и стана – оказа се, че Народното събрание не чу нито един от причините на прокуратурата и одобри измененията в Закон за съдебната власт за закриването на профилираното правораздаване без въобще да обмисли последствията. Затова и сега са под въпрос стотици каузи за корупция, проведена престъпност и тероризъм, а магистратите и правосъдните чиновници, работили до момента там, стоят в незнание дали и по кое време ще изгубят работа си.

С сегашния план депутатите от „ Продължаваме промяната “ в действителност демонстрират забележителна поредност и непримиримост да доведат до цялостен неуспех антикорупционната политика на страната и да я трансфорат в лична бухалка за почистване на сметки. И прокуратурата очевидно вижда това. „ Като цяло, препоръчаните правила остават чувството за експедитивност, наложена по аргументи, които нямат общо със зачитането на правилата, по които следва да се прави изработването на план за нормативен акт “, написа в мнението на прокуратурата.

Подобно на случая със закриването на профилираното правораздаване, при който депутатите иззеха основополагащи пълномощията на Висш съдебен съвет и оставиха подозрения в доста адвокати за опит за интервенция в правосъдната власт, и в този момент от плана на „ Промяната “ лъха на недоумение на правилото за разделянето на управляващите. „ Комисията за противопоставяне на корупцията се избира от Народното събрание, който реализира и надзор върху активността й. При това състояние, безусловно неразбираемо е по какви аргументи главният подзаконов акт - Правилникът за устройството и активността й, предстои на авансово координиране с Министерския съвет, съгласно член 6 алинея 5 от законопроекта. Този устав урежда съставът, структурата и правата и отговорностите на администрацията на Комисията, включително статутът на проверяващите инспектори и оперативните чиновници “. Предлаганата интервенция на изпълнителната власт в метода на действие на орган, който се избира и управлява от Народното събрание и е избран като „ самостоятелен “, е неприемлива “, считат от обвиняването.

Хаос с длъжностите и чиновниците

Депутатите на „ смяната “ са на път да реализират и цялостен безпорядък с назначенията, условията към длъжностите и чиновниците в новия Антикорупционен орган. В мнението на прокуратурата се показва, че вносителите основават очевидни несъгласия в статута на администрацията и неясноти на какви условия следва да дават отговор назначените като оперативни чиновници. „ В процедурата по желание на членове на Комисията за противопоставяне на корупцията съответната непрекъсната комисия на Народното събрание може да изиска от ДАНС „ информация “, с цел да реши „ професионалните и нравствени качества на претендентите. Не е ясно по какъв начин това се съотнася към последващата инспекция по реда на Закона за отбрана на класифицираната информация, а обособен е въпросът, че предварителното условие на такива данни от ДАНС не е планувано за заемането на която и да е друга висша държавна служба и може да се трансформира в инструмент за манипулиране на избора и голословно премахване на претенденти “, считат от обвиняването.

Прокуратурата вижда и проблем с това, че в плана е планувана „ периодическа инспекция за честност на членовете на Комисията “, за която обаче е пропуснато да се посочи по какъв начин, по кое време и по какви правила ще прави. Не е посочено и какво следва от тази инспекция, в случай че се откри „ недобросъвестност “.

Абсурден е и още един пропуск в законопроекта
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР