Ако напоследък времето тече по-бързо от всякога, обвинете за това

...
Ако напоследък времето тече по-бързо от всякога, обвинете за това
Коментари Харесай

Земята започна да се върти по-бързо, какво означава това за нас?

Ако в последно време времето тече по-бързо от всеки път, обвинете за това революцията. На 29 юни тази година Земята сложи необикновен връх: най-краткият ден от 60-те години на предишния век, когато учените започнаха да мерят въртенето на планетата с атомни часовници с висока акуратност, написа " Гардиън ".

Най-общо казано, Земята прави едно цялостно завъртане към оста си на всеки 24 часа. Това едно завъртане маркира един ден и задвижва цикъла на изгрев и залез, който е оформил моделите на живот в продължение на милиарди години. Но завесите паднаха рано на 29 юни, като среднощ настъпи 1,59 милисекунди по-рано от предстоящото.

Последните няколко години станахме очевидци на вълна от падащи върхове, като по-кратките дни се означават все по-често. През 2020 година на Земята се оказаха 28 от най-кратките дни през последните 50 години, като най-краткият от тях беше на 19 юли, скъсявайки 1,47 милисекунди от 86 400 секунди, съставляващи 24 часа. Рекордът от 29 юни бе покрай това да бъде строшен още веднъж предишния месец, когато 26 юли пристигна за 1,5 милисекунди по-малко.

Значи светът се форсира? В по-дългосрочен проект - геоложките времеви мащаби, които компресират възхода и падението на динозаврите в едно мигване с очи - Земята в действителност се върти по-бавно, в сравнение с преди. Върнете часовника обратно с 1,4 милиарда години и един ден ще минава за по-малко от 19 часа. Средно земните дни стават по-дълги, в сравнение с по-кратки, с към една 74 000-на от секундата всяка година. Най-вече отговорна е Луната: гравитационното привличане леко изкривява планетата, създавайки приливно търкане, което непрекъснато забавя въртенето на Земята.

За да поддържа часовниците в сходство с въртенето на планетата, Международният съюз по телекомуникации, орган на Организация на обединените нации, се зае да прибавя понякога високосни секунди през юни или декември - последно през 2016 година - дейно спирайки часовниците за секунда. Първата високосна секунда е добавена през 1972 година Следващата опция е през декември 2022 година, макар че защото Земята се върти толкоз бързо в последно време, е малко евентуално да е нужна.

Докато Земята се забавя в дълготраен проект, обстановката е по-объркана в по-кратки периоди. Вътре в Земята има разтопено ядро; повърхността му е маса от движещи се континенти, раздуващи се океани и изчезващи ледници. Цялата планета е обгърната в дебело одеяло от газове и се клати, до момента в който се върти към оста си. Всички те въздействат върху въртенето на Земята, като я форсират или забавят, макар че измененията всъщност са незабележими.

Според НАСА по-силните ветрове в годините на Ел Ниньо могат да забавят въртенето на планетата, удължавайки деня с част от милисекунда. Земетресенията, въпреки това, могат да имат противоположен резултат. Земетресението от 2004 година, което отприщи цунами в Индийския океан, редуцира продължителността на деня с близо три микросекунди.

Всичко, което движи маса към центъра на Земята, ще форсира въртенето на планетата, сходно въртящ се кънкьор на лед, който се форсира, когато прибира ръцете си. Геоложката интензивност, която изтласква масата на открито от центъра, ще има противоположен резултат и ще забави въртенето.

Как всички тези разнообразни процеси се сплотяват, с цел да повлияят на продължителността на деня, е въпрос, с който учените към момента се борят. Но в случай че наклонността за по-кратки дни продължи дълго време, това може да докара до апели за първата " негативна секунда ". Вместо да прибавя секунда към часовниците, гражданското време ще прескочи една секунда, с цел да бъде в крайник с по-бързо въртящата се планета. Това от своя страна може да има свои лични последици, не на последно място възобновяване на дебата за това дали след повече от 5000 години определянето на времето посредством придвижването на планетата е концепция, която е отживяла времето си.

Защо Земята се форсира?

Има доста оферти, само че няма безапелационно доказателство за какво Земята се върти по-бързо, написа CGTN. Някои от хипотезите включват:

1. Загуба на тегло на полюсите заради топенето на ледниците;

2. Океански приливи и отливи, породени от сеизмични дейности;

3. Гравитационно привличане на Луната;

4. Ефектът на " клатенето на Чандлър " - защото Земята не е идеално сферична, което води до малко отклоняване в оста на нейното въртене.

" Не знаем повода за ускоряването на въртенето на Земята. Имаме единствено догадка ", сподели Кристиан Бизуар от Парижката обсерватория към Международния астрономически съюз.

" Предполагаме, че повода е вътрешна и се крие в придвижването на земното ядро. Кората, която е обвързвана с геоложките времеви мащаби, се плъзга по мантията и нормално се приема, че смяната във времето е породена от това взаимоотношение сред ядро ​​и тога ", разяснява той пред CGTN. " Но имаме единствено умозрителен модел на тази доктрина, основан на придвижването на ядрото ".

Какви са следствията?

Промяната в въртенето на Земята може да има резултат върху атомните часовници, които се употребяват в GPS спътниците, защото те ще би трябвало да бъдат синхронизирани със изгубените секунди.

Ще има и евентуални последствия за информационните системи в границите на смарт телефони и компютри, които се синхронизират със сървърите на Network Time Protocol.

Ако наклонността на ускорение продължи, ще е нужна негативна високосна секунда, с цел да се балансират часовниците. Но IERS разяснява, че все още няма потребност от такава промяна.

" Няма да има въведена високосна секунда в UTC (координирано универсално време) в края на декември 2022 година ", се споделя в изказване.

" От 2016 година Земята стартира да се форсира ", разяснява ученият Леонид Зотов пред CBS News, който работи в Московския държавен университет " Ломоносов " и неотдавна разгласява изследване за това какво може да аргументи измененията във въртенето на Земята. " Тази година се върти по-бързо, в сравнение с през 2021 и 2020 година "

Зотов и сътрудниците му считат, че флуктуацията може да бъде породена от приливите и отливите на Земята.

Той споделя, че не всеки ден е по-кратък, само че в случай че наклонността продължи, атомното време - универсалният метод за премерване на времето на Земята - може да се наложи да се промени.

Някои се опълчват на въвеждането на високосна секунда, защото това може да докара до огромни и опустошителни механически проблеми. Инженерите на Meta Олег Облеухов и Ахмад Бягоуи, който също е откривател, написаха обява в блога за Meta, която поддържа старания в цялата промишленост да спре бъдещото въвеждане на високосни секунди.

" Обработката на негативна секунда се поддържа отдавна и компании като Meta постоянно организират симулации на това събитие ", споделиха те пред CBS News. " Това обаче в никакъв случай не е било доказано в огромен мащаб и евентуално ще докара до непредсказуеми и опустошителни спирания по целия свят. "

Концепцията, която беше въведена през 1972 година, " облагодетелства основно учени и астрономи, защото им разрешава да следят небесни тела, употребявайки UTC (координирано универсално време) за множеството цели ", пишат те в обявата.

" Въвеждането на нови високосни секунди е рискована процедура, която носи повече щета, в сравнение с изгода и ние имаме вяра, че е време да въведем нови технологии, които да я заменят ", пишат те.

Докато позитивните високосни секунди могат да причинят скок във времето, което да докара до срив на ИТ стратегии или даже щета на данните, негативната високосна секунда би била по-лоша, настояват те.

" Въздействието на негативната високосна секунда в никакъв случай не е било тествано в огромен мащаб; може да има унищожителен резултат върху софтуера ", пишат те. " Във всеки случай всяка високосна секунда е главен източник на проблеми за хората, които ръководят хардуерни инфраструктури. "

Те имат вяра, че един от многото фактори, допринасящи за по-бързото въртене на Земята, може да бъде непрекъснатото размразяване и наново заледяване на ледените шапки на най-високите планини в света.

" Всичко се отнася до закона за опазване на импулса, който се ползва за нашата планета Земя. Всеки атом на планетата способства за импулса на ъгловата скорост на Земята въз основа на дистанцията до оста на въртене на Земята ", споделиха Облеухов и Бягоуи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР